Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
šafrán

šafrán

Další názvy

Šafrán setý, šafrán pravý, žlutidlo

Použití v kuchyni

V kuchyni se používá hlavně na obarvení pokrmů, od omáček přes polévky až po mléčné výrobky. V Asii se s jeho pomocí připravují aromatizované rýžové speciality nebo dary moře, ve Španělsku paella, v Itálii milánské rizoto a ve Francii rybí polévka bouillabaise. Šafrán má nahořklou až jemně pikantní chuť. Dobře se doplňuje s česnekem, bazalkou nebo rozmarýnem. Můžete jím obarvit máslo, sýry,omáčky či těsta.

Rady

Šafrán se jako hodně ceněné koření (nejméně 4 EUR/g) zkouší neustále falšovat například měsíčkem lékařským, světlicí barvířskou nebo kurkumou. Na kilo tohoto pokladu je třeba na 100 000 ručně uštípnutých a usušených blizen z květů. Jeho pravost vyzkoušíte tak, že jej namočíte a počkáte chviličku, než se z něj začne uvolňovat žluté barvivo a blizna se rozvine do tvaru rourky-trubičky. Nekupujte jej tedy pomletý, ale jako typické načervenalé nitky. Navíc pomletý vydrží sotva rok, celý v uzavřené nádobce i 10 let.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Paella

Paella

Všechnu zeleninu nakrájíme najemno. Rybí filety nakrájíme na kousky a spolu s krevetami a langustami opeč...

Zapečené sardinky

Zapečené sardinky

Cibuli a papriku nakrájíme na proužky. Rajčata oloupeme a spolu s bramborami nakrájíme na kolečka. Sardi...

Dušené kuřecí maso se zeleninou a celozrnným kuskusem

Dušené kuřecí maso se zeleninou a celozrnným kuskusem

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Dáme stranou. Ve výpeku z kuřete ...

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Lilky nakrájíme na velké kusy a opečeme je na dvou lžících oleje dozlatova. Cibule nakrájíme najemno. Zázv...

Krémový šafránový jogurt

Krémový šafránový jogurt

Jogurt necháme překapat přes plátýnko (trvá to asi půl hodiny). Poté smícháme jogurt s cukrem. Vlákna š...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí šafrán Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře