Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Smetana

Smetana

Přidat na Pinterest
Mléčný výrobek. V procesu výroby se odstřeďuje tuk z mléka za vzniku směsi, kterou označujeme jako smetanu. Rozlišujeme sladkou smetanu - nemá úplně sladkou chuť, jak by se mohlo zdát z názvu – ve skutečnosti je jemně nakyslá, protože obsahuje kyselinu mléčnou. Obsahuje až 40% tuku. V kuchyni má velké využití, to pro svou schopnost nesrážet se v teplých pokrmech, proto ji můžeme přidávat do polévek, omáček, kdy nám jídlo zahustí, zjemní a zároveň přidá na jedinečné chuti. Dále kyselou smetanu, která má od 10 – 30% tuku, oproti sladké smetaně obsahuje mnohem víc bakterií kyseliny mléčné. Také se může přidávat do teplých pokrmů, ale ty by se již po přidání neměly vařit, protože by došlo ke sražení smetany a vytvoření nepříjemných hrudek.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Polévka ze zelených fazolek s koprem

Polévka ze zelených fazolek s koprem

Na másle zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené fazolky a brambory, zalijeme zeleninovým vývarem...

Bramborovo-slaninový quiche

Bramborovo-slaninový quiche

Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem a prsty zpracujeme na drobenku. Poté přidáme studené mléko a ve...

Zelná polévka s uzeným tofu

Zelná polévka s uzeným tofu

V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli dozlatova, poté přidáme tofu a pokrájenou mrkev a orestujeme ...

Vejce s nudlemi a sýrem

Vejce s nudlemi a sýrem

Nudle (nejlépe domácí) si uvaříme v osolené vodě, scedíme a omastíme máslem. Na másle zpěníme na drobno na...

Zelné závitky s quinoou

Zelné závitky s quinoou

Quinou zalijeme vroucím zeleninovým vývarem a necháme asi 15 minut vařit, aby quinoa změkla. Mezitím cibuli...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Smetana Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře