Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene H

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Halibut

Halibut

Ryba, jiný název Platýs obecný. Jedná se o největší rybu z platýsovitých. Může vážit i přes 15 kg, vyskytuje se v Severním a Baltském moři. Má obrovské hnědě zbarvené tělo, malou hlavu. Maso je velmi křehké s jemnou chutí. K dostání jsou i velikos...

Halušky v prášku

Halušky v prášku

První zmínky o haluškách se objevily v polovině 19. století. V této době patřilo mezi každodenní jídlo pro pracující vrstvu. Existuje několik druhů halušek a mají různé názvy např. jako trepanky či hičkoše. Halušky s brynzou (ale nejen s brynzou) ...

Harísa

Harísa

Tato ďábelská směs, vystavěná na základě koření koriandru, chilli, česneku, soli, papriky a cuminu se využívá k doostření pálivějších jídel jako jsou guláše, dušené zelenině a k jejím omáčkám připravovaných na „tuniský způsob“. Výborně se hodí na grilovaná masa a ryby.

Hera

Hera

Rostlinný tuk, obsahuje vitaminy A, D a E, není zdrojem cholesterolu. Barva sytě žlutá. Vyrábí se již od roku 1972. Určena speciálně na pečení. Přidává se do těsta při výrobě koláčků, závinů, vánočního cukroví, dortů i zákusků. V českých kuchyních...

Hermelín

Hermelín

Plísňový sýr, původem z Francie. Je charakteristický svým kulatým tvarem a bílou ušlechtilou plísní na povrchu. Po rozkrojení se objeví smetanová až nažloutlá barva sýra. Vyznačuje se charakteristickým aroma a chutí, kterou ocení každý labužník. V...

Hladká mouka

Hladká mouka

Patří do skupiny bílé pšeničné mouky společně s moukou polohrubou a hrubou. Obsahuje sacharidy, škrob a lepek (ten může být zdrojem nejrůznějších problémů - alergie apod). Využívá se při pečení pečiva (způsobuje nadýchanost těsta, které se při pří...

Hlávková kapusta

Hlávková kapusta

Zelenina, vzhledově podobná zelí, původem z Itálie. Listy jsou na okrajích zvlněné a kadeřavé. Obsahuje velké množství vitamínů (C, A, D, E), dále pak fosfor, vápník, hořčík, selen. Konzumace působí pozitivně na náš organismus, snižuje hladinu cho...

Hlávkové zelí

Hlávkové zelí

Košťálová zelenina, pěstováno pro listy. Ty jsou tuhé, na okrajích rovné, bez zvlnění, vytvářejí typickou hlávku. Ta je kompaktní, listy musíme odlupovat trhnutím. Barva se pohybuje od bílé přes světle zelenou. Běžně dostupná zelenina v našich obc...

Hlávkový salát

Hlávkový salát

Známá a oblíbená zelenina především pro svou bohaost na vitamíny (vitamín C, B, karoten), minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, sodík, vápník, železo, křemík, fluor. Nejvýživnější jsou vnější listy. Konzumace syrového salátu významně ovlivňuje...

Hlemýždi

Hlemýždi

K dostání v konzervách nebo v mražené podobě. Maso vaříme, ve finální úpravě je gumovité, chuť zvýrazníme přidáním česneku, kořenové zeleniny. Při přípravě pokrmu je vhodné přidat kousek másla. Výbornou chuť mají marinovaní v chilli omáčce, pečení...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Dřevokazná, hlívovitá houba, která příjímá z listnatých stromů potřebné látky pro život. Roste od jara do zimy a vyskytuje se ve velkých trsech. Běžně je k dostání v supermarketech, balená jako žampiony a najdete ji v úseku ovoce a zeleniny.  Pěst...

Hnědý cukr

Hnědý cukr

Sacharosa, běžným označením cukr. Vyrábí se ze třtiny. Ta se nejdříve čistí, poté se krájí na malé hranolky, ze kterých se v pozdějších procesech získává sladká šťáva různých konzistencí. Ta prochází složitou úpravou, kdy se oddělují nepotřebné lá...

Hoisin omáčka

Hoisin omáčka

Je to směs fermentovaných sójových bobů, cukru nebo medu, octa, česneku, chili papriček a různého koření. Používá jednak jako stolní koření, ale také k dochucování mnohých jídel z ryby drůbeže a plodů moře. Používá se především v asijských kuchyní...

Holoubě

Holoubě

Mládě divokého holuba. Jedno holoubě se hodí k přípravě pro jednu až dvě osoby (maximum). Oblíbeným receptem je nadívané pečené holoubě s brambory jako přílohou. Maso je křehké, při úpravě můžeme více kořenit, hodí se kmín, sůl, pepř, červená papr...

Holub

Holub

Zkrácené označení pro domestikovaný druh holuba domácího. Na jednu porci se počítá jeden holub, záleží na velikosti a využití masa. Nejvíce masa najdeme v prsní části, nejméně pak na nohou. Vhodný k pečení, dušení, maso můžeme obrat od kosti a při...

Horká čokoláda

Horká čokoláda

Hmota pro horkou čokoládu se suší a připravují se z ní instantní nápoje. Ty se jen zalijí horkou vodou a nápoj je připraven. Horkou čokoládu si můžeme připravit i sami doma – rozpustíme čokoládu (dle chuti mléčnou nebo hořkou) a vmícháme do n...

Hořčice z celých semen

Hořčice z celých semen

Hustá pasta, barva se odvíjí od použitých přísad. Vyrobena z hořčičných semínek, další přísady jsou ocet, sůl, cukr, voda, mleté koření, bylinky. Má mírně ostrou chuť. Pokud je navíc přidáno chilli koření, je chuť pikantnější a hodí se ke studeném...

Hořčičná omáčka

Hořčičná omáčka

Připravuje se z hořčice, koření a octa. Má světle oranžovou až hnědou barvu. Bez výrazné chuti, výborně se hodí ke grilovanému masu. Můžeme přidat několik kapek citrónové šťávy, kopr. Využijeme ji i jako marinádu kuřecího masa.

Hořčičné semínko

Hořčičné semínko

Hořčičné semínko se používá hlavně k nakládání okurek, zeleniny nebo hub, do koření na uzeniny a do rybích marinád. V Indii se využívá hnědá hořčice nebo hořčice sareptská, z jejichž semen se vyrábí olej, ale také se mohou užívat přímo. Osmažením v oleji získávají jemnější oříškovou příchuť a přidáním na poslední chvíli si uchovávají svou ostrou chuť příznačnou jen pro hořčici. Hořčice je rovněž nezbytná při konzervaci potravin.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda

Základní surovinou pro výrobu této cukrovinky je kakao - kakaový prášek. Ten se získává z kakaových bobů, což jsou semena plodů tropického stromu. Kakaovník pochází ze Střední Ameriky. Dnes je největším výrobcem kakaa Pobřeží Slonoviny, Ghana a Ni...

Hotová sekaná

Hotová sekaná

Jedná se o již hotový pokrm z mletého masa. Nejčastěji se používá mastnější vepřové maso, ale není výjimkou ani jiný druh masa jako hovězí, kuřecí, králičí nebo jejich směsi. Sekaná dále obsahuje vejce, dochucuje se například směsí koření na domác...

Houbové koření

Houbové koření

Všestranné použítí do polévek, omáček, gulášů, vhodné i na grilování a k tepelné úpravě zeleniny.

Houby

Houby

Rozlišujeme mnoho druhů hub, liší se chutí, velikostí, vzhledem, ale i možností konzumace. Jedlé houby (bedla, hřib, žampión, suchohřib, klouzek a další) jsou k dostání běžně v obchodech v sušené formě, v konzervách, ale i čerstvé. Samozřejmě si m...

Houska

Houska

Druh jemného pečiva, vyrábí se převážně z pšeničné mouky, soli, droždí, cukru, tuku, emulgátorů a vody. Má oválný tvar, který se získá spletením několika pruhů. Na povrchu se sype solí, kmínem, mákem nebo různými semínky. Můžete si vybírat z oprav...

Houskový knedlík

Houskový knedlík

Název knedlík je německého původu a objevuje se již na začátku 14. století. Česky se knedlíku také říkalo a říká šiška. Houskový knedlík se vyrábí  z mouky, soli, droždí, špetky cukru a nakrájené starší housky. Mohou se přidat i kousky nakrájené s...

stránka: