Brambory
Pocházejí z Jižní Ameriky, z pohoří Andy a jsou jednou z nejdůležitějších plodin na světě. V Čechách jsou známé od 17. století a říkalo se jim zemské jablko. I dnes mají brambory spoustu různých názvů, pro zajímavost například erteple, grumbír, kobzol, zemák, švabka, bandůrek nebo bandor. Brambory jsou vydatným zdrojem energie, jsou zdravé pro růst a vývoj malých dětí. Bývají první tuhou potravinou, kterou v životě ochutnáme po mléku. Obsahují hodně škrobu, vlákniny a velmi málo tuku. Jsou bohaté na vitamin C, draslík, vápník, hořčík a zinek. Ve slupce je množství vitamínů skupiny B, a to niacin, kyselina pantotenová a ještě kyselina listová. Proto je lépe brambory konzumovat se slupkou nebo alespoň vařit naloupačku. Jsou prospěšné k udržení zdravého srdce a cévního systému, odvodňují a stimulují činnost ledvin. Podporují růst kostí a svalstva. Pozor si dejte na zelená místa a klíčky. Obsahují jedovatý solanin, který může způsobovat bolest hlavy a nevolnost. Takové brambory důkladně oškrábejte a zelené části odstraňte, neboť jed se vařením nezničí. Černé nebo šedé skvrny naopak nevadí. Vyřezávají se spíše z estetického hlediska. V obchodech se setkáte s bramborami různého typu.
- typ A - jsou lojovité, nerozváří se a jsou vhodné na saláty nebo na pečení a smažení
- typ B - jsou polomoučné, ideální na placky, bramboráky a přílohy
- typ C - jsou moučné, vhodné na kaše, knedlíky a bramborová těsta
Fotogalerie
Nahrát vlastní fotografieKomentáře
Přidat komentář© 2024, Railsformers s.r.o.