Bouillabaisse <bujabéza> aneb moře na talíří
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Pro milovníky moře, mořských plodů a francouzské kuchyně je bujabéza skutečným darem z nebes. Lahodná, vyladěná polévka, plná chutí a radosti. Tu definitivně musíte vyzkoušet.
POSTUP
1. Oloupejte krevety a vyndejte střívko Krevety a rybí filé opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Dochuťte solí a černým pepřem.
2. Pečlivě očistěte skávky (někdy jsou mušle již čisté.) Opláchněte je a nechte okapat.
3. Do širokého mělkého hrnce na mírně vysokou teplotu přidejte 2 polévkové lžíce olivového oleje. Jakmile je olej rozpálený, přidejte krevety a ryby. restujte dozlatova, krevety asi minutu, ryby 3 minuty. Krevety jsou hotové, když přecházejí z průsvitného do neprůhledného stavu. Vyjměte z hrnce a odložte stranou na talíř. Dovaří se ve vývaru.
4. Přidejte do hrnce 1 polévkovou lžíci olivového oleje a nadrobno nasekané šalotky, papriku a česnek. Restujte v hrnci 2 minuty, do zlatova. Přidejte mušle a vařte, dokud se nezačnou otevírat, asi 2 minuty. Přilejte bílé víno a duste, dokud se polovina vína nevyvaří a mušle se neotevřoz, asi 4 minuty. Vyjměte mušle pomocí kleští a přidejte na talíř k rybám a krevetám. Nezapomeňte zlikvidovat slávky, které se při vaření neotevřely.
5. Do stejné nádoby přidejte rybí vývar, skořápky (pokud je máte), rajčata, šafrán, 1 lžičku soli a přiveďte k varu. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout, dokud se nebude pohodlně nalévat do mixéru. Směs rozmixujte dohladka. Směs pro dokonalou hladkost a zbavení se skočápek preceďte nebo přepasírujte.
6. Přidejte brambory a přiveďte těsně pod varu. Zakryjte hrnec a vařte, dokud brambory nejsou měkké. Ostavte z plotny a přidejte vařené krevety, ryby a mušle. Míchejte, aby se ryby rozpadly na kousky. Zbytkové teplo vývaru dokončí vaření ryb a krevet. Dolaďte chutě.
7. Naložte stejná množství vývaru a mořských plodů do čtyř misek. Ozdobte petrželkou a podávejte.Dobrou chuť!
Baara06. 08. 2019