Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Staročeský medovník

Obtížnost: Rating Rating Rating Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 13h 0min , Čas vaření: 20min
Celkový čas: 13h 20min , porce

648 kalorií, 73.0g cukrů, 1.0g tuků, 9.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Nejprve si připravíme těsto. Na vále, nebo čisté pracovní ploše si vypracujeme těsto z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, sody, medu a mléka. Troubu rozehřejeme na 180°C. Vypracované, hladké těsto rozdělíme na 6 dílu. Z každého dílu vyválíme plát přibližně 0,5cm tenký. Pomocí talíře, nebo jakéhokoliv kulatého tvaru vykrojíme z vyváleného těsta placku. (Záleží pouze na nás, jak chceme mít dort velký.) Odkrojky těsta nevyhazujeme, budou se hodit na výsledné zdobení. Placky postupně upečeme v troubě do zlatova (přibližně 8 minut). Ze zbytků těsta vyválíme placku, kterou už nemusíme vykrajovat, pouze ji upečeme. Poté vložíme ještě horké vykrojené placky do mrazáku, nebo je přikryjeme mokrou útěrkou. Horký vzduch zůstane uvnitř placek a budou krásně vláčné.
Než nám placky vychladnou, připravíme si krém.
Mléko na krém nalijeme do kastrůlku se silným dnem, přisypte do něj mouku a vanilkový cukr, metlou vše rozmícháme a postavíme na sporák. Pomalým plamenem zahříváme a stálé mícháme. Do horké směsi poté zašleháme žloutky a jakmile kaše zhoustne, odstavíme ji ze sporáku. Necháme vychladnout. Do vychladlé směci zašleháme máslo a zbylý cukr. Vyšleháme hladký a nadýchaný krém, který necháme v lednici vychladnout.
Medové placky si vytáhneme z mrazáku, nebo vlhké útěrky a můžeme dort poskládat. Krém natřeme na jednu vychladlou placku a přikryjeme ji další, kterou opět potřeme. Takto pokračujeme, dokud nepoužijeme všechny placky. Krém natřeme i na stěny dortu.
Poslední, nevykrojenou placku rozdrobíme prsty do konzistence strouhanky a tu ještě prosejeme přes cedník.
Povrch dortu i boky posypeme připravenými drobečky. Dort zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň 12 hodin zatuhnout. Medovník se nádherně rozleží a zvláční.

Bulb Tip k receptu

Do krému můžeme použít i strouhané vlašské ořechy, nebo nastrouhanou pomerančovou kůru.
Stejně tak můžeme do těsta přidat trochu perníkového koření.

Sonia005

13. 01. 2011, Recept navštíven: 8408x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Staročeský kapustový prejt

Staročeský kapustový prejt

Očištěnou rozčtvrcenou kapustu povaříme v osolené vodě do poloměkka, necháme okapat a prochladlou ji umelem...

Staročeský medovník

Staročeský medovník

Nejprve si připravíme těsto. Na vále, nebo čisté pracovní ploše si vypracujeme těsto z hladké mouky, cukru,...

Staročeský mazanec z remosky

Staročeský mazanec z remosky

Cukr, změklé máslo a žloutky utřeme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka necháme vzejít k...

Staročeský báč

Staročeský báč

Nejprve si připravíme kvásek. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvásek a přidáme ...

Zobrazit všechny podobné recepty k Staročeský medovník Link-arrow

Přidat recenzi
Přidat komentář
Hloušková
Dá trochu víc práce, ale je výborný, taky ho dělám.

Hloušková 07. 02. 2011, 22:55

Angel 666
Moje dcera medovník strašně miluje, pekla jsem jí ho k narozeninám podle stejného receptu, jen jsem měla jiný krém - ze Salka. Přidám Ti sem dvě fotečky, jak to dopadlo :o).

Angel 666 07. 02. 2011, 23:28

Sonia005
Akorát Angel, že Ty jsi mě tím vzhledem Tvého medovníku strčila do kapsy :-) Až ho budu dělat příště, jedině když přijede návštěva, protože toho bylo hrozně moc

Sonia005 08. 02. 2011, 06:48

Thumb
Zvedá mě ze židle, když se u receptu na staročeský medovním dočtu, že je "samozřejmě" podle arménské receptury. NENÍ! Moje babička ho pekla podle receptu, který se v její rodině dědil po generace. A ty v Krkonoších věděly houby o Arménii. Med byl základní sladidlo a teda i prostředek při pečení domácích pochoutek. Arméni dělají skvělý medovník, ale to neznamená, že staročeský není staročeský.

ADA 22. 04. 2013, 12:38

Facebook komentáře