Brambory

Pocházejí z Jižní Ameriky, z pohoří Andy a jsou jednou z nejdůležitějších plodin na světě.  V Čechách jsou známé od 17. století a říkalo se jim zemské jablko. I dnes mají brambory spoustu různých názvů, pro zajímavost například erteple, grumbír, kobzol, zemák, švabka, bandůrek nebo bandor. Brambory jsou vydatným zdrojem energie, jsou zdravé pro růst a vývoj malých dětí. Bývají první tuhou potravinou, kterou v životě ochutnáme po mléku. Obsahují hodně škrobu, vlákniny a velmi málo tuku. Jsou bohaté na vitamin C, draslík, vápník, hořčík a zinek. Ve slupce je množství vitamínů skupiny B, a to niacin, kyselina pantotenová a ještě kyselina listová. Proto je lépe brambory konzumovat se slupkou nebo alespoň vařit naloupačku. Jsou prospěšné k udržení zdravého srdce a cévního systému, odvodňují a stimulují činnost ledvin. Podporují růst kostí a svalstva. Pozor si dejte na zelená místa a klíčky. Obsahují jedovatý solanin, který může způsobovat bolest hlavy a nevolnost. Takové brambory důkladně oškrábejte a  zelené části odstraňte, neboť jed se vařením nezničí. Černé nebo šedé skvrny naopak nevadí. Vyřezávají se spíše z estetického hlediska. V obchodech se setkáte s bramborami různého typu.
  • typ A - jsou lojovité, nerozváří se a jsou vhodné na saláty nebo na pečení a smažení
  • typ B - jsou polomoučné, ideální na placky, bramboráky a přílohy
  • typ C - jsou moučné, vhodné na kaše, knedlíky a bramborová těsta
Brambory mají v kuchyni opravdu široké uplatnění a bez nich si naši stravu snad ani nedokážeme představit. Upravují se vařením, pečením, zapékáním, jako nejrůznější přílohy, do polévek nebo jako hlavní surovina pro přípravu dalších pokrmů, jako jsou knedlíky naslano i nasladko, noky, pirohy a placky. Můžete je přidat i do těsta na moučníky nebo jimi zahustit polévku či omáčku.    
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář