Husí kaldoun s játrovými knedlíčky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Očištěné a omyté husí drůbky dáme do většího hrnce a zalijeme cca 3 litry studené vody. Osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen, přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer a koření. Vývar necháme pomalu vařit bez pokličky cca 2 hod. Vzniklou pěnu průběžně odstraňujeme.
Husí játra odblaníme, pomeleme a přidáme k nim vejce, utřený česnek, 50g změklého másla, drobně nakrájenou červenou cibuli, sůl, pepř a zahustíme strouhankou. Vzniklou směs necháme chvíli odležet v lednici a poté tvarujeme knedlíčky. Vaříme v osolené vodě asi 3-4 min dokud knedlíčky nevyplavou.
Husí vývar po 2 hod scedíme a zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z másla a mouky. Dobře promícháme a necháme dalších 30 min povařit na mírném ohni. Poté přidáme obrané maso, nakrájenou zeleninu a polévku dochutíme solí a pepřem. Dle chuti zjemníme smetanou.
Máme-li rádi husté polévky můžeme přidat i polévkové těstoviny, které v polévce uvaříme do měkka. Před podáváním játrové knedlíčky prohřejeme, dáme do talíře a zalijeme horkou polévkou. Hotovou polévku posypeme nakrájenou pažitkou.
BB09. 11. 2021