Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene C

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Camembert

Camembert

Jeden z nejznámějších sýrů na světě. Pochází z Normandie, ale v dnešní době se vyrábí téměř všude, kde se produkují sýry. Original normandský Camembert se vyrábí ručně z nepasterizovaného mléka a je chráněný francouzským zákonem na ...

Campari

Campari

Italský alkoholický nápoj (bitter). Jeho složení je tajné, ale skládá se až z 86 různých bylin, aromatických rostlin a ovoce. Obsah alkoholu je 25%. Campari je vyráběno podle starého receptu už od r. 1860. Podává se buď samotné s ledem nebo může t...

Candát

Candát

Běžná sladkovodní okounovitá ryba. Pochází z východní a severní Evropy, ale vysazováním se rozšířila do celé střední Evropy. Má dlouhé mohutné tělo připomínající štiku. Průměrně měří asi 70 cm. Jeho maso je bílé, pevné a chutné. Je oblíb...

Cejn

Cejn

Sladkovodní ryba čeledi kaprovitých, řádu maloostných. Jedná se o běžnou rybu, poměrně rozšířenou, vyskytující se v celé České republice. Dorůstá až 80 cm a hmotnosti až 7 kg, přičemž průměr je asi 40 cm a váha 1 - 1,5 kg. Předností rybího masa je...

Cejnovka

Cejnovka

Mořská útesová ryba žijící v teplých vodách. Její bílé maso má nasládlou chuť a ikdyž je pevné, rozpadá se na kousky. Prodává se buď celá nebo porcovaná. Jako mnoho jiných ryb, je výborná opečená nebo grilovaná.

Celer

Celer

Zelenina, zpracovávají se listy i podzemní části, tzv. bulvy. Vhodný k přípravě nejrůznějších jídel, je typický svým nezaměnitelným aroma, které mu dodává obsah různých éterických olejů. Pro organismus jsou tyto látky přínosem ve střevech, ledviná...

Celerová nať

Celerová nať

Zelené listy bulvového celeru, hojně užívané v naší kuchyni i lidovém léčitelství. Vysoký obsah vitamínu C, A, K a E, draslíku, hořčíku, chrómu, sodíku, vápníku, železa, jódu, zinku zaručují blahodárné účinky na lidský organismus a především pak m...

Celerové semínko

Celerové semínko

Celerová semena se přidávají do různých kořenících směsí (např. grilovacích) nebo mleté do bujónů. Jsou výborným doplňkem různých marinád, dresingů, omáček. Málokdo však ví, že celerové semínko bývá také používáno jako součást různých výrobků pro redukci váhy. Můžeme je také přidat do zeleninového salátu pro jeho výraznou aromatickou chuť.

Celozrná mouka

Celozrná mouka

Mouka s mnohem větším nutričním obsahem než obyčejná mouka. Šikovné kuchařky si ji mohou připravit doma pomocí mlínku na kávu. Celozrná mouka je výborná na přípravu kaší nebo omelet. Pokud se rozhodnete pro výrobu domácího chleba či pečiva, určitě...

Celozrnná špaldová mouka

Celozrnná špaldová mouka

Mouka z pšenice špalda, jež obsahuje složky důležité pro náš organismus (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerály). Významná je přítomnost vitamínu skupiny B, thiaminu a riboflavinu, vyšší obsah draslíku a hořčíku. Špalda obsahuje také nena...

Cibule

Cibule

Cibule hladká, kuichyňská. Cibulovitá zelenina, původem ze západní Asie. Dříve se vyskytovala jako divoce rostoucí, až později se její chuť začala využívat v kuchyni. Obsahuje velké množství důležitých látek, jako jsou vitaminy, karoteny, draslík,...

Cibule - sušená kořenící směs

Cibule - sušená kořenící směs

Stále více oblíbená podoba cibulové zeleniny. K dostání je sušená buďto v celých cibulkách, plátcích nebo nasekaná nadrobno. Zachovává si svou původní vůni i chuť, dá se také umlít v mlýnku na cibulový ,,prach". Použít se dá skvěle k nakládaným masům či jiné zelenině, do salátů, pomazánek, omáček, gulášů. Výborná je také jen tak k posypání na chleba.

Cibulová nať

Cibulová nať

Zelená část cibulové zeleniny, obsahující podobné zdraví prospěšné látky jako samotná dužina cibule, především silice, organické kyseliny, vitamíny a minerály. K užití v kuchyni jsou nejvhodnější mladé výhonky, ještě než začínají schnout či žloutn...

Cinzano

Cinzano

Vermut, původem z Turína. Rozlišujeme několik druhů, jedním z nich je Extra Dry Cinzano, což je suchý vermut s výrazným aroma, ve kterém převládají bylinky, především pak pelyněk. Podávaný před jídlem nabudí naše chuťové buňky na další chody. Jeho...

Citrón

Citrón

Plod citroníku, pochází ze subtropů. Plod vejčitého tvaru, barva může přecházet od světle zelené až po sytě žlutou. Obsahuje velké množství kyseliny citrónové, vitaminu C (antioxidant) a vody. V létě osvěží jako součást vychlazeného nápoje, v kuch...

Citronová kůra

Citronová kůra

Používá se hlavně pro své aroma do nejrůznějších druhů sladkého pečiva a cukrovinek, ale může posloužit také při přípravě drůbežího maso nebo ryb. Dochutí rovněž omáčky nebo paštiky.

Citronová šťáva

Citronová šťáva

Získáme ji vymačkáním citrónu, množství šťávy je přímo úměrné počtu citrónů a jejich velikosti. Pozor na jadérka a dužinu, pokud chceme mít šťávu čistou, musíme pracovat opatrně. Výsledkem je koncentrovaná šťáva s plnou chutí čerstvých citrus...

Citronová tráva

Citronová tráva

Její pikantně nakyslé chuti se využívá hlavně v thajské, indické a malajské kuchyni. U nás zatím tak známá není. Výborně se hodí do ovocných salátů a kompotů, k rybám, drůbežímu masu, darům moře nebo k dušeným pochoutkám jako je karí nebo ragú.

Citronový olej

Citronový olej

Aromatický olej se lisuje či vytlačuje z kůry plodu. Poporuje činnost bílých krvinek, aktivizuje činnost imunitního systému.Podporuje trávení, upravuje kyselost žaludku, rozpouští žlučové a močové kameny, snižuje hladinu cholesterolu, čistí krev, ...

Citronový pepř

Citronový pepř

Výborný k dochucení steaků, masových minutek, zapečených jídel, ale také do salátů, omáček, dresinků. Ideální pomocník k přípravě jídel z ryb a mořských plodů.

Cizrna

Cizrna

Pochází ze Středního východu. Jedná se o luštěninu příbuznou hrachu, můžete ji tedy znát i pod názvem římský hrách. Cizrna vypadá jako lískový oříšek bez slupky a je i zhruba takové velikosti. Známé jsou dva druhy těchto semen, tmavé a krémové bar...

Cizrnová mouka

Cizrnová mouka

Mouka, bezlepková. Vyrobená z cizrny, což je luštěnina podobná chutí i vzhledem lískovým oříškům. K dostání jako instantní výrobek. Použití jako u běžné pouky – k zahuštění pokrmů, polévek, omáček. Vhodná k přípravě pomazánek. ...

Coca cola

Coca cola

Nealkoholický sycený nápoj, původem z USA. První recept na tuto populární sodovku obsahoval dvě nejzákladnější ingredience a to výtažky z kokainu a ořechu koly. Obsahem kofeinu je dnes Coca Cola známá jako „života budič“, to proto, že zlepšuje kr...

Cognac

Cognac

Lihovina, původem z Francie. Výroba cognacu je velice zdlouhavá. Při přípravě tohoto jedinečného nápoje se musí postupovat přesně dle osvědčeného receptu. První destilát se musí znovu pálit a pak nastává doba dlouhého uležení v sudech, k...

Cointreau

Cointreau

Cointreau je ovocný likér původem z Francie, který má hořkosladkou chuť. Tento likér se vyrábí z pomerančů a pomerančové kůry. Obsahuje 40 % alkoholu a začal se vyrábět roku 1849.   Zdroj obrázku: wikipedia.org

stránka: