Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně

Dračí dech

Dračí dech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg vepřové kýty (plecka), 3 žampiony, 1 paprika (kapie), 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 párek, sůl, pepř, 1 lžička koření dračí dech, 1 lžička drceného kmínu, 2-3 lžíce kečupu, 1-2 lžíce sójové omáčky, rostlinný olej

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, koření dračí dech a olej. Promícháme a necháme chvíli proležet (možno i přes noc). Mezitím si nakrájíme papriku na malé kousky, párek na kolečka, cibuli na nudličky a žampi...

Pohankové rizoto s hlívou a zeleninou

Pohankové rizoto s hlívou a zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks mrkve, 1 hrnek pohanky (lámanky), 1/2 kostky hovězího bujónu, 400 g hlívy ústřičné, 2 lžíce řepkového oleje, 1 lžička kmínu, 1 hrst medvědího česneku (nebo obyčejného dle chuti), 2 ks jarní cibulky, sůl, pepř

Mrkev očistíme a předvaříme (na skus). Pohanku propláchneme, zalijeme vodou, přidáme bujón a povaříme asi 5 minut. Pak necháme v hrnci dojít. Přebytečnou vodu slijeme. Hlívu nakrájíme na kostičky, osmažíme na oleji, přidáme kmín, medvědí česnek a ...

Banánové lívance

Banánové lívance

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks banánu, 1 ks vejce, 1 lžička slunečnicový olej

Nakrájejte banán na kostičky a přidejte jedno vajíčko. Vše spolu rozmixujte a dejte smažit. Na pánvi nechte rozpustit olej a smažte z každé strany 1-2 minuty.

 Polévka s vločkami a zeleninou

Polévka s vločkami a zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g ovesných vloček, lžíce másla, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 kostka drůbežího bujónu, 1 lžička houbového koření, 1 lžička kmínu, pepř, sůl, 1 vejce, 1 lžíce petrželové natě

Ovesné vločky nasucho opražíme v hrnci, pak přidáme máslo, necháme rozpustit a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme, vložíme kostku bujónu, přisypeme houbové koření a kmín. Přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a na kostičky nakrájený řapík...

Vepřové kotlety na tymiánu s hráškem

Vepřové kotlety na tymiánu s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety, sůl, pepř, rostlinný olej, 1 cibule, hovězí vývar, lžíce houbového koření, 1 konzerva sterilovaného hrášku, 2 lžíce moučného másla, 8 snítek čerstvého tymiánu

Kotlety omyjeme, naklepeme, nařízneme na okrajích, osolíme a opepříme. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a kotlety z obou stran prudce opečeme. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Zalijeme vývarem, přisypeme houbové koření, ...

Lehký salát ze sterilovaného zelí

Lehký salát ze sterilovaného zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší sklenice bílého sterilovaného zelí, 3 jarní cibulky, 150 g šunky, 1/2 papriky (kapie), 1 malá konzerva hrášku, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce tatarské omáčky nebo jogurtu

Sterilované zelí slijeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do mísy, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, na drobno nakrájenou šunku, kapii a konzervu hrášku (bez nálevu). Osolíme, opepříme a vmícháme tatarku nebo jogurt ( jen aby se salát ...

Zdravé škvarky z hlívy

Zdravé škvarky z hlívy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg hlívy ústřičné, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, sůl, pepř, drcený kmín, sušený granulovaný česnek

Hlívu opláchneme, osušíme a nakrájíme na čtverečky. Tuhé nožičky odřízneme a schováme do polévky. Na pánvi rozehřejeme olivový nebo řepkový olej, přisypeme cibuli nakrájenou na drobno a osmažíme do sklovita. Pak přidáme nakrájenou hlívu a opékáme...

Rychlá buchta s jablky a ořechy

Rychlá buchta s jablky a ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 4 hrnky jablek, 1 hrst vlašských ořechů, 1 hrst rozinek

Do mísy dáme 4 vejce a cukr a rozšleháme. Přidáme mouku, skořici, kakao, prášek do pečiva a olej. Důkladně promícháme a přidáme 4 hrnky na drobné kostičky nakrájených oloupaných jablek a hrst rozdrcených ořechů. Kdo má rád, může přidat i rozinky. ...

Vepřová panenka s fazolovými lusky a domácími brambůrky

Vepřová panenka s fazolovými lusky a domácími brambůrky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové panenky, sůl, pepř, rostlinný olej, 300 g fazolových lusků, 1 cibule, 100 g anglické slaniny, 1/5 kg brambor, zelenina

Vepřovou panenku nakrájíme na špalíčky ( asi 3 - 4 cm), naklepeme pouze hranou ruky, osolíme a opepříme. Osmažíme ze všech stran (krátce, aby maso zůstalo uvnitř růžové - jinak ztvrdne). Fazolky (čerstvé nebo mražené) krátce povaříme v osolené vod...

Bulgurové karbanátky s mrkví

Bulgurové karbanátky s mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bulguru, 2 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 3 stroužky česneku, 1 ks vejce, 100 g strouhaného sýra, 2 ks mrkve, 1 lžíce majoránky, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 50 g strouhanky

Bulgur uvařte podle návodu. Až mírně vychladne, přidejte do něho pokrájenou cibuli, vajíčko, rozmačkaný česnek, nastrouhanou mrkev a sýr. Dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou.

Ovesné mrkvové sušenky

Ovesné mrkvové sušenky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g másla, 60 g včelího medu, 1 ks vejce, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky soli, 100 g ovesných vloček, 80 g celozrnné mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 ks mrkve

Vločky rozmixujte a mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Rozehřáté máslo prošlehejte s medem, vajíčkem, skořicí a solí, poté vmíchejte vločky, mouku, kypřící prášek a nastrouhanou mrkev a směs nechte v chladu 30 minut odstát. Vločky nasají teku...

Kanapky s pamskou šunkou a bylinkovým máslem

Kanapky s pamskou šunkou a bylinkovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 100 g lučiny, 300 g parmské šunky, 1 hrst bazalky, 1 špetka soli, 8 plátků chleba, 4 ks vejce, 8 ks cherry rajčátek, 2 lžíce pažitky

Vejce uvaříme natvrdo. Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na plátky. Máslo utřeme se solí, lučinou a najemno nakrájenou bazalkou. Poté necháme ztuhnout v lednici. Plátky chleba přepůlíme a namažeme je bylinkovým máslem. Ozdobíme je parmsko...

Těstoviny s houbami a sójovou smetanou

Těstoviny s houbami a sójovou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 150 g žampionů, 120 g mungo výhonků, 40 g slunečnicového semínka, 3 ks jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička kmínu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Těstoviny uvaříme podle návodu. Na olivovém oleji orestujeme cibulku a na plátky nakrájený česnek. Přidáme na plátky nakrájené žampiony, sůl, pepř, kmín a sójovou smetanu. Nakonec vmícháme i těstoviny. Rozdělíme na talíře a ozdobíme mungo klíčky...

Brambory pečené ve slupce se slaninou, cibulí a majoránkou

Brambory pečené ve slupce se slaninou, cibulí a majoránkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

12 ks brambor, 4 lžíce sádla, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 300 g slaniny, 2 ks cibule, 4 stroužky česneku, 4 lžíce majoránky, 100 ml podmáslí

Brambory ve slupce vaříme 10 minut ve vodě. Poté je dáme do pekáče, pomažeme sádlem a pečeme 30 minut na 180 °C. Slaninu, cibuli a česnek nakrájíme najemno a opečeme je na pánvi. Brambory nakrojíme a naplníme je slaninovou směsí. Posypeme ma...

Fleky s uzeným masem

Fleky s uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g uzeného masa, 300 g polohrubé mouky, 100 g másla, 200 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, 7 g pepře, 8 ks vajec

Uzené maso povaříme, poté ho nakrájíme na kostičky. Fleky si připravíme tak, že na vál nasypeme mouku, přidáme špetku soli a vytvoříme důlek, do kterého vyklepneme tři vejce. Vypracujeme těsto. Necháme ho 20 minut odpočinout. Poté těsto rozděl...

Pastiňáková polévka

Pastiňáková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g pastiňáku, 50 g másla, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 2 plátky chleba, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1/4 svazku pažitky, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžička soli, 7 g bílého pepře

Pastiňák oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibuli nakrájíme na jemno. Máslo rozpustíme v hrnci a opečeme na něm cibuli a když už je opečená do sklovita přidáme pastiňák a orestujeme ho. Zasypeme moukou a opražíme ji a zalijeme vývarem. Vaříme 45...

Mřížkový škvarkový koláč s marmeládou

Mřížkový škvarkový koláč s marmeládou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g škvarků, 500 g hladké mouky, 300 g cukru moučka, 150 g ovocné marmelády, 2 lžíce másla, 1 lžíce sádla, 8 lžíc polotučného mléka, 1 lžička skořice, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 ks vejce

Škvarky umeleme v mlýnku na maso. Smícháme je se sádlem a s máslem. Přidáme mouku, cukr, skořici a prášek do pečiva. Nakonec přidáme i vejce a mléko a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho hodinu chladit v le...

Kapří hranolky s česnekem

Kapří hranolky s česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kapra, 200 g hladké mouky, 3 ks vajec, 2-3 stroužky česneku, 100 ml slunečnicového oleje, 1-2 lžičky libečku, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička mleté papriky

Vejce smícháme s utřeným česnekem a libečkem. Kapra nakrájíme na proužky, osolíme a opepříme je. Naložíme je do česnekového těstíčka tak na půl hodiny. Mouku smícháme se sladkou paprikou. V této směsi obalujeme kapří kousky vyjmuté z marinády ...

Štrachanda

Štrachanda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g hub, 120 g krupice, 150 g škvarků, 600 g brambor, 3 ks vejce, 1 ks cibule, 5-6 stroužků česneku, 6 lžíc smetany ke šlehání (šlehačka), 1/2 lžíce sádla, 1/2 lžíce kmínu, 4 lžíce másla, 5 lžíc strouhanky, 1 lžička soli, 1 lžička majoránky, 1/2 lžičky zázvoru

Smícháme vejce, smetanu a krupici a do této směsi naložíme houby na půl hodiny. Škvarky nakrájíme na kousky, cibuli najemno a společně je opečeme na pánvi. Přidáme sůl, kmín, majoránku a zázvor. Orestujeme. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme s...

Dvojctihodné koláčky

Dvojctihodné koláčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 25 g droždí (kvasnice), 100 g cukru krupice, 250 ml plnotučného mléka, 150 g másla, 4 ks žloutků, 1/2 ks citrónu, 1 špetka soli, 1 balení vanilkového cukru, 200 g jemného tvarohu, 80 g cukru moučka, 50 g rozinek, 350 g švestkových povidel, 50 g mandlí, 2 lžíce rumu, 2 lžíce polotučného mléka

Mouky prosyjeme do mísy, přidáme cukr, mléko a droždí a promícháme. Necháme 15 minut kynout. Poté přidáme dva žloutky, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr, sůl a zbylé mléko. Vypracujeme hladké těsto a necháme hodinu kynout. Mezi...

Domácí perník

Domácí perník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks vejce, 4 lžíce másla, 2 lžíce cukru krupice, 1 balení ovocné marmelády, 200 g včelího medu, 500 g polohrubé mouky, 80 g vlašských ořechů, 1/2 lžičky anýzu, 1/2 lžičky badyánu, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 špetka soli

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a máslem do pěny, poté přidáme med a mouku, do které jsme přidali kypřící prášek. Nakonec přidáme ještě koření a pořádně promícháme. Vmícháme i nahrubo mleté ořechy. Do těsta leh...

Frankfurtská polévka se zakysanou smetanou

Frankfurtská polévka se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl oleje nebo másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce gulášového koření, 1 lžíce sladké papriky , 1,5 l hovězího vývaru, bobkový list, celý pepř, nové koření, sůl, pepř, 2 brambory, 2 frankfurtské párky, 200 ml sladké smetany, 1 hrst petrželové natě

Do hrnce nalijeme trošku oleje nebo másla. Necháme rozehřát, vsypeme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Přidáme gulášové koření, sladkou papriku, zamícháme a zalijeme vodou nebo hovězím vývarem (vývar je lepší). Vhodíme divoké koření (bobkov...

Rybí filé zapečené s křenem, kečupem a sýrem

Rybí filé zapečené s křenem, kečupem a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks rybího filé, sůl, kmín, sladká mletá paprika , 50 g strouhaného křenu, 2 lžíce kečupu, 1/2 cibule, ciitrónová šťáva, 2 plátky anglické slaniny, strouhaný sýr, 1 lžíce másla

Rybí filé osolíme, posypeme kmínem a sladkou paprikou. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filé. Kečup smícháme s křenem. Filé pokapeme citrónovou šťávou a navrstvíme směs kečupu s křenem. Poklademe cibulí nakrájenou na plátky a anglickou sla...

Kuřecí paličky v medu se sezamem

Kuřecí paličky v medu se sezamem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích stehen, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce včelího medu, 40 g sezamu, 7 g soli, 7 g pepře

Kuřecí stehna rozdělíme na horní a dolní část, omyjeme a naskládáme je do pekáčku. Med vyšleháme s olejem, solí a pepřem a touto směsí přelijeme paličky a obalíme je v ní ze všech stran. Pečeme 30 minut na 200 °C – v polovině pečení paličky obr...

Skořicová srdíčka

Skořicová srdíčka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks bílků, 250 g cukru moučka, 200 g mandlí, 100 g polohrubé mouky, 200 g mléčné čokolády, 100 g bílé čokolády, 2 lžičky skořice

Mandle umeleme na moučku, nebo koupíme zrovna mandlovou moučku. Smícháme a vyšleháme bílky s cukrem. Smícháme s mandlemi, skořicí a moukou. Těsto necháme 30 minut odpočívat v lednici. Poté vyválíme na 3 mm tlustý plát a vykrajujeme z něj srdíč...

stránka: