Kváskový základní chléb
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Tento základní chléb je ideální, jestliže jste nováček v pečení chleba. Nelekejte se dlouhého postupu, po pár pokusech už zvládnete přípravu i bez receptu!
Budete potřebovat kvásek, který si buď vypěstujete a nebo jej dostanete darem.
Jak vypěstovat kvásek se dozvíte v našem článku: Kváskové pečení.
Kvásek vytáhneme z lednice a připravíme rozkvas.
Ve větší míse smícháme kvásek se 100 g žitné celozrnné mouky a 100 ml vlažné převařené vody. Přikryjeme fólií a necháme 9-12 hodin v teple (v létě postačí i 6 hodin).
Jakmile máme rozkvas hotový, odebereme 2 lžíce kvásku do skleničky a vrátíme do lednice na další pečení.
Dále pokračujeme v přípravě těsta. Přidáme 160 ml vlažné vody, 150 g špaldové a 100 g pšeničné a nebo žitné celozrnné mouky (mouku prosévám přes sítko). Přidáme sůl, kmín, med a nebo cukr, semínka a vypracujeme těsto, které necháme kynout asi 1,5 hodiny v míse. Během této doby jej můžeme až 3x přeložit ze strany na stranu.
Těsto přendáme na pomoučněný vál a vypracujeme bochník, který vložíme do ošatky a necháme kynout 2-3 hodiny. Pokud nemáte ošatku, postačí vám cedník vystlaný utěrkou.
Rozehřejeme troubu na 250°C a vložíme dospod nádobu s vodou. Bochník přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 10 minut při 250°C, poté snížíme teplotu na 200°C, vytáhneme nádobu s vodou a pečeme dalších 25-30 minut.
Upečený chléb necháme dokonale zchladnout na mřížce a poté zakryjeme utěrkou.
Tip k receptu
Chleba vám vydrží zabalený v utěrce až tři dny. V obalu na pečivo může vydržet i déle, ale do té doby ho určitě sníte.
Pokud chcete větší chleba, zdvojnásobte množství ingrediencí.
Do těsta můžete přidat nakrájené olivy, sušená rajčata a nebo cokoliv jiného, co máte rádi.
Test správného nakynutí: píchněte prstem do těsta, pokud se vrátí hned, je nedokynuté, pokud se vrátí do poloviny, je připraveno k pečení a pokud se nevrátí vůbec, je překynuté.
V případě překynutého těsta jej vytáhněte z ošatky a znovu přeložte, potom jej nechte asi hodinu až dvě kynout v ošatce.
Šéfredaktor05. 06. 2020