Krevetový vývar - Bisque
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Krevety potřebujeme celé - ve skořápce, protože to je právě hlavní surovinou této polévky. Krevety oloupeme, skořápky si odložíme na vývar a vyloupnuté krevety si schováme do lednice na jakékoliv jiné využití.
V hrnci si rozpálíme olivový a ořechový olej, vložíme dva stroužky česneku, lehce orestujeme, přidáme nakrájený řapíkatý celer, pórek, cibuli, mrkev a rajčata a restujeme.
Jakmile je zelenina orestovaná, vložíme krevetí skořápky a promícháme. Vlijeme brandy (případně jiný kvalitní alkohol) a portské. Alkohol je třeba nechat odpařit.
Jakmile se alkohol odpaří, přidáme rajský protlak a promícháme. Necháme chvíli povařit, přidáme koření - chilli, bobkový list, tymián a sůl, a zaprášíme moukou.
Zalejeme vodou a necháme vařit cca 40 minut.
Na konci přidáme smetanu, promícháme a a následně polévku přecedíme - musíte přitlačit, abyste dostali ze skořápek veškerou šťávu. Takto přecezenou polévku dáme zpět vařit, zašleháme máslo a můžeme podávat.
13. 08. 2019
Ingredience
- 12 krevet
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 1 ks mrkev
- 1 ks pórek
- 4 ks cherry rajčátka
- bobkový list
- 50 g másla
- 100 ml portského vína
- 100 ml Brandy
- 75 ml rajčatového protlaku
- 250 ml smetany
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce ořechového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- špetka chilli koření
- špetka tymiánu
- sůl
- 2 stroužky česneku