Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Francouzská

Sýrové fondue

Sýrové fondue

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g sýru gruyère, 400 g sýru ementál, 200 ml bílého vína, 100 ml třešňovice, 1 stroužek česneku, 4 ks bagety, 1 špetka muškátového ořechu, 2 lžičky solamylu, 1/2 lžičky bílého pepře

Bagety nakrájíme na kolečka a každé kolečko ještě rozčtvrtíme. Pečeme 10 minut v troubě na 200 °C. Oba sýry nastrouháme. Pálenku smícháme se solamylem. Kotlík na fondue vytřeme oloupaným stroužkem česneku a nalijeme do něj víno. Přidáme sýry, ...

Ananasové créme bruleé

Ananasové créme bruleé

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ananas, 3 žloutky, 50 g másla, 90 g třtinového cukru, 270 g cukru krupice, 300 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 120 ml plnotučného mléka, 1 lžička skořice, 1 lžička vanilkové esence, 1 lžíce máty peprné

Ananas nakrájíme na tenké plátky (pár kostek ananasu si necháme na ozdobu). Plátky naskládáme na plech a poklademe máslem a zasypeme třtinovým cukrem. Pečeme 5 minut na 250 °C. Mléko a smetanu smícháme se skořicí a přivedeme k varu. Žloutky ...

Vepřová líčka na pivě

Vepřová líčka na pivě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 kg vepřových líček, 30 g másla, , 200 g anglické slaniny, 1-2 mrkve, 1 kořenovovou petržel, 1 kousek bulvového celeru, 1 cibule, 1 červenou cibuli, 1 bobkový list, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 svazek kořenové petržele, trošku nového koření, 3 stroužky česneku, 1/2 chilli papričky, , 12 ks žampiónů, trošku kmínu, 1 lžičku soli, trošku pepře, 1 l černého piva

Vepřové maso nakrájíme na větší kusy a osmahneme na směsi oleje a másla. Poté maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme anglickou slaninu. Přidáme i pokrájenou mrkev, petržel a celer, obě cibule na měsíčky a osmahneme. Přidáme koření a bylinky, utřený če...

Hovězí líčka na červeném víně

Hovězí líčka na červeném víně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

, 1-2 mrkve, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 1 kořenová petržel, 1 kousek bulvového celeru, 1 kousek řapíkatého celeru, 1 kousek pomeranče, 1 plátek citrónu, 3 cm zázvoru, 6 ks sušených rajčat, 10 ks sušených švestek, 1 ks skořice, 1 ks badyánu, , , , , , , 1 bobkový list, 1 lžíce rajčatového protlaku, 750 ml červeného vína, 4 cl koňaku, , 20 g horké čokolády

Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Maso opečeme na oleji ze všech stran dohněda, poté ho dáme stranou. Na výpeku z masa restujeme zeleninu. Po chvíli přidáme i plátek citrónu a plátek pomeranče, nastrouha...

Houbovo-cizrnový krém

Houbovo-cizrnový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g cizrny, 2 lžíce olivového oleje, 3 ks šalotky, 2 ks brambor, 1 ks mrkve, 4 stroužky česneku, 50 g hub, 1 l zeleninového vývaru, , , , 1 lžíce másla, 200 g zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Cizrnu si uvaříme den předem nebo použijeme cizrnu konzervovanou. Houby použijeme sušené. Šalotku nakrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Přidáme na kousky nakrájené brambory, mrkev a prolisovaný česnek. Krátce opečeme a přidáme většinu cizrny a ...

Bramborovo-slaninový quiche

Bramborovo-slaninový quiche

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 lžička soli, 150 g másla, 2-3 lžíce polotučného mléka, 5 ks vejce, 150 g brambor, 100 ml smetany, 50 g anglické slaniny, 50 g šunky, 1 lžíce petrželové natě, 1 ks cibule, 1 lžička rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 100 ml bílého jogurtu, 50 g sýru čedar, 1 lžičku římského kmínu

Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem a prsty zpracujeme na drobenku. Poté přidáme studené mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme půl hodiny v lednici. Poté vyválím...

Smažená cibule

Smažená cibule

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cibule, 1/4 lžičky soli, 1 hrnek hladké mouky, 200 ml rostlinného oleje

Čtyři velké cibule oloupeme a nakrájíme na silnější kroužky. Jednotlivé kroužky posolíme a obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepeme a plátky cibule ponoříme na chvíli do horkého oleje (nejlépe v drátěném košíku). Pak je necháme okapat a...

Grilované sýrové toasty

Grilované sýrové toasty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

16 ks toastového chleba, 2 lžíce másla, 16 plátků sýra, 16 plátků šunky

Jednotlivé plátky toastového chleba natřeme máslem, obložíme plátkem šunky, plátkem sýra a přiklopíme vždy dva k sobě. Jednotlivé toasty grilujeme po obou stranách cca 3 minuty.

Mrkev a la vischy

Mrkev a la vischy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mrkve, 2,5 g másla, 6 dcl koňaku, 1 lžička cukru krystal

Mrkev omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cukr, sůl. mrkev a promícháme. Směs necháme chviličku dusit a poté zalijeme koňakem. Hrnec přemístíme do trouby vyhřáté na 150°C a bez míchání necháme dusit p...

Francouzský toast s ovocem

Francouzský toast s ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 jablko, 200 g lesních plodů, 2 lžíce vody, Pro francouzské toasty: 2 vejce, 2 lžičky polotučného mléka, 2 plátky celozrnného chlebu, 2 lžičky slunečnicového oleje

Vložte vodu, na měsíčky nakrájené jablko a mražené ovoce do hrnce a vařte na středním ohni po dobu 3-4 minut, dokud není ovoce rozvařené. Mezitím smíchejte vejce a mléko dohromady a namočte v tom důkladně plátky chleba. Rozehřejte olej na pánvi, p...

Domácí kachní paštika

Domácí kachní paštika

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg játry, 200 g másla, 0,4 cl Brandy, 0,6 cl Marsala, 2 špetky soli, špetka pepře bílého

Játra necháme na den namočit do mléka. Poté játra vyndáme, vycévkujeme a přemeleme. Necháme si rozpustit máslo a potom všechno tyčovým robotem rozmixujeme dohladka. Vezmeme formu na pečení a vyložíme jí potravinářskou fólií. Poté vše vylijeme do n...

Koláč s hříbky

Koláč s hříbky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení rozváleného listové těsta, 300 g hub, 200 g anglické slaniny, 1 hrst petrželové nati, 200 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, 1 lžíce másla, sůl a pepř dle chuti, 100 g goudy

Těsto si rozprostřeme do plechu. Necháme chvíli stranou. Mezitím si na pánvi na másle osmahneme hříbky a anglickou slaninu. Slaninu s hříbkami rozvrstvíme na těsto. V menší misce vyšleháme smetanu s petrželkou a vejci, ochutíme solí a pepřem a pře...

Patnáctiminutový čokodort podle Apetitu

Patnáctiminutový čokodort podle Apetitu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

115 g hořké čokolády (70%), 175 g změklého másla, 150 g cukru krupice, 3 vejce, 150 ml bílého jogurtu, 150 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku, 1 lžička vanilkové esence, Poleva: 100 g čokolády na vaření, 75 ml smetany ke šlehání, 25 g másla

Troubu si předehřejeme na 190°C. Kulatou dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Čokoládu na korpus rozpustíme a necháme chladnout. Mezitím si v míse šlehačem vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Poté postupně zašleháváme vejce a esenci. Poté do smě...

Truffles

Truffles

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

227 g hořké čokolády 70%, 120 ml smetany ke šlehání minimálně 33%, 28 g másla, 4 lžíce kakaa

Do skleněné misky si na malé kousky nalámeme čokoládu na co nejmenší kousky, můžeme ji i nasekat nebo nastrouhat. Poté dáme do malého rendlíku se silným dnem vařit smetanu. Jakmile je smetana teplá, přihodíme máslo a přivedeme k varu, poté uvařeno...

Salát Niçoise

Salát Niçoise

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 150 g fazolek (zelené fazolové lusky), 4 rajčata, 80 g tuňáka, 4 sardelky (ančovičky), 24 oliv, 2 slepičí vejce, 8 listů hlávkového salátu, 1 citrón, 40 ml olivového oleje, 1 hrst petrželové natě

Oloupeme brambory, nakrájíme je na středně velké kostky a vložíme do nádoby Zepter o objemu 2,2 l (TF-022-16). Přidáme sklenici vody, přiklopíme poklicí a zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň. Když šipka indikátoru postoupí do zeleného pole, zmí...

Francouzská z míchané zeleniny

Francouzská z míchané zeleniny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 ks pórku, 2 ks mrkve, 50 g másla, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 500 g brambor, sůl dle chuti, troška cukru krystal, 1250 ml vody

Zeleninu nakrájíme na kousky a osmažíme na másle. Přidáme na kousky nakrájené brambory, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Vše rozmixujeme, necháme přejít varem a sejmeme z ohně. Do hotové polévky přilijeme smetanu a okořeníme petrželkou. ...

Králík z Provence

Králík z Provence

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg králičího masa (zadní díl), 100 g slaniny, 100 g cibule, 1 lžička soli, 50 g másla, 2-3 stroužky česneku, troška petrželové natě, 300 g rajčat, 100 g žampionů, 150 ml bílého vína

Odblaněného králíka protkneme slaninou a osolíme. Na zbytku drobně pokrájené slaniny zpěníme pokrájenou cibuli a maso na ní po obou stranách opečeme. Přidáme na plátky pokrájené houby (v zimě sušené, předem namočené), posekaný česnek, víno, oloupa...

Malinový sorbet s mátou

Malinový sorbet s mátou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mražených malin, 100 ml vody, 100 g cukru krupice, šťáva z jednoho citrónu, 1 svazek čerstvé máty

Maliny vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou kaši. V rendlíčku rozehřejeme vodu a vhodíme cukr, vaříme dokud se cukr nerozpustí. Poté vhodíme mátu a necháme 15 minut vyluhovat. Mátu vyjmeme a vyhodíme. Rozpuštěný cukr nalijeme i s vodou k mal...

Roštěná a la mode

Roštěná a la mode

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězí roštěnky, 500 g kořenové zeleniny, 150 g slaniny, 250 g másla, 3-4 lžíce olivového oleje, tymián dle chuti, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 citrón, 200 ml koňaku nebo slivovice, 1 lžíce octa balsamico, 1 sklenice šípkové zavařeniny, 1 l červeného vína, 500 ml hovězího vývaru, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžíce sojové omáčky, sůl a pepř dle chuti

Na másle s olivovým olejem prudce ze všech stran opečeme maso vcelku a vyjmeme jej na připravený talíř. Ve výpeku osmahneme koření a poté vhodíme nakrájenou kořenovou zeleninu se slaninou a přidáme i ostatní ingredience - nakrájený citron, trochu ...

Dort Malakov

Dort Malakov

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,7 dcl rumu, 100 ml vody, cukrářské piškoty dle potřeby, 220 g másla, 220 g cukru moučka, 1/2 lžičky Amareta, 280 g mletých mandlí, 450 ml smetany ke šlehání

Nejprve si připravíme krém. Máslo s cukrem vyšleháme do světlé směsi. Přimícháme 100 ml rumu a mandlový likér. Opět zašleháme. Přisypeme mandle a jemně zamícháme. V misce ušleháme šlehačku do tuha a opatrně zamícháme do krému. Do malé misky nali...

Brambory po alsasku

Brambory po alsasku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g jehněčího hřbetu bez kosti, 350 g vepřového ramínka, 3 stroužky česneku, 3 ks cibule, 1 malý svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 ks bobkového listu, 5 kuliček pepře, 500 ml bílého vína (ryzlink), 2 ks pórku, 1-2 ks mrkve, 1 kg brambor, 2 lžičky soli, 1 špetka mletého pepře

Česnek posekáme, jednu oloupanou cibuli na­krájíme na kolečka. Bylinky omyjeme a osušíme a spolu s pepřem, vínem, pokrájenou cibulí a česnekem smícháme v míse. Maso pokrájíme na kost­ky, naložíme do marinády, přiklopíme a uložíme přes noc do chlad...

Krevety na másle s česnekem

Krevety na másle s česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g zmražených malých krevet, 1 lžíce másla, 1-2 stroužky česneku, sůl dle chuti

Krevetky necháme volně rozmrazit. Na pánvi rozpálíme máslo a vhodíme krevety. Dusíme dokud se máslo s tekutinou zpět nevsákne do krevet. Poté přihodíme prolisovaný česnek (můžou být i plátky) a špetku soli. Necháme ještě minutku smažit a krevety v...

Snídaňová miska

Snídaňová miska

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky veky, nebo toastového chleba , 50 g kozího sýru, 50 g Nivy, 50 g anglické slaniny, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžička tymiánu, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce brusinkové marmelády, troška másla na vymazání

Zapékací misku vymažeme máslem a na dno vložíme plátek veky, nebo toastového chleba. Smetanu smícháme s tymiánem, solí a pepřem a dvěma lžícemi zalijeme veku. Na plátek veky naskládáme polovinu anglické slaniny a polovinu obou sýrů nakrájené na pl...

Dušený králik na francouzský způsob

Dušený králik na francouzský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králičí hřbet a stehna, 100 g uzené slaniny, 50 g másla, 3 středně velké cibule, 3-5 žampionů nebo hřibků naložených v soli, 250 ml bílého vína, 100 ml masového vývaru, sůl a pepř podle chuti, 2 lžíce francouzské hořčice, 1 bobkový list, 1 větvička tymiánu, po 5 kuličkách pepře a nového kořeni, 1-2 lžíce hladké mouky

Očistený zajačí zadok a stehna rozkrájame na niekoľko kúskov (asi 7-8 kúskov), prešpikujeme ich slaninou, posolíme a posypeme čiernym korenim a potrieme horčicou. Na pekáč dáme zvyšnú slaninu, maslo a pokrájanú cibuľu a necháme zružovieť. Vložíme ...

Broskvový Clafoutis od Julie Child

Broskvový Clafoutis od Julie Child

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 zralé broskve, můžou být i kompotované, 300 ml mléka, 160 g cukru krystal, 3 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 80 g hladké mouky, 1 lžička semínek kardamomu

Broskve omyjeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. V míse promícháme mouku, kardamom, mléko, vejce, sůl a polovinu cukru s cukrem vanilkovým. Na dno formy nalijeme ani ne třetinu těsta a dáme na 5 min...

stránka: