Smetana

Mléčný výrobek. V procesu výroby se odstřeďuje tuk z mléka za vzniku směsi, kterou označujeme jako smetanu. Rozlišujeme sladkou smetanu - nemá úplně sladkou chuť, jak by se mohlo zdát z názvu – ve skutečnosti je jemně nakyslá, protože obsahuje kyselinu mléčnou. Obsahuje až 40% tuku. V kuchyni má velké využití, to pro svou schopnost nesrážet se v teplých pokrmech, proto ji můžeme přidávat do polévek, omáček, kdy nám jídlo zahustí, zjemní a zároveň přidá na jedinečné chuti. Dále kyselou smetanu, která má od 10 – 30% tuku, oproti sladké smetaně obsahuje mnohem víc bakterií kyseliny mléčné. Také se může přidávat do teplých pokrmů, ale ty by se již po přidání neměly vařit, protože by došlo ke sražení smetany a vytvoření nepříjemných hrudek.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář