Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Staročeský medovník

Obtížnost Čas přípravy
13h 0min
Čas vaření Celkový čas Porce
20min 13h 20min
Nutriční hodnoty
648 kalorií 73.0g cukrů 1.0g tuků 9.0g bílkovin

Příprava

Nejprve si připravíme těsto. Na vále, nebo čisté pracovní ploše si vypracujeme těsto z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, sody, medu a mléka. Troubu rozehřejeme na 180°C. Vypracované, hladké těsto rozdělíme na 6 dílu. Z každého dílu vyválíme plát přibližně 0,5cm tenký. Pomocí talíře, nebo jakéhokoliv kulatého tvaru vykrojíme z vyváleného těsta placku. (Záleží pouze na nás, jak chceme mít dort velký.) Odkrojky těsta nevyhazujeme, budou se hodit na výsledné zdobení. Placky postupně upečeme v troubě do zlatova (přibližně 8 minut). Ze zbytků těsta vyválíme placku, kterou už nemusíme vykrajovat, pouze ji upečeme. Poté vložíme ještě horké vykrojené placky do mrazáku, nebo je přikryjeme mokrou útěrkou. Horký vzduch zůstane uvnitř placek a budou krásně vláčné.
Než nám placky vychladnou, připravíme si krém.
Mléko na krém nalijeme do kastrůlku se silným dnem, přisypte do něj mouku a vanilkový cukr, metlou vše rozmícháme a postavíme na sporák. Pomalým plamenem zahříváme a stálé mícháme. Do horké směsi poté zašleháme žloutky a jakmile kaše zhoustne, odstavíme ji ze sporáku. Necháme vychladnout. Do vychladlé směci zašleháme máslo a zbylý cukr. Vyšleháme hladký a nadýchaný krém, který necháme v lednici vychladnout.
Medové placky si vytáhneme z mrazáku, nebo vlhké útěrky a můžeme dort poskládat. Krém natřeme na jednu vychladlou placku a přikryjeme ji další, kterou opět potřeme. Takto pokračujeme, dokud nepoužijeme všechny placky. Krém natřeme i na stěny dortu.
Poslední, nevykrojenou placku rozdrobíme prsty do konzistence strouhanky a tu ještě prosejeme přes cedník.
Povrch dortu i boky posypeme připravenými drobečky. Dort zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň 12 hodin zatuhnout. Medovník se nádherně rozleží a zvláční.

Bulb Tip k receptu

Do krému můžeme použít i strouhané vlašské ořechy, nebo nastrouhanou pomerančovou kůru.
Stejně tak můžeme do těsta přidat trochu perníkového koření.


Přidat na Pinterest
Sonia005

13. 01. 2011, Recept navštíven: 8867x


Přidat recenzi
Přidat komentář
Hloušková
Dá trochu víc práce, ale je výborný, taky ho dělám.

Hloušková 07. 02. 2011, 22:55

Angel 666
Moje dcera medovník strašně miluje, pekla jsem jí ho k narozeninám podle stejného receptu, jen jsem měla jiný krém - ze Salka. Přidám Ti sem dvě fotečky, jak to dopadlo :o).

Angel 666 07. 02. 2011, 23:28

Sonia005
Akorát Angel, že Ty jsi mě tím vzhledem Tvého medovníku strčila do kapsy :-) Až ho budu dělat příště, jedině když přijede návštěva, protože toho bylo hrozně moc

Sonia005 08. 02. 2011, 06:48

Thumb
Zvedá mě ze židle, když se u receptu na staročeský medovním dočtu, že je "samozřejmě" podle arménské receptury. NENÍ! Moje babička ho pekla podle receptu, který se v její rodině dědil po generace. A ty v Krkonoších věděly houby o Arménii. Med byl základní sladidlo a teda i prostředek při pečení domácích pochoutek. Arméni dělají skvělý medovník, ale to neznamená, že staročeský není staročeský.

ADA 22. 04. 2013, 12:38

Facebook komentáře