Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Hořká čokoláda

Hořká čokoláda

Přidat na Pinterest

Základní surovinou pro výrobu této cukrovinky je kakao - kakaový prášek. Ten se získává z kakaových bobů, což jsou semena plodů tropického stromu. Kakaovník pochází ze Střední Ameriky. Dnes je největším výrobcem kakaa Pobřeží Slonoviny, Ghana a Nigeria. Kakaový prášek se spolu s dalšími přísadami, kakaovým máslem, cukrem a lecitinem zpracovává v míchacích strojích - melanžerech. Následně se zjemňuje, hněte a míchá několik desítek hodin, temperuje, plní do forem, chladí a balí. Kvalitní hořká čokoláda obsahuje vysoké procento kakaa, od 60% výše a menší množství cukru než běžné nebo mléčné čokolády. Ostatní tmavé čokolády mohou být označeny jako polohořké nebo jemně hořké a obsahují jen 50% kakaa. Hořká čokoláda obsahuje antioxidanty a minerály podporující mozkovou činnost, může mít vliv na zlepšení nálady a působit preventivně proti nemocněním srdce. Tabulka čokolády, tedy 100 g pokryje denní potřebu hořčíku. To však neznamená, že když se jedná o zdravou pochutinu, neuškodí postavě. I tady platí, že nic se nemá přehánět. Postačí vám 15 g denně. Čokoláda se v kuchyni používá převážně při přípravě sladkých moučníků, dezertů, zákusků, cukroví, na zdobení, na posypání, na polevy a mnoho dalších sladkostí. Čokoládová chuť je velmi oblíbená, a to nejen u dětí. Koupit si ji můžete jako tabulku o různé hmotnosti i se zajímavými příchutěmi, například malinovou, pomerančovou, hruškovou, chilli, borůvkovou a jinými i velmi netradičními, nebo jako cukrářské čočky. Někdy se vám může stát, že je na povrchu bílý povlak. Tento jev není vadou kvality, způsobuje to skladování v teplejším prostředí, kdy se kakaový prášek odděluje od kakaového másla. Čokoládu na polevu rozpouštějte pomalu ve vodní lázni nebo v mikrovlnce, nikdy ne na přímém teple, aby se nepřipálila. Pokud je hustá, můžete ji naředit trochou másla. V neposlední řadě ji můžete i nastrouhat do těsta na moučník, dorty, do krémů nebo šlehaček a zmrzliny.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Lanýžové kuličky

Lanýžové kuličky

Hořkou čokoládu nalámeme a rozehřejeme ji na vodní lázni se smetanou. Přidáme máslo, kakao i koňak , a tuto...

Čokoládové cookies

Čokoládové cookies

80 g čokolády nakrájíme na menší kousky. Zbylou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Změklé máslo utřeme s...

Banánový pudink

Banánový pudink

Jedná se vlastně o jakýsi chlebíček, který je ale spíše vlhký než suchý. Rozinky namočíme v rumu, toastov...

Křehký koláč s čokoládou

Křehký koláč s čokoládou

Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečícími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy. ...

Kávové řezy

Kávové řezy

Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, přidáme mleté mandle, kakao a mletou kávu. Pečeme 30 minut na 180 °C. ...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Hořká čokoláda Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře