Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Vánoce

Lanýžové kuličky

Lanýžové kuličky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hořké čokolády, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 60 g másla, 50 g kakaa, 4 lžíce koňaku

Hořkou čokoládu nalámeme a rozehřejeme ji na vodní lázni se smetanou. Přidáme máslo, kakao i koňak , a tuto směs necháme ztuchnout v hranatém plechu. Poté ji nakrájíme na kostičky, z kterých v rukou připravíme kuličky, které ještě obalíme v kakau...

Velvet Coffee

Velvet Coffee

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cl Kahlua likéru, 4 cl Bailey's, 1 lžíce máty peprné

Na spodek nalijeme Kahluu a poté pomocí lžíce přiléváme Bailey´s tak, aby se nesmíchaly. Podáváme ozdobené mátou.

Ořechové koule

Ořechové koule

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g lískových ořechů, 100 g cukru moučka, 150 g dětských piškotů, 100 g másla, 50 g čokoládových vloček, 2 lžíce včelího medu, 2 lžíce rumové esence (rumové aroma)

Lískové ořechy umeleme na prášek. Piškoty také rozdrtíme, u nich nám ale nějaká ta hrudka vadit nebude. Obojí smícháme s cukrem moučkou, utřeme s máslem, medem a rumovou trestí. Lžící vykrajujeme hmotu, ze které tvoříme kuličky ještě měkké je ob...

Kanapky s lososovým tartarem a citrónovým máslem

Kanapky s lososovým tartarem a citrónovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 350 g lososu, 2 špetky soli, 1 špetka pepře, 1 ks citrónu, 1 ks cibule, 4 plátky chleba, 1 lžička dijonské hořčice, 1-2 lžičky olivového oleje

Máslo utřeme se solí, pepřem, citrónovou kůrou a šťávou z jednoho citrónu do pěny. Dáme do lednice vychladit. Mezitím si připravíme lososový tartar – lososa nakrájíme nadrobno, přidáme polovinu cibule nakrájené najemno, trochu citrónové šťávy (s...

Bramborový salát s jogurtem a majonézou

Bramborový salát s jogurtem a majonézou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks brambor, 4 ks mrkve, 5 ks okurky, 3 ks vejce, 2 ks cibule, 100 ml majonézy, 100 ml bílého jogurtu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce plnotučné hořčice

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Mrkev také uvaříme doměkka, vejce na tvrdo. Brambory nakrájíme na kostičky, mrkev, okurky, vejce a cibule najemno. Vše promícháme. Majonézu smícháme s jogurtem a hořčicí a vmícháme to do salátu. Podle chu...

Úlky polité čokoládou

Úlky polité čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka), 160 g cukru moučka, 160 g piškotů cukrářských, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce whisky, 150 g salka, 150 g másla, 1 balení čokolády na vaření, 50 g bílé čokolády, 50 g vlašských ořechů

Piškoty a ořechy umeleme najemno a smícháme je s cukrem a kakaem (pro tmavší barvu do kakaa přidáme před vmícháním trošku vody a zamícháme). Přidáme whisky a smetanu a vypracujeme nelepivé jednotné těsto. Z těsta uždibujeme a plníme jím formičku...

Králičí rillettes s ředkvičkami a okurkou

Králičí rillettes s ředkvičkami a okurkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 lžička pepře, 8 stroužků česneku, 1 l slunečnicového oleje, 220 g mořské soli, 900 g králičího masa, 100 g sádla, 1 ks bobkového listu, 1 svazek ředkviček, 1 ks okurky, 2 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 lžíce brandy

Smícháme mořskou sůl, pepř, bobkový list a králičí stehna. Necháme 3 hodiny marinovat. Poté stehna omyjeme a osušíme. Dáme je do pekáčku spolu s tymiánem a utřeným česnekem. Zalijeme olejem a pečeme 4 hodiny na 130 °C. Ředkvičky nakrájíme na p...

Jednoduchý rybí vývar

Jednoduchý rybí vývar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 lžička fenyklu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks mrkve, 1 ks řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 2 ks pórku, 400 g sterilovaných rajčat, 500 ml rybího vývaru, 200 g tresky, 85 g krevet

Mrkev a dva řapíky celeru nakrájíme na plátky. Pórek nakrájíme na tenké plátky. Fenyklová semínka, mrkev, celer a utřený česnek smažíme 5 minut na oleji. Poté přidáme pórek, rajčata, vývar, sůl a pepř. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme...

