Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene M

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Macesová mouka

Macesová mouka

Vyrábí se rozemletím macesů, což jsou nekynuté chleby, které mají podobu placky. V procesu výroby macesů se používá pšeničná mouka a voda. Nejdůležitější je těsto zpracovat a placky opéct na pánvi po obou stanách do několika minut, než začne kynou...

Madeland

Madeland

Jemný plnotučný sýr holandského typu vyráběný z kravského mléka, ve smetanovožluté barvě s vláčnou a pružnou konzistenci. Jeho chuť nese stopy oříšků a mandlí. Zvláště výrazně jeho chuť i vůně vynikne při pokojové teplotě. Obsahuje až 45% tuku, k ...

Majonéza

Majonéza

Krémová omáčka, původem z Francie. Dnes je již v obchodech běžně k dostání od různých výrobců, tím se liší i chuť a přidané ingredience, ale pravá majonéza se vyrábí ze žloutku, octa nebo šťávy citrónu, řepkového oleje, vody, hořčice a koření. Vzn...

Majoránka

Majoránka

Její sladce kořenité aroma připomínající tymián je silnější, ale jemnější než dobromysl (oregano). Koření používáme do těžce stravitelných jídel: některých polévek, omáček, dušených mas, paštik, uzenin, vaječných jídel, k rybám, do bramboráků, luštěnin, je také nedílnou součástí zabijačkového koření (hlavně jitrnic).

Mák

Mák

Semena jednoleté rostliny, která se vysévá na jaře a sklízí na podzim, zpravidla v září. Mléčná tekutina, která vytéká při nařezání nezralých semeníků obsahuje opium. Mák, respektive maková semena určená k vaření a pečení však žádné neblahé účinky...

Makarony

Makarony

Těstoviny podlouhlého tvaru, na průřezu kulaté s dutinou po celé délce. Od špaget, se kterými jsou si podobné, je rozlišujeme právě dutou částí a také délkou – makarony jsou obvykle kratší. Vyrábí se většinou z tvrdozrnné pšenice, protlačují se př...

Makrela

Makrela

Dravá ryba, charakteristickým znakem je dosti vykrojená ocasní ploutev. Běžně k dostání v supermarketech – buď neupravená nebo již uzená. Tepelně upravená má jemné, bílé maso (na okrajích tmavší) lahodné chuti, které se rozplývá na jazyku. Výborně...

Makronka (macaron)

Makronka (macaron)

Piškotová placička, resp. mandlová pusinka, svým původem z Francie, známá již od dob renesance. Je vyráběna v různých příchutích (čokoládová, vanilková, kávová, banánová, malinová a další...), vždy dvě jsou slepovány zpravidla máslovým krémem také...

Malcao - hotový kakaový nápoj

Malcao - hotový kakaový nápoj

Malcao je sypká směs, skládající se ze sušeného mléka, maltodextrinu, kakaového prášku, syrovátky, rostlinného tuku, sladového výtažku, karamelového aroma, sušeného droždí a cukru. Obsahuje mléko a lepek! Dříve se vyrábělo obyčejné, které se doc...

Malé párečky

Malé párečky

Malé lahůdkové párky vhodné do receptů s listovým těstem nebo na různé nakládání.

Malibu

Malibu

Likér pocházející z exotického Barbadosu, ale vyrábí se i ve Skotsku. Vyroben je z destilovaného karibského rumu a z kokosu. Zraje v dubových soudcích až 2 roky. Nápoj je čirý, viskozní, sladký a chutná po ořeších, mandlích, a nádherně voní vanilk...

Malinový džus

Malinový džus

Nápoj, vyrábí se lisováním zralých malin, což jsou plody ostružiníku maliníku Při bližším prozkoumání zjistíme, že se plod skládá ze spousty drobných kuliček, které mají charakteristickou červenou barvu. Obsahují velké množství šťávy a také antio...

Malinový ocet

Malinový ocet

Pravý malinový ocet se vyrábí z malinového vína. To se lisuje z malin, což jsou plody ostružiníku maliníku Při bližším prozkoumání zjistíme, že se plod skládá ze spousty drobných kuliček, které mají charakteristickou červenou barvu. Obsahují velk...

Malinový sirup

Malinový sirup

Malinový sirup je zdrojem vitamínů a jedinečné chuti. Vhodný do ledového čaje, limonád, sod, koktejlů s alkoholem i bez něj. Ozdoba zmrzlinových pohárů, dezertů a palačinek. Může být použit v kuchyni do omáček a smetany. Tip na přípravu: Maliny r...

Maliny

Maliny

Plod ostružiníku maliníku Při bližším prozkoumání zjistíme, že se plod skládá ze spousty drobných kuliček, které mají charakteristickou červenou barvu. Obsahují velké množství šťávy a také antioxidantů. Konzumace malin má pozitivní účinky na náš ...

Mandarinka

Mandarinka

Ovoce, řadíme ji mezi citrusové plody. Barva plodu je jasně oranžová, slupka je jakoby poseta drobnými dolíčky, dá se lehce oloupat. Po oloupání se jednotlivé dílky od sebe dají lehce oddělit, chuť je sladko kyselá až sladká, má charakteristické a...

Mandarinkový džus

Mandarinkový džus

Nápoj, vyrábí se lisováním zralých mandarinek, což je ovoce, řadíme jej mezi citrusové plody. Barva plodu je jasně oranžová, slupka je jakoby poseta drobnými dolíčky, dá se lehce oloupat. Po oloupání se jednotlivé dílky od sebe dají lehce oddělit,...

Mandle

Mandle

Plody stromu mandloně, který pochází z Asie a Severní Ameriky. Nesnáší mrazy a proto se jí daří v oblastech  Středomoří. Dnes se převážně pěstuje v Kalifornii, Austrálii, Jižní Americe a na jihu Evropy. Botanicky se rozlišují 2 druhy, mandle jižní...

Mandlová esence

Mandlová esence

Běžně k dostání v našich obchodech, převážně se prodává v tmavých skleněných obalech. Využijeme ji při přípravě sladkých dezertů, moučníků, marcipánů. Přidává se po kapkách, má výrazné mandlové aroma, využíváme ji jako náhražku mandlí a také pro c...

Mandlové lupínky

Mandlové lupínky

Jádra plodů mandloně, původem z Asie. Obsahují velký podíl tuků, nejsou proto vhodná k přehnané konzumaci pokud si chceme udržet linii, ale zároveň by měla být součástí našeho jídelníčku, protože obsahují velké množství antioxidantů, které čistí n...

Mandlový olej

Mandlový olej

Mandle, což jsou jádra plodů mandloně, původem z Asie, obsahují velký podíl tuků, nejsou proto vhodná k přehnané konzumaci pokud si chceme udržet linii, ale zároveň by měla být součástí našeho jídelníčku, protože obsahují velké množství antioxidan...

Mandlový sirup

Mandlový sirup

Vyrábí se z mandlí a používá se jako sladidlo a ochucovací prostředek například do míchaných nápojů. Své využití má ale také při výrobě dezertů, omáček či koláčů.      

Mango

Mango

Plod mangovníku. Velikostně se podobá velké hrušce. Barva se mění podle zralosti plodu od zelené přes žlutou až k červené. Je běžně k dostání v našich obchodech, ale pozor na zralost. Zralé mango je po zmáčknutí měkké, může z něj vytékat šťáva. Po...

Mangold

Mangold

U nás je mangold téměř neznámá a málo používaná zelenina. Je příbuzný řepě a pochází ze Středomoří. Vhodná ke konzumaci je rostlina pěstováná od léta do podzimu, kdy se z ní jen odlamují listy, které znovu dorůstají. Obsahuje velké množství m...

Mangový džus

Mangový džus

Nápoj, vyrábí se lisováním zralých plodů mangovníku. Velikostně se podobají velké hrušce. Barva se mění podle zralosti plodu od zelené přes žlutou až k červené. Je běžně dostání v našich obchodech, ale pozor na zralost (pokud se rozhodneme pro př...

stránka: