Včelí med

Sladká, hustá tekutina, vyrobena včelami. Med může být vytvořen i jiným druhem hmyzu. V dlouhém procesu výroby stojí na počátku medonosný hmyz, který získává z květů sladké šťávy. Med má specifickou sladkou chuť, ve které se odráží doba sběru i druh rostlin. Jedná se o směs cukrů, vody, ale také popela a jiných částic, které se při sbírání postupně do medu dostanou. Tato složka je ale zanedbatelná. Při dlouhodobém užívání má med pozitivní účinky na náš organismus, působí proti bakteriím, obsahuje látky, které ovlivňují naše trávení, zvyšují obranyschopnost organismu. Medem můžeme v některých případech zcela nahradit cukr a využívat jej jako přírodní sladidlo. Jako přísada se používá do pečení některých dezertů a vánočního cukroví, protože podtrhuje jedinečnou chuť. Můžeme jej servírovat i na chlebu s máslem. Pozor na konzumaci medu u dětí. Protože je med sbírán z květů, může působit jako alergen i ve své finální podobě – medu.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Já si nedokážu představit zimu bez tohoto tekutého zlata :-) . Kromě klasického medu máme doma ještě medové bonbony, včelí vosk a samozřejmě pro manžela nesmí chybět medovina, kterou objednávám po 5 l z https://www.vcest.cz/vceli-produkty_k28/ :-D . Pije ji skoro každý večer. Já si uvařím čaj a on si udělá horkou medovinu :-) .

Týna Ryglová 21. 03. 2023, 20:12