Šafrán

Další názvy

Šafrán setý, šafrán pravý, žlutidlo

Použití v kuchyni

V kuchyni se používá hlavně na obarvení pokrmů, od omáček přes polévky až po mléčné výrobky. V Asii se s jeho pomocí připravují aromatizované rýžové speciality nebo dary moře, ve Španělsku paella, v Itálii milánské rizoto a ve Francii rybí polévka bouillabaise. Šafrán má nahořklou až jemně pikantní chuť. Dobře se doplňuje s česnekem, bazalkou nebo rozmarýnem. Můžete jím obarvit máslo, sýry,omáčky či těsta.

Rady

Šafrán se jako hodně ceněné koření (nejméně 4 EUR/g) zkouší neustále falšovat například měsíčkem lékařským, světlicí barvířskou nebo kurkumou. Na kilo tohoto pokladu je třeba na 100 000 ručně uštípnutých a usušených blizen z květů. Jeho pravost vyzkoušíte tak, že jej namočíte a počkáte chviličku, než se z něj začne uvolňovat žluté barvivo a blizna se rozvine do tvaru rourky-trubičky. Nekupujte jej tedy pomletý, ale jako typické načervenalé nitky. Navíc pomletý vydrží sotva rok, celý v uzavřené nádobce i 10 let.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář