Staročeský medovník

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

13h 0min
Čas vaření
20min

Celkový čas

13h 20min

Porce


Nutriční hodnoty

648 kalorií
73.0g cukrů
1.0g tuků
9.0g bílkovin


Příprava

Nejprve si připravíme těsto. Na vále, nebo čisté pracovní ploše si vypracujeme těsto z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, sody, medu a mléka. Troubu rozehřejeme na 180°C. Vypracované, hladké těsto rozdělíme na 6 dílu. Z každého dílu vyválíme plát přibližně 0,5cm tenký. Pomocí talíře, nebo jakéhokoliv kulatého tvaru vykrojíme z vyváleného těsta placku. (Záleží pouze na nás, jak chceme mít dort velký.) Odkrojky těsta nevyhazujeme, budou se hodit na výsledné zdobení. Placky postupně upečeme v troubě do zlatova (přibližně 8 minut). Ze zbytků těsta vyválíme placku, kterou už nemusíme vykrajovat, pouze ji upečeme. Poté vložíme ještě horké vykrojené placky do mrazáku, nebo je přikryjeme mokrou útěrkou. Horký vzduch zůstane uvnitř placek a budou krásně vláčné.
Než nám placky vychladnou, připravíme si krém.
Mléko na krém nalijeme do kastrůlku se silným dnem, přisypte do něj mouku a vanilkový cukr, metlou vše rozmícháme a postavíme na sporák. Pomalým plamenem zahříváme a stálé mícháme. Do horké směsi poté zašleháme žloutky a jakmile kaše zhoustne, odstavíme ji ze sporáku. Necháme vychladnout. Do vychladlé směci zašleháme máslo a zbylý cukr. Vyšleháme hladký a nadýchaný krém, který necháme v lednici vychladnout.
Medové placky si vytáhneme z mrazáku, nebo vlhké útěrky a můžeme dort poskládat. Krém natřeme na jednu vychladlou placku a přikryjeme ji další, kterou opět potřeme. Takto pokračujeme, dokud nepoužijeme všechny placky. Krém natřeme i na stěny dortu.
Poslední, nevykrojenou placku rozdrobíme prsty do konzistence strouhanky a tu ještě prosejeme přes cedník.
Povrch dortu i boky posypeme připravenými drobečky. Dort zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň 12 hodin zatuhnout. Medovník se nádherně rozleží a zvláční.

Tip k receptu

Do krému můžeme použít i strouhané vlašské ořechy, nebo nastrouhanou pomerančovou kůru.
Stejně tak můžeme do těsta přidat trochu perníkového koření.

přidejte na:
Sonia005

13. 01. 2011

Další recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
vynikajuci medovník
majka 10. 05. 2018, 23:06
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
super medovník
hanka 16. 03. 2019, 22:21
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
medovník je výborný
Svetlana 31. 10. 2019, 22:22
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
mnammmm
Luboš Homolka 04. 11. 2019, 13:34
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
je to veľmi dobrý recept
katka16031 04. 02. 2020, 22:27
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
dobrý recept
dušanka 07. 02. 2020, 23:44
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
tento medovník mame radi
palino 08. 03. 2020, 17:15
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
Nej medovník v mim životě
Tomáš Pavelka 24. 03. 2020, 12:57
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
Nej medovník v mim životě
Tomáš Pavelka 24. 03. 2020, 12:58