Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Brambory

Brambory

Přidat na Pinterest
Pocházejí z Jižní Ameriky, z pohoří Andy a jsou jednou z nejdůležitějších plodin na světě.  V Čechách jsou známé od 17. století a říkalo se jim zemské jablko. I dnes mají brambory spoustu různých názvů, pro zajímavost například erteple, grumbír, kobzol, zemák, švabka, bandůrek nebo bandor. Brambory jsou vydatným zdrojem energie, jsou zdravé pro růst a vývoj malých dětí. Bývají první tuhou potravinou, kterou v životě ochutnáme po mléku. Obsahují hodně škrobu, vlákniny a velmi málo tuku. Jsou bohaté na vitamin C, draslík, vápník, hořčík a zinek. Ve slupce je množství vitamínů skupiny B, a to niacin, kyselina pantotenová a ještě kyselina listová. Proto je lépe brambory konzumovat se slupkou nebo alespoň vařit naloupačku. Jsou prospěšné k udržení zdravého srdce a cévního systému, odvodňují a stimulují činnost ledvin. Podporují růst kostí a svalstva. Pozor si dejte na zelená místa a klíčky. Obsahují jedovatý solanin, který může způsobovat bolest hlavy a nevolnost. Takové brambory důkladně oškrábejte a  zelené části odstraňte, neboť jed se vařením nezničí. Černé nebo šedé skvrny naopak nevadí. Vyřezávají se spíše z estetického hlediska. V obchodech se setkáte s bramborami různého typu.
  • typ A - jsou lojovité, nerozváří se a jsou vhodné na saláty nebo na pečení a smažení
  • typ B - jsou polomoučné, ideální na placky, bramboráky a přílohy
  • typ C - jsou moučné, vhodné na kaše, knedlíky a bramborová těsta
Brambory mají v kuchyni opravdu široké uplatnění a bez nich si naši stravu snad ani nedokážeme představit. Upravují se vařením, pečením, zapékáním, jako nejrůznější přílohy, do polévek nebo jako hlavní surovina pro přípravu dalších pokrmů, jako jsou knedlíky naslano i nasladko, noky, pirohy a placky. Můžete je přidat i do těsta na moučníky nebo jimi zahustit polévku či omáčku.    

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Bramborovo-houskový nok (knedlik)

Bramborovo-houskový nok (knedlik)

Brambory uvaříme ve slupce - necháme vychladnout. Smícháme mouku, krupici, sůl a škrob. Rohlíky (housky) ...

Uhlířina trošku jinak

Uhlířina trošku jinak

Z mouky, vajec, vody a soli udělat těsto, musí být husté, vzhledem k velikosti vajec není někdy voda zapotř...

Koprová omáčka s netradičním Free style

Koprová omáčka s netradičním Free style

Hovězí maso umyjeme, ve větším hrnci zalijeme vodou, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 40 minut....

Vaječná omeleta s bramborami

Vaječná omeleta s bramborami

Nejdříve si nakrájíme předem uvařené brambory na plátky, pórek na kolečka a kousek choriza na plátky či kos...

Čočkovo-rajčatový krém

Čočkovo-rajčatový krém

Nakrájíme cibuli najemno a osmažíme do sklovata na oleji. Přidáme nakrájený česnek a lehce osmažíme. Přidám...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Brambory Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře