Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Italská

Bramborové noky s rajčaty a bazalkou

Bramborové noky s rajčaty a bazalkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 270 g hladké mouky, 70 g cherry rajčátek, 50 g másla, 50 ml olivového oleje, 75 g parmezánu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks vejce, 3 lžíce bazalky, 3 lžíce petrželové natě

Brambory uvaříme ve slupce den předem. Druhý den je nastrouháme, smícháme s moukou, trochou soli, vejci a připravíme hladké těsto. Z těsta lžící vykrajujeme nočky, které vaříme v osolené vodě. V pánvi rozpustíme máslo s olejem a přidáme rajčata ...

Olivové chlebové housky

Olivové chlebové housky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g žitné mouky, 10 g instantního droždí, 200 g oliv, 350 ml vody, 1 lžička soli, 6 lžíc olivového oleje

Mouku prosyjeme do mísy, přidáme droždí a sůl (obě ve vzdálenosti od sebe) a přilijeme 200 ml vody. Zpracujeme v hladké těsto. Poté přilijeme zbylou vodu a olivový olej a vytvoříme tekutější těsto. Vmícháme nasekané olivy a necháme 45 minut kyno...

Lasagne s cuketou, šunkou a mandlemi

Lasagne s cuketou, šunkou a mandlemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 ks cukety, 1 ks citrónu, 2 ks vejce, 300 g šunky, 70 g mandlí, 500 g sýru ricotta, 7 g soli, 7 g pepře, 300 g lasagní, 2 hrst petrželové natě, 3 lžíce parmezánu, 2 lžíce olivového oleje

Cukety nakrájíme na podlouhlé pláty, osolíme a opepříme. Šunku nakrájíme na kousky. Petrželku a mandle nasekáme a smícháme je se strouhaným parmezánem a nastrouhanou kůrou z citrónu. Ricottu smícháme s vejci, solí a pepřem a jednu lžíci rozetř...

Pesto ze sušených rajčat

Pesto ze sušených rajčat

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg sušených rajčat, 50 g bazalky, 40 g pistácií, 70 g parmezánu, 100 ml olivového oleje, 1 ks chilli papričky, 2 stroužky česneku, 7 g soli, 7 g pepře, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Sušená rajčata nakrájíme na kousky a dáme do mixéru. Přidáme nasekanou bazalku a česnek. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájenou ji přidáme do mixéru. Přidáme také strouhané sýry a nahrubo nasekané pistácie (pár pistácií si necháme vcelku ...

Lilkové lasagne s bulgurem

Lilkové lasagne s bulgurem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bulguru, 1 lžička soli, 7 g pepře, 4 lžíce olivového oleje, 2 ks lilku, 2 ks šalotky, 2 stroužky česneku, 1/2 ks mrkve, 1 ks červené cibule, 3 ks rajčat, 100 ml bílého vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce parmezánu

Bulgur dáme do misky a zalijeme ho horkou vodou tak, aby hladina byla 4 cm nad bulgurem. Necháme hodinu bobtnat. Lilek nakrájíme na podélné plátky a osolíme z obou stran. Necháme ho vypotit (trvá to tak 15 minut). Šalotky nakrájíme najemno, mr...

Jarní platýs s bylinkami

Jarní platýs s bylinkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks platýsu, 1 ks limety, 4 kousky česneku, 4 lžíce koriandru, 4 lžíce petrželové natě, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Platýse nařízneme na kůži. Osolíme a opepříme ho. Z utřeného česneku, poloviny oleje, šťávy z poloviny limetky, koriandru a petrželky připravíme pastu, kterou potřeme rybu zvenku i zevnitř i do naříznutých částí. Pečeme 10 minut na 180 °C. P...

Pizza capricciosa

Pizza capricciosa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 ks rajčat, 3-4 ks žampionů, 1 balení těsta na pizzu, 1 lžíce olivového oleje, 150 g mozzarelly, 150 g šunky, 7 g soli, 7 g pepře

Rajčata spaříme, oloupeme a rozmixujeme je se lžící olivového oleje. Těsto rozprostřeme a pomažeme ho rajčatovým základem. Poté přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky, šunku na kostičky a žampiony na plátky. Osolíme a opepříme. Pečeme 10 minu...

Špagety aglio olio e peperoncino

Špagety aglio olio e peperoncino

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špaget, 100 ml olivového oleje, 1 lžička soli, 16 stroužků česneku, 2 ks chilli papričky, 1 hrst petrželové natě

Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a orestujeme na oleji. Přidáme chilli papričku a petrželku a lehce opečeme. Poté přidáme trochu vody ze špaget a nakonec i samotné špagety. Odstavíme a podáváme.

Pizza prosciutto e rukola

Pizza prosciutto e rukola

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těsta na pizzu, 2-3 ks rajčat, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 150 g mozzarelly, 200 g cherry rajčátek, 150 g parmské šunky, 50 g parmezánu, 2 lžíce olivového oleje, 2 hrsti rukoly

Rajčata spaříme, oloupeme a rozmixujeme je se lžící olivového oleje. Těsto rozprostřeme a pomažeme ho rajčatovým základem. Poté přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky, rajčátka na poloviny. Osolíme a opepříme. Pečeme 10 minut na 250 °C. Pot...

Kávové řezy

Kávové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks bílků, 3 g želatiny, 100 g cukru krupice, 150 g mandlí, 30 g kakaa, 200 g hořké čokolády, 60 g másla, 100 ml polotučného mléka, 200 g bílé čokolády, 450 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 2 lžíce kávy

Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, přidáme mleté mandle, kakao a mletou kávu. Pečeme 30 minut na 180 °C. Smícháme 50 ml smetany, hořkou čokoládu, máslo a mléko a roztavíme to na vodní lázni. Touto směsí potřeme vychladlý korpus a dáme do ledni...

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce parmezánu, 1 lžička soli, 1 ks šalotky, 100 g ovčího sýru, 320 g kulatozrnné rýže, 200 ml červeného vína, 500 ml drůbežího vývaru, 500 g čekanky štěrbáku (endivie), 150 g másla, 100 ml aceta balsamica, 200 g slaniny

Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme ji na olivovém oleji. Poté přidáme rýži a chvíli restujeme. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Poté přidáme naběračku kuřecího vývaru a nakrájenou čekanku (nejlépe červenou). Dusíme za občasného přilévání výva...

Zapečená rajčata s mozzarellou

Zapečená rajčata s mozzarellou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rajčat, 1 ks ciabatty, 4 kousky sardelky (ančovičky), 1 stroužek česneku, 2 lžíce kaparů, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 50 g mozzarelly, 50 g oliv

Rajčata přepůlíme a zbavíme semínek. Semínka z rajčat a ciabattu nakrájíme na kostičky a smícháme s nakrájenými ančovičkami, přepůlenými olivami a kapary. Vmícháme i utřený česnek a mozzarellu na kostičky a dáme vše do rajčat. Osolíme, opepřím...

Těstoviny se sladkokyselou omáčkou

Těstoviny se sladkokyselou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 3 listy řapíkatého celeru, 1 ks červené cibule, 6-8 lžíc sladkokyselé omáčky

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Na olivovém oleji opečeme česnek, cibuli a celer, přidáme pepř a omáčku a nakonec vmícháme těstoviny. Prohřejeme a podáváme.

Pizza diavola

Pizza diavola

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těsta na pizzu, 2-3 ks rajčat, 2 ks chilli papričky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce oregana, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 150 g mozzarelly, 200 g choriza

Rajčata spaříme, olopeme a rozmixujeme je se lžící olivového oleje. Těsto rozprostřeme a pomažeme ho rajčatovým základem. Poté přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky, klobásu na plátky, celé chilli papričky (nebo můžeme i nakrájené najemno). Os...

Kávový mousse

Kávový mousse

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

100 ml plnotučného mléka, 40 g cukru krupice, 75 g žloutků, 10 g kávy, 300 g mléčné čokolády, 100 g hořké čokolády, 430 ml smetanay ke šlehání (šlehačka), 100 g lesního ovoce, 10 g želatiny

Mléko a 100 ml smetany přivedeme k varu. Zbytek smetany vyšleháme dotuha. Smícháme žloutky, kávu a cukr a na tuto směs nalijeme tak 2 lžíce horkého mléka se smetanou. Poté žloutky nalijeme do mléka na plotně a udržujeme je při teplotě 85 °C. ...

Kuřecí scaloppine

Kuřecí scaloppine

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 2 ks cibule, 2 stroužky česneku, 2 konzervy sterilovaných rajčat, 4 plátky parmské šunky, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce bazalky, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru krupice, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 130 g oliv, 180 g mozzarelly

Kuřecí řízky seřízneme tak, aby byly všude stejně tlusté, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Osmažíme na oleji dozlatova. Na oleji opečeme také cibuli a česnek nakrájené najemno, přidáme rajčata a cukr, 130 ml vody, olivy a bazalku. Pova...

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těsta na pizzu, 2-3 ks rajčat, 1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce bazalky, 250 g mozzarelly, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Rajčata spaříme, olopeme a rozmixujeme je se lžící olivového oleje. Těsto rozprostřeme a pomažeme ho rajčatovým základem. Poté přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky a posypeme lístky bazalky. Osolíme a opepříme. Pečeme 10 minut na 250 °C. ...

Zapečené pikantní ústřice

Zapečené pikantní ústřice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 80 g parmezánu, 7 g pepře bílého, 2 stroužky česneku, 12 ks ústřic, 1 hrst petrželové natě, 1 lžička worcesterské omáčky (Worcesterová) omáčka, 1/2 lžičky chilli omáčky, 1/2 lžičky uzené papriky

Máslo rozpustíme a vmícháme do něj parmezán, utřený česnek, obě omáčky, sladkou papriku, pepř a nasekanou petrželku. Ústřice otevřeme, potřeme je připravenou směsí a pečeme 10 minut na 220 °C. Podáváme teplé.

Ravioli s ricottou, špenátem a šalvějí

Ravioli s ricottou, špenátem a šalvějí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 300 g špenátu, 250 g sýru ricotta, 100 g másla, 200 g parmezánu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička citronové kůry, 4 ks vejce, 1 ks žloutku, 10 listů šalvěje, 1 lžíce olivového oleje

Vejce smícháme s moukou, olivovým olejem a solí. Vypracujeme hladké těsto (v případě potřeby přidáme vodu). Dáme do lednice na 30 minut. Špenát spaříme horkou vodou a pak hned přelijeme ledovou vodou. Smícháme ho s ricottou, žloutkem, solí, pepř...

Zapečená pražma s bramborami

Zapečená pražma s bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 100 ml olivového oleje, 100 g parmezánu, 4 stroužky česneku, 4 kousky pražmy, 1-2 ks chilli papričky, 1 hrst petrželové natě, 7 g soli, 7 g pepře

Pražmu osolíme a opepříme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Osolíme a opepříme. Utřený česnek smícháme s nasekanou petrželkou a olejem. Směsí potřeme dno pekáčku. Do pekáčku naskládáme vrstvu brambor, poté dvě filety pražmy, chilli pa...

Mozzarellové smaženky

Mozzarellové smaženky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polenty, 7 g soli, 7 g pepře, 60 g parmezánu, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 40 ml plnotučného mléka, 300 g hladké mouky, 200 g mozzarelly, 100 ml slunečnicového oleje, 100 g másla, 6 listů šalvěje, 1 hrst piniových ořechů

Litr vody přivedeme k varu, přidáme instatní polentu a vaříme 3 minuty. Odstavíme, osolíme, opepříme, přidáme strouhaný parmezán a tymián a necháme zchládnout. Poté přidáme mléko a polovinu mouky a zamícháme. Vytvoříme hladké těsto. Mozzarellu...

Mozzarella in carrozza

Mozzarella in carrozza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 plátků ciabatty, 300 g mozzarelly, 2 ks sardelek (ančovičky), 1 hrst bazalky, 3 ks vejce, 80 ml polotučného mléka, 7 g soli, 7 g pepře, 50 ml olivového oleje

Na čtyři plátky chleba dáme mozzarellu, půlku ančovičky, bazalku a další plátek mozzarelly. Měly bychom tak spotřebovat všechnu mozzarellu i ančovičky. Přiklopíme druhým plátkem ciabatty. Vejce rozšleháme s mlékem, solí a pepřem a sendviče v nic...

Parmezánové rizoto

Parmezánové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 2-3 stroužky česneku, 1 ks šalotky, 320 g kulatozrnné rýže, 200 ml bílého vína, 500 ml drůbežího vývaru, 4 lžíce parmezánu, 150 g másla

Česnek rozdrtíme čepelí nože a osmažíme ho na oleji. Poté česnek vyjmeme a na olej dáme na jemno nakrájenou šalotku. Osmažíme ji a přidáme rýži. Restujeme až rýže trochu zprůhlední a zalijeme vínem, které necháme odpařit. Poté přidáme naběračk...

Tortellini polévka s masovými kuličkami

Tortellini polévka s masovými kuličkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vepřového mletého masa, 200 g hovězího mletého masa, 4 ks jarní cibulky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce oregana, 1-2 ks vejce, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 list řapíkatého celeru, 1 ks pórku, 2 ks mrkve, 1,5 l zeleninového vývaru, 300 g tortellin, 200 g špenátu

Smícháme obě mletá masa, sůl, pepř, vejce, oregano, utřený česnek a nasekanou cibulku. Pořádně promícháme a vytvoříme kuličky o průměru 1,5 - 2 cm. Celer, pórek a mrkev nakrájíme na tenká kolečka a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a čekáme až ...

Špagety s lososem, chilli a kapary

Špagety s lososem, chilli a kapary

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 400 g lososa, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 hrst kaparů, 1 ks chilli papričky, 2 lžíce oregana

Těstoviny uvaříme podle návodu. Lososa nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na oleji opečeme utřený česnek, kapary, nasekanou chilli papričku a poté z pánve vyjmeme. Do té samé pánve dáme nyní lososa a opečeme ho. Těst...

stránka: