Kváskový základní chléb

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

40min
Čas vaření
40min

Celkový čas

1h 20min

Porce


Nutriční hodnoty

1325 kalorií
4.0g cukrů
10.0g tuků
29.0g bílkovin


Příprava

Tento základní chléb je ideální, jestliže jste nováček v pečení chleba. Nelekejte se dlouhého postupu, po pár pokusech už zvládnete přípravu i bez receptu!

Budete potřebovat kvásek, který si buď vypěstujete a nebo jej dostanete darem.

Jak vypěstovat kvásek se dozvíte v našem článku: Kváskové pečení.

Kvásek vytáhneme z lednice a připravíme rozkvas.

Ve vetší míse smícháme kvásek se 100 g žitné celozrnné mouky a 100 ml vlažné převařené vody. Přikryjeme fólií a necháme 9-12 hodin v teple (v létě postačí i 6 hodin).

Jakmile máme rozkvas hotový, odebereme 2 lžíce kvásku do skleničky a vrátíme do lednice na další pečení.

Dále pokračujeme v přípravě těsta. Přidáme 160 ml vlažné vody, 150 g špaldové a 100 g pšeničné a nebo žitné celozrnné mouky (mouku prosévám přes sítko). Přidáme sůl, kmín, med a nebo cukr, semínka a vypracujeme těsto, které necháme kynout asi 1,5 hodiny v míse. Během této doby jej můžeme až 3x přeložit ze strany na stranu.

Těsto přendáme na pomoučněný vál a vypracujeme bochník, který vložíme do ošatky a necháme kynout 2-3 hodiny. Pokud nemáte ošatku, postačí vám cedník vystlaný utěrkou.

Rozehřejeme trouby na 250°C a vložíme dospod nádobu s vodou. Bochník přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 10 minut při 250°C, poté snížíme teplotu na 200°C, vytáhneme nádobu s vodou a pečeme dalších 25-30 minut.

Upečený chléb necháme dokonale zchladnout na mřížce a poté zakryjeme utěrkou.

Tip k receptu

Chleba vám vydrží zabalený v utěrce až tři dny. V obalu na pečivo může vydržet i déle, ale do té doby ho určitě sníte.

Pokud chcete větší chleba, zdvojnásobte množství ingrediencí.

Do těsta můžete přidat nakrájené olivy, sušená rajčata a nebo cokoliv jiného, co máte rádi.

Test správného nakynutí: píchněte prstem do těsta, pokud se vrátí hned, je nedokynuté, pokud se vrátí do poloviny, je připraveno k pečení a pokud se nevrátí vůbec, je překynuté.

V případě překynutého těsta jej vytáhněte z ošatky a znovu přeložte, potom jej nechte asi hodinu až dvě kynout v ošatce.

přidejte na:
Šéfredaktor

05. 06. 2020

Podobné recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
dobrý recept na kvaskový chlieb

katka16031 12. 06. 2020, 00:20

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
vyskúšané, oplatí sa urobiť

palino 15. 06. 2020, 00:19

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
text

text 30. 06. 2020, 00:08

Přidat komentář