Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Big_thumb

planeta

Recepty

Citronová bábovka

Citronová bábovka

Nejdříve si rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do bílé pěny. Přimícháme najemno nastrouhanou citronovou kůru, hladkou mouku s kypřícím práškem a olej. Z bílků, krupicového cukru a citronové šťávy p...

Kapustovo - bramborové frikadelky

Kapustovo - bramborové frikadelky

Řádně omyté brambory uvaříme ve slupce do měkka. Vychladlé je oloupeme a nastrouháme najemno. Kapustu omyjeme a listy zbavíme tvrdých řapíků, které krátce povaříme v mírně osolené vodě. Jarní cibulku a okapané listy nakrájíme najemno. Do mísy ...

Minutkový kuřecí guláš

Minutkový kuřecí guláš

Oloupanou cibuli drobně nakrájíme a osmažíme na oleji cca 5-8 minut, přidáme kuřecí maso pokrájené na menší nudličky a posypeme sladkou i pálivou paprikou. Za stálého míchání opékáme 5 minut, osolíme, opepříme, přidáme dvě lžíce kečupu a přelijem...

Roládky pro slečnu

Roládky pro slečnu

Na každý plátek šunky položíme plátek sýru, stočíme a upevníme párátkem (po délce, aby se roládky nerozevíraly). Takto upravené roládky obalíme nejdříve v rozšlehaném vejci a poté obalíme ve strouhance. Pečeme v rozpáleném oleji dozlatova. Jako př...

Vrchovinský bramborák

Vrchovinský bramborák

Den předem si uvaříme brambory typu A. Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s většími otvory, přidáme uvařené, na kostičky nakrájené uzené maso, hrubou mouku, 2 lžíce krupice, dle potřeby sůl, rozmačkaný česnek a 3 vejce. V míse hmotu řád...

Screwdriver

Screwdriver

Do vyšší sklenky dáme led, přilijeme pomerančovou šťávu a vodku v poměru 2:1. Zamícháme a podáváme se slámkou.

Jednoduchý jablkový koláč z listového těsta

Jednoduchý jablkový koláč z listového těsta

Listové těsto rozdělíme na dva díly. Vál posypeme 2 hrstmi hladké mouky a vyválíme z poloviny těsta plát, aby se nám vešel přesně na plech. Pozor - plech nemastíme! Do plechu vtlačené těsto posypeme strouhankou (nebo drcenými piškoty), jablky,...

Křenová pochoutková pomazánka

Křenová pochoutková pomazánka

Nejdříve očistíme a nastrouháme křen. Šunku pokrájíme na malé kousky, smícháme s nastrouhaným křenem a pokapeme citrónovou šťávou. Vmícháme do domácí majonézy a necháme nejlépe do druhého dne rozležet. Potom teprve dochucujeme dle potřeby přidám...

Tom Collins

Tom Collins

Do sklenky o obsahu nejméně 0,2 dl vložíme kostky ledu, přidáme gin, citrónovou šťávu, cukr, dolijeme sodovkou a promícháme. Omyjeme si citrón i pomeranč a ozdobíme sklenky plátkem citrónu a pomeranče. Podáváme s míchací lžičkou a slámkou. Osvěž...

Čevapčiči

Čevapčiči

Směs mletého masa smícháme se solí, mletým černým pepřem, sušenou drhnutou majoránkou, mletou paprikou, tymiánem, prolisovaným česnekem, drobně pokrájenou cibulí a 1 vejcem. Ruce namočíme do studené vody, vezmeme kus hmoty a rukama tvarujeme šišti...

Články

Krájení chleba

Krájení chleba

Bochníkem čerstvého, měkkého chleba projede nůž snadněji, když ho namočíme před krájením do vařící vody.

Zápach zeleniny

Zápach zeleniny

Když přidáme trochu citrónové šťávy do vody ke kapustě či květáku, pomůže to od nepříjemného zápachu, kterým zamoříme naši domácnost při vaření této velmi zdravé zeleniny.

Připalování při smažení

Připalování při smažení

Při smažení pokrmů se nebude tuk připalovat, vložíme-li do něho kousek syrové brambory.

Grilování ryb

Grilování ryb

Rybí maso se nejčastěji přichytí na rozpálenou mřížku grilu a poté se velmi špatně obrací, proto když rozložíme gril, dáme rošt nejprve stranou a důkladně ho potřeme slabou vrstvou oleje, poté na něj vyskládáme naložené ryby, teprve když je v ohni...

Brambory do salátu

Brambory do salátu

Brambory, ze kterých chceme dělat salát, nevaříme zcela do měkka, ale necháme je dojít pod pokličkou v páře. Přidáme-li do vody trochu octa, budeme mít větší jistotu, že se nerozvaří. Zároveň si tak zachovají pěknou světlou barvu.

Sójové maso

Sójové maso

Sójové maso máčíme před použitím v kořeněném roztoku či vývaru. Jinak je bez chuti.

Vláčnější palačinky

Vláčnější palačinky

Palačinky budou chutnější a vláčnější, přidáme-li do těsta vedle mléka také trochu minerální vody.

Těstoviny bez slepení

Těstoviny bez slepení

Aby se špagety, nudle, neslepily, přidáme do vody maličko másla nebo oleje.

Křen

Křen

Aby nastrouhaný křen rychle nezhnědnul, pokapeme jej citrónem.

Opékání uzenin

Opékání uzenin

Špekáčky, párky, jitrnice - ponoříme před opékáním na chvíli do horké vody, a pak je opékáme. Tak neprasknou.

Fórum

Přátelé