Šafránové risotto
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Na másle orestujeme nadrobno nasekanou šalotku a přidáme nepropláchnutou rýži. Pořádně promícháme, restujeme cca 3 minuty, aby se zrnka obalila olejem.
Zalejeme bílým vínem (vyplatí se použít kvalitní suché), promícháme a necháme víno odpařit. Jakmile se víno odpaří, jemně osolíme (opravdu jen malinko, po přidání parmezánu by mohlo být rizoto přesolené) a přilejeme vývar tak, aby byla rýže ponořená.
Takto doléváme vývar dokud nebude rýže aldente a nezapomínáme průběžně promíchávat, aby se rýže nepřipálila.
Rizoto stáhneme z ohně, přidáme šafrán, máslo a nastrouhaný parmezán a důkladně promícháme.
Rizoto by nemělo být suché, ani tekuté, ideální je, aby vypadalo nadýchaně.
Šafránové rizoto je výborně s čerstvými bylinkami a můžete jej doplnit například i krevetami!
Dobrou chuť!
Tip k receptu
Osobně nejradši používám jasmínovou rýži, ale na toto klasické milánaké rizoto zkuste arborio.
Ivet22. 07. 2019