Potahová hmota na dorty (marcipánová)
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Všechny ingredience na vále smícháme a propracujeme, průběžně myjeme ruce. Přidáme mandlové aroma. Potom rozdělíme hmotu na díly a obarvíme a to tak, že do těsta si uděláme prohlubeň, nasypeme barvu (množství podle intenzity odstínu, zhruba 1/2 lžičky) a na ní kápneme po prstu kapičku vody a barvu v ní rozpustíme. Jinak bychom měli těsto s tečkami. Potom propracujeme.
Hmotu si můžeme udělat i dostatečně dopředu, v lednici vydrží dlouho, týden až 14 dní určitě. Pokud je tuhá, stačí jí dát na 5 vteřin do mikrovlnky a krásně změkne a dobře se s ní zase pracuje. Pokud je naopak moc měkká, dáme ji na chvíli na ztuhnutí do mrazáku.
Nakonec z hmoty uděláme váleček a obtočíme ho dole kolem dortu, můžeme vidličkou nebo něčím jiným ozdobným udělat drážky. Taky podmázneme vodou, aby držel.
28. 10. 2010