Losos v citrónové krustě s bylinkovými bramborami

Losos v citrónové krustě s bylinkovými bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 houska, 1 citrón, 50 g oliv, 1 vejce, 700 g lososa, 340 g Tzatzik, 800 g brambor, 2 lžíce petrželové natě, 2 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Housku (ciabattu) nastrouháme a smícháme ji se strouhanou citrónovou kůrou. Rybu osolíme, opepříme a obalíme ve vejci a poté v citrónové strouhance. Pečeme 10-12 minut na 220 °C. Smícháme tzatziki a nakrájené olivy. Rybí filety servírujeme...

Žloutková horká čokoláda se šlehačkou

Žloutková horká čokoláda se šlehačkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g horké čokolády, 1 l polotučného mléka, 6 ks kostkového cukru, 3 žloutky, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Čokoládu nalámeme na kostičky a dáme do rendlíku. Zalijeme mlékem, přidáme cukr a za stálého míchání ohříváme, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté odstavíme a postupně všleháme žloutky. Smetanu vyšleháme a ozdobíme jí čokoládu.

Dušená jablka plněná ořechy

Dušená jablka plněná ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g rozinek, 50 ml rumu, 4 jablka, 200 g vlašských ořechů, 100 g mandlí, 2 lžíce včelího medu, 1 pomeranč, 100 g másla, 250 ml zakysané smetany

Rozinky na chvíli namočíme v horké vodě, poté slijeme a zalijeme rumem. Necháme je chvíli marinovat. Mezitím z jablek seřízneme vršky se stopkou a jablka vydlabeme tak, aby zůstala v celku. Ořechy nakrájíme nahrubo a smícháme je s plátky mandl...

Karamelky s oříšky

Karamelky s oříšky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g lískových ořechů, 180 g cukru krupice, 2 balení vanilkového cukru, 30 g másla, 100 ml smetana ke šlehání (šlehačka), 50 ml sirup, 100 g sušené mléko

Lískové oříšky v troubě opražíme při 180°C do zlaté barvy. Necháme je vychladit, oloupeme a nasekáme je na kousky. V kastrůlku necháme zkaramelizovat cukr s vanilkovým cukrem na velmi světlý karamel. Přidáme máslo, horkou smetanu a sirup zlatavé...

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 150 g másla, 70 g cukru moučka, 30 g vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 100 g cukru moučka, 3 ks žloutky, 1 lžíce rumu, 20 g ovocné marmelády, 150 g vlašských ořechů

V míse smícháme mouku, cukr, na menší kousky rozkrájené máslo, mleté ořechy a dvě lžíce kakaa. Vše zpracujeme na hladké těsto. Z těsta vyválíme tenké placky ze kterých malou skleničkou vykrajujeme malá kolečka, která pečeme na plechu v předehřát...

Slané pečivo

Slané pečivo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g strouhaného sýra, 210 g polohrubé mouky, 150 g másla, 6 lžic polotučného mléka, 1 slepičí vejce, 1/2 lžičky grilovacího koření, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky sezamu

Ke strouhanému sýru přidáme všechny přísady vyjma vajíčka a koření. Vypracujeme těsto, zabalíme a necháme odležet v chladnu. Na pomoučněném válu rozválíme plát silný necelého půl centimetru a potřeme vajíčkem rozšlehaným se lžící vody. Posypeme k...

Kakaové kroužky

Kakaové kroužky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g cukru moučka, 150 g Hery, 1 žloutek, špetka skořice

Na vále vše zpracujeme v hladké těsto a dáme do chladna cca 2 hodiny odpočinout. Pak vyválíme plát asi 1/2 cm silný a vykrajujeme kroužky s otvorem uprostřed. Dáme na nevymaštěný plech a zvolna pečeme. Po upečení musí být vespodu jen růžové. V...

Kapr smažený ve vinném těstíčku

Kapr smažený ve vinném těstíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, 2 slepičí vejce, 1 dcl bílého vína, 80-100 g hladké mouky, 1 lžička rostlinného oleje, špetka soli

Bílé víno rozšleháme s vejci, lžičkou oleje, a špetkou soli. Přidáme hladkou mouku a vypracujeme těstíčko. Plátky kapra omyjeme a jednotlivě namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném tuku po obou stranách.

Skořicové tyčinky

Skořicové tyčinky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

210 g hladké mouky, 70 g cukru moučka, 140 g Hery, 2 žloutky, 1/4 lžičky citronové kůry, 1 lžíce kakaa, 1 lžička skořice

Mouku, cukr, změklý tuk, žloutky i nastrouhanou citrónovou kůru zpracujeme. Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné zapracujeme kakao se skořicí. Obě těsta necháme v chladu aspoň 30 minut odpočinout. Každé těsto zvlášť rozválíme, pláty položíme ...

Nepečené kuličky

Nepečené kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 tatranek, 250 g másla, 150 g cukru moučka, 4 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 100 g lískových ořechů, 1 šálek strouhaných ořechů

Tatranky čokoládové nebo lískooříškové rozdrtíme (třeba v mixéru). Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do husté pěny. Přidáme rum, kakao, rozdrcené tatranky a jemně umleté oříšky. Vše dobře propracujeme. Pokud je těsto příliš měkké a lepivé, d...

Škvarkové pracny

Škvarkové pracny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 250 g másla, 100 g mletých škvarků, 30 g kakaa, 1 lžička skořice, troška hřebíčku

V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme tuk na pečení, mleté škvarky, kakao, lžičku mleté skořice a špetku drceného hřebíčku. Vypracujeme hladké těsto. Formičky na pracny pečlivě vytřeme rozpuštěným máslem a naplníme těstem. Naplněné formičky ro...

Fíkový salám

Fíkový salám

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g fíků, 180 g cukru moučka, 200 g vlašských ořechů, 2 žloutky

Sušené fíky umeleme na masovém strojku. Přidáme cukr, umleté vlašské ořechy a 2 syrové žloutky. Vše dobře propracujeme na tužší hmotu, kterou rozdělíme na 4 stejně velké části a z každé utvoříme váleček. Válečky pevně zabalíme do potravinové fól...

Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 150 g cukru moučka, 2 slepičí vejce, 1 balení vanilkového cukru, 250 g jemného tvarohu, 500 g hladké mouky, 2 balení prášku do pečiva, 80 g rozinek, 3 lžíce rumu, 4 lžíce polotučného mléka

V míse utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem do hladké pěny. Zašleháme postupně vejce, vmícháme vanilkový cukr, tvaroh a mouku spolu s prášky do pečiva. Do těsta zapracujeme rozinky, které jsme předem nechali nabobtnat v rumu. Těsto podle potře...

Kapr se žampióny v alobalu

Kapr se žampióny v alobalu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kapr, 1 lžička sůl, 1/2 hrnek olivový olej, 100 g cibule, 250 g žampion, 2 troška pepř, 1/2 ks citrón

Kapra očistíme, rozřízneme na 2 velké filety a osušíme. Porce osolíme, potřeme olivovým olejem, opepříme a necháme alespoň 20 minut odležet. Zatím si nakrájíme oloupanou cibuli na kolečka a zpěníme ji během 4 minut na oleji. Přidáme na plátky nak...

Kokosové kuličky (nepečené cukroví)

Kokosové kuličky (nepečené cukroví)

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 50 g ovesných vloček, 15 g kokosové moučky, 35 g cukru krystal, 1 balení vanilkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1/2 lžíce vody, 30 g rozinek, 2 hrsti kokosové moučky, 1 dcl rumu

Den předem namočte rozinky (bez stopek) do rumu. Pokud nemáte rádi rozinky, můžete tento krok vynechat. Vodu nalijte na cukr a kakao a rovnoměrně zapracujte do změklého másla, ovesných vloček a kokosové moučky. Poté nechte těsto chvíli ztuhnout...

Skořicové placičky ze škvarků

Skořicové placičky ze škvarků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

130 g škvarek, 130 g hladké mouky, 1 lžíce cukru moučka, špetka soli, 1/4 lžičky skořice, 1 hřebíček, 1/2 lžičky citronové kůry, 1 slepičí vejce, 1 balení skořicového cukru

Umleté škvarky smícháme s moukou, ochutíme solí, cukrem, kořením a nastrouhanou citrónovou kůrou. Do směsi přidáme vejce a zpracujeme v těsto, které necháme přes noc odležet. Následující den z těsta vyválíme placku a z ní vykrájíme kolečka, která...

Kapr po novohradsku

Kapr po novohradsku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kapr, 4-5 stroužků česneku, 1 lžíce mleté papriky, 100 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 dcl rostlinného oleje

Nejdříve z ryby odstraníme šupiny a poté ji omyjeme a naporcujeme. Jednotlivé filety osušíme utěrkou, dobře nasolíme a potřeme utřeným česnekem. Na závěr kapra obalíme v hladké mouce smíchané s mletou paprikou a následně zprudka opečeme na pánvi.

stránka: