Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Pomocné recepty

Dýňové špagety podle mě

Dýňové špagety podle mě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 špagetová dýně, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička tymiánu , 1 lžička rozmarýnu, 1 cibule, 50 g anglické slaniny, 50 g šunky, 2 stonky řapíkatého celeru, 6 sušených rajčat, lžička bylinkového koření , 50 g parmazánu

Špagetovou dýni omyjeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme vnitřek se semínky. Položíme na plech řeznou stranou nahoru, vymažeme olivovým olejem a posypeme tymiánem a rozmarýnem (i sušeným). Dáme do trouby na 180 stupňů na 30 - 40 minut upéct. Mezitím...

Těsto na pizzu

Těsto na pizzu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

260 g hladké mouky, 1/8 l polotučného mléka, 50 g tuku, 1 slepičí vejce, špetka soli, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva

Smícháme hladkou mouku, mléko, změklý tuk, celé vejce, špetku soli a 1/2 prášku do pečiva. Ručně vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a necháme ho 15-20 minut odpočinout. Poté z těsta vyválíme 4 malé placky, potřeme je olivovým olejem, drcenými r...

Máslový krém - nastavovaný

Máslový krém - nastavovaný

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 l polotučného mléka, 1/2 sáček pudinkového prášku, 100 g másla, 100 g cukru moučka, 3 lžičky Vita kávy

Pudinkový prášek s vanilkovou příchutí rozmícháme v mléce a vaříme jej ve vodní lázni do zhoustnutí. Zatím umícháme máslo s cukrem a Vita kávou. Do tohoto krému pak po lžících přidáváme prochladlý pudink a třeme do zpěnění.

Bazalkový ocet

Bazalkový ocet

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vinného octa, 2-3 stroužky česneku, 4-5 listů bazalky

Do vinného octa vložíme česnek i bazalku a necháme vyluhovat 14 dní v chladu. Poté ocet scedíme a můžeme jej použít k dochucení zeleninových a luštěninových salátů.

Smažená cibule

Smažená cibule

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cibule, 1/4 lžičky soli, 1 hrnek hladké mouky, 200 ml rostlinného oleje

Čtyři velké cibule oloupeme a nakrájíme na silnější kroužky. Jednotlivé kroužky posolíme a obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepeme a plátky cibule ponoříme na chvíli do horkého oleje (nejlépe v drátěném košíku). Pak je necháme okapat a...

Nálev na červenou řepu

Nálev na červenou řepu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0.8 l octa, 3.2 l vody, 15 dkg cukru krystal, 12 dkg soli

Do hrnce s vodou nalijeme ocet, přidáme sůl a cukr a necháme projít varem.

Šalvějový margarín

Šalvějový margarín

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g margarínu na vaření, 2 stroužky česneku, 1 lžíce šalvěje, troška Mořské soli

Margarín vymícháme s prolisovaným česnekem a najemno posekanou šalvějí. Dochutíme solí.

Borůvkový sníh

Borůvkový sníh

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 bílků, 400 g cukru krupice, 200 g cukru moučka, 4 lžíce borůvkového džemu

Bílky vyšleháme na vodní lázni nejdříve do pěny, pak postupně přidáváme krupicový cukr a šleháme dále dalších 10 minut. Vyjmeme z lázně a šleháme dále, až krém zhoustne a vychladne. Nakonec zlehka vmícháme moučkový cukr a džem. Ozdobně stříkáme cu...

Vaječné domácí nudličky

Vaječné domácí nudličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hrubé mouky, 5 slepičích vajec, 100 ml vody, troška hrubé mouky na vyválení

Vše spojíme v hladké těsto, vyvalíme na tenký plát a necháme vyschnout, krájíme na nudličky.

Cuketa v sýrové omáčce

Cuketa v sýrové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší cuketa , 1 lžíce másla, tavený sýr Apettito, 4 plátky sýru Gouda, 2 smetánky do kávy (2 x 10 g), 200 ml plnotučného mléka, špetka soli, pepř, steakové koření

Cuketu omyjeme, zbavíme části dužiny a nakrájíme na větší kostky. Blanšírujeme na másle 5 minut. Přidáme sýry spolu se mlékem a dusíme do měkka. Dochutíme steakovým kořením, pepřem a solí. Na konec zjemníme smetánkou. Podáváme jako zeleninovou pří...

Jahodový krém do palačinek

Jahodový krém do palačinek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jemného tvarohu, 60 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 500 g jahod

V míse rozšleháme (nejlépe elektrickým šlehačem) tvaroh, spolu s ním oba cukry a pokrájené jahody. Šleháme tak dlouho, dokud nemáme hladký krém. Je ideální jako náplň do palačinek nebo jen tak na mlsání.

Šunkové knedlíčky

Šunkové knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g brambor, 30 g másla, 30 g hrubé mouky, 20 g strouhanky, 30 g šunky, 1 vejce, špetka soli

Uvařené a oloupané brambory prolisujeme. Máslo utřeme do pěny, přidáme vejce, sůl, nakrájenou šunku, prolisované brambory, strouhanku a vše promícháme. Z těsta utvoříme knedlíčky a povaříme ve slané vodě asi 5 minut.

Čokoládovo - smetanové stříkané "růžičky"

Čokoládovo - smetanové stříkané "růžičky"

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hořké čokolády 70%, 150 g mléčné čokolády 70%, 400 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 2 1/2 lžíce mleté kávy, 1 sáček vanilkového cukru

Čokolády nasekáme na jemno. Šlehačku s mletou kávou a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Čokoládu jemně vmícháme. Hotovou pěnu dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou. Do připravených mističek stříkáme "růžičky". Podáváme vychlazené s ovocem.

Vanilkový olej

Vanilkový olej

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l slunečnicového oleje, 4 vanilkové lusky

Vanilkové lusky vložíme do kastrůlku, zalijeme olejem. Pozvolna zahříváme cca 10 minut. Pozor lusky nesmažíme. Necháme chladnout. Olej přecedíme a můžeme přelít do hezkých lahviček, lusk můžeme ponechat uvnitř. Skladujeme v chladnu.

Malinový krém

Malinový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 g bramborového škrobu, 100 g cukru krupice, 1,5 l malinové šťávy , 250 ml smetany, 2 žloutky

V malinové šťávě rozkvedláme bramborový škrob, žloutky i cukr a ve vodní lázni uvaříme krém. Do prochladlého krému zamícháme smetanu. Krém je vhodný k jemným moučníkům.

Nepravá šlehačka

Nepravá šlehačka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 bílky, 80 g cukru krupice, 50 g másla

Bílky ušleháme na tuhý sníh, přidáváme postupně cukr a zašleháváme, nakonec přidáme po kapkách rozpuštěné prochladlé máslo a zašleháváme. Upravíme hned na moučník, jinak sníh zřídne.

Játrová rýže

Játrová rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g drůbežích jater, 100 g vepřových jater, 1 slepičí vejce, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky soli, 2 špetky pepře barevného, 200-300 g strouhanky, 1 cibule

Z pomletých ​​jater, cibule, česneku, z vejce s mletým pepřem a ze strouhanky udělejte řidší těsto, které protlačte přes hrubé převrácené struhadlo do mírně vroucí polévky.

Čokopěna

Čokopěna

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení čokolády na vaření, 1 slepičí vejce, 1 balení smetany ke šlehání (šlehačka), 3 lžíce cukru krystal

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme vyšlehanou smetanu a vyšlehaný sníh a čokoládu. Smícháme.

Šípky

Šípky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

cca 1000 g šípků, cca sklenka včelího medu

Nasbírané šípky velmi dobře vyčistíme a dáváme do skleniček. Dávám je do malých skleniček. Snažím se je ve skleničkách stlačovat. Poté je zaliji včelím medem tak, aby byly všechny schovány pod vrstvou medu. Jakmile časem změknou jsou skvělé napřík...

Povidlová omáčka k vařenému uzenému

Povidlová omáčka k vařenému uzenému

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g švestkových povidel, 150 g másla, 100 g hladké mouky, 5 lžic cukru krystal, 1 lžička skořice, 3 lžíce rumu

Připravíme si jíšku z másla a hladké mouky. Švestková povidla rozmícháme v 1 l studené vody, povaříme je a zahustíme jíškou a vaříme asi tak 15 minut. Přidáme mletou skořici a cukr podle chuti, ještě chvíli povaříme a přidáme trochu rumu podle chu...

Domácí majonéza s vařeným vejcem

Domácí majonéza s vařeným vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 slepičí vejce, 100 ml řepkového oleje, 100 ml kravského mléka

Vejce uvaříme natvrdo. Do mixovací nádoby nalijeme mléko, přidáme nakrájené vařené vejce a mixujeme dohladka. Když je směs rozmixovaná, mixujeme dále a pozvolna přiléváme olej, dokud není směs hustá.

Čerstvá domácí hořčice

Čerstvá domácí hořčice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hořčičné semínko, 300 ml ocet, 3 lžíce cukr krupice

Nejprve si necháme projít varem ocet a necháme vychladnout. Hořčičná semínka umeleme na mlýnku na mák a mícháme s cukrem. Za stálého míchání do směsi přidáme trochu octa, jen tolik, aby vznikla hustá pasta. Dáme na hodinku do lednice a poté přilij...

Pórkovo-sýrová směs na palačinky

Pórkovo-sýrová směs na palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 200 g slaniny, 5 pórků, 125 g tvrdého sýra, 3 lžíce zakysané smetany, špetka pepře, špetka soli

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, utřený česnek a na tenká kolečka nakrájené pórky. Restujeme dohromady asi 10 minut. Poté osolíme,opepříme a přimícháme strouhaný tvrdý sýr a zakysanou smetanu. Ideální jak o náplň pr...

Pomerančová marmeláda

Pomerančová marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

12 kousků pomerančů, 500 g želírovacího cukru, 350 ml whisky, 250 ml pomerančového džusu (resp. dle potřeby)

Pomeranče použijeme chemicky neošetřené, jinak je nutné je důkladně omýt horkou vodou. Kůru z pomerančů nastrouháme najemno, asi ze dvou pomerančů nakrájíme škrabkou tenké proužky. Vymačkáme důkladně veškerou šťávu ze všech pomerančů. Měli bychom ...

Nivový dressing

Nivový dressing

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g Nivy, 4 lžíce Řeckého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z jednoho citrónu

Rozdrobíme sýr do mísy, přidáme jogurt, olej a citrónovou šťávu. Použijeme vidličku a rozšleháme s ní všechny přísady dohromady a případně dochutíme. Dejte vychladit do ledničky a podávejte například k zeleninovým salátům.

stránka: