Kulajda s lesními houbami, liškami a zastřeným vejcem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Dejte vařit část vývaru a přidejte do něj sušené houby, aby změkly. Podle potřeby vařte půl hodiny až hodinu. Do velkého hrnce dejte trochu másla a hladkou mouku. Postupným mícháním z toho udělejte světlou jíšku. Přidejte k ní vývar s houbami a míchejte, dokud ze směsi nevznikne hladká hmota. Směs zalijte trochou vývaru, osolte, přidejte nakrájené brambory a nechte 20 minut povařit. Vezměte si čerstvý kopr a oberte ze stonků listy. Samotné stonky dejte do vývaru, aby se z nich vyvařila chuť. Přidejte kmín. Vedle na pánvi si mezitím rozehřejte máslo a na něm lehce orestujte lišky. Stačí zlehka, aby zůstaly krásně křupavé. Pak přidejte trochu soli a pepře. Do rendlíku si nachystejte vodu, do něj nalijte trochu octa a přiveďte k varu. Teplotu následně stáhněte, ať voda probublává a vytvořte v ní vařečkou vír. Rozklepněte jedno vejce a nechte ve varu 3 minuty, aby se vejce zastřelo a žloutek byl stále tekutý. Z kulajdy vyndejte stonky kopru. Přidávejte cukr, ocet a sůl, dokud nebude mít polévka ideální chuť. Pokud ale rádi experimentujete, můžete místo cukru použít i Salko. Zastřené vejce vyndejte z hrnce a položte na kuchyňskou utěrku. Polévku zalijte smetanou a nasypejte zbývající listy kopru. Kulajdu přendejte do talíře a ozdobte zastřeným vejcem a liškami.
Tip k receptu
Pokud chcete přivést vodu k varu rychleji, využijte na desce funkci Booster, díky které začne vařit už za 90 vteřin. Booster nabízí například varné desky Beko HII 64700 UFT.
01. 11. 2024