Meringue s letním ovocem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Troubu předehřejte na 150°C - horkovzduch.
Vyšlehejte pomalu a trpělivě hustý sníh z bílků a špetky soli.
Když je pevný, pomalu po lžičkách přidávejte cukr. Můžete koupit klasický třtinový krystal a mixérem rozmixovat na moučku. Dál šlehejte, dokud nevznikne krásná, hutná, krémová hmota, drží tvar a tvoří takzvané špičky.
Lehce vmíchejte kakao, aby vzniklo mramorování.
Připravte dva plechy, na které si předmalujte na pečící papír vždy dva kruhy o průměru 15-20 cm. Na ty pak klaďte velké sněhové pusinky.
Plechy vložte do trouby, snižte teplotu na 110°C a pečte 90 minut. Klidně můžete začít na 120°C a jakmile pusinky nabydou, snižte na 90-100°C.
Čím pomaleji a pozvolněji budete péct - sušit, tím bělejší pusinky zůstanou.
Troubu během pečení neotvírejte. Po dopečení naopak dvířka otevřete a nechte vychladnout a dosušit.
Jakmile jsou pusinky pokojové teploty, vyšlehejte šlehačku a začněte vrstvit šlehačku, ovoce, hobliny čokolády a mátu. Necháte-li meringue cca 6 hodiny vychladit, krásně zvláční a propojí se a budete ho moci krájet jako dort. Pokud však nevydržíte, lžičku do ruky a hurá na něj.
Je to nebe v puse a dokonale lehoučký letní dezert.
Tip k receptu
Neuspěchejte šlehání sněhu, je to základ úspěchu.
Baara04. 06. 2019