Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Pomocné recepty - stránka 8

Ořechový krém

Ořechový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 250 g vlašských ořechů, 200 ml mléka, 180 g cukru moučky

Nastrouhané ořechy dáme do mléka. Přivedeme k varu a necháme vychladnout. Mezitím máslo ušleháme s cukrem a postupně zamícháváme vychladlou ořechovou hmotu.

Křehké těsto na ovocný koláč

Křehké těsto na ovocný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 250 g ztuženého pokrmové tuku, 90 g cukru krystalu, sůl, 1 vejce

Hladké těsto vypracujeme z mouky, nakrájeného pokrmového tuku, cukru, vejce a špetky soli. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a dáme vychladit na 60 minut do lednice. Potom těsto vyválíme na pomoučeném vále a dáme do koláčové formy. Podle potřeb...

Tažené těsto

Tažené těsto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce rostlinného oleje, 60 ml vody, sůl

Z vejce oddělíme žloutek a přidáme jej k mouce, oleji a soli. Vše důkladně smícháme. Hněteme asi 15 minut, postupně přiléváme vodu a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Potřeme olejem a dáme na 30 minut odpočinout. Na pomoučené utěrce těsto...

Lehká žampionová omáčka

Lehká žampionová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g žampionů, 3 lžíce hladké mouky, pepř, sůl, 500 ml smetany, 2 lžíce másla, 100 ml vody

Na másle osmažíme očištěné a nakrájené žampiony. Přidáme vodu a dusíme asi 10 minut do měkka. Zasypeme moukou, zalijeme smetanou a důkladně rozmícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Osolíme, opepříme dle chuti.

Španělská hustá omáčka

Španělská hustá omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 50 g hladké mouky, 400 g rajčat, 300 ml hovězího bujónu, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce vinného octu, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 1 žlutá paprika, 1 lžíce hrášku, 1 menší pórek, 1 fenykl, 2 bobkové listy, 50 g anglické slaniny

Veškerou zeleninu nakrájíme na kousky. Do roztopeného másla přidáme mouku, smažíme 1 minutu do hněda. Přidáme nakrájená rajčata, hovězí bujón, ocet, sójovou omáčku a vaříme 2 minuty. V jiné pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou slaninu, cibul...

Bešamelová omáčka

Bešamelová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 5 hřebíčku, 1 bobkový list, 25 g másla, 25 g hladké mouky, sůl, pepř

Do mléka přidáme hřebíčky, bobkový list a pomalu přivedeme k varu. Sejmeme z plamene a odstavíme na 15 minut. Mazitím v jiné pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a vmícháme jíšku, kterou za stálého míchání smažíme 1 minutu. Poté sejmeme z plame...

Italské těsto

Italské těsto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g polohrubé mouky, sůl, 4 vejce, 1 lžíce rostlinného oleje

Vše důkladně promícháme a 15 minut spracujeme, aby vzniklo vlášné těsto. Necháme 25 minut odležet. Vyválíme co nejtenčí placku, kterou rozřežeme podle potřeb.

Domácí majonéza okořeněná

Domácí majonéza okořeněná

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 vejce (žloutky), 300 ml rostlinného oleje, 2 lžíce octa, sůl, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžička cukru moučka, mletý bílý pepř, sůl, 10 kapek worcesterské (Worcesterové) omáčky

Oddělíme důkladně žloutky od bílků. Do řádně vyčištěné mísy s kulatým dnem vložíme žloutky. Posolíme je trochu a roztíráme metlou, nebo ručním mixérem na nejmenší rychlost. Postupně přikapáváme olej za stálého míchání. Zpočátku opatrně, a když zač...

Recept na linecké těsto

Recept na linecké těsto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 1 vejce, 150 g másla, několik kapek citrónové šťávy

Prosejeme mouku na vál. Oddělíme žloutek od bílku. Do středu hromady mouky uděláme důlek a přidáme do něho cukr, žloutek a pár kapek citrónové šťávy. Lžičkou se snažíme utřít žloutek s cukrem a mezitím si necháme změknout máslo. Přidáme máslo a pr...

Sněhová hmota z bílků

Sněhová hmota z bílků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, špetka kypřícího prášku do pečiva, 250 g cukru moučka, 15 g kukuřičného škrobu

Co nejpečlivěji oddělíme bílky od žloutků. Budeme potřebovat pouze bílky. Připravíme si čistou mísu a dáme do ní bílky a špetku kypřícího prášku do pečiva. Ručním elektrickým mixérem šleháme až se bude tvořit sníh. Zmírníme šlehání a postupně přid...

Listové těsto domácí

Listové těsto domácí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 250 g másla, 150 ml vody, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy

Z proseté mouky oddělíme asi 70 g a společně s celým máslem důkladně propracujeme. Z těsta vytvoříme placku tlustou asi 2 cm a okraje uřízneme tak, abychom vytvořili čtverec. Zbytky odřezaného těsta ještě použijeme na druhé těsto. To se vytvoří ta...

Listové těsto hotové

Listové těsto hotové

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, polohrubá mouka

Kostku listového těsta si dáme na pomoučený vál. Rozdělíme si těsto na dva kusy a válečkem, na který moc netlačíme rozválíme kousek těsta. Válíme shora dolů a zleva doprava, až si vyválíme placku o potřebné tloušťce a velikosti. Tvary z listového ...

Piškotové těsto

Piškotové těsto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 200 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 200 g polohrubé mouky

Vejce by měla mít pokojovou teplotu, připravíme si je proto v předstihu. Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cca 120 g moučkového cukru, sáček vanilkového cukru a 2 lžíce nejlépe teplé vody a společně ušleháme, až se cukr rozpustí a vzn...

Třené těsto

Třené těsto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 200 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 4 vejce, 300 g polohrubé mouky, 4 lžíce mléka

Ingredience si připravíme dostatečně v předstihu, aby měli všechny stejnou teplotu. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh tak, že nejdřív ušleháme jemný sníh, přidáme 3 lžíce cukru a ušleháme dotuha. Do mísy dáme změklé má...

Recept na kynuté těsto

Recept na kynuté těsto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnice), špetka soli, 150 ml mléka, 50 g cukru moučka, 100 g másla, 1 vejce

Všechny přísady musí mít stejnou teplotu, proto si je připravíme v předstihu. Ve velké míse smícháme mouku a špetku soli. Droždí přidáme k špetce cukru a k troše vlažného mléka a rozmělníme ho. Do mouky uděláme důlek a droždí s mlékem nalijeme do ...

Houskový svítek do polévky

Houskový svítek do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 housky, 3 lžíce mléka, 3 vejce, 40 g másla, sůl, muškátový ořech, petržel, 1 lžíce strouhanky

Housku nakrájíme na malé kostičky, které namočíme do mléka a necháme odležet, aby se mléko do housky vsáklo. Máslo utřeme se solí a se žloutky do pěny. K žloutkům zamícháme mírně vymačkané housky, muškátový oříšek, nasekanou petržel a strouhanku....

Smažené bramborové knedlíčky do polévky

Smažené bramborové knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 2 vejce, 100 g brambor, sůl, pažitka, 40 g strouhanky

Brambory oloupeme, omyjeme, uvaříme a nastrouháme na jemném struhadle. 30 g másla utřeme se žloutkem, přidáme nastrouhané brambory, sůl, na drobno nasekanou pažitku a strouhanku. Vše zamícháme a vypracujeme těsto. Vytvoříme malé knedlíčky. Knedlíč...

Šunkové knedlíčky do polévky

Šunkové knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 houska, 2 lžíce mléka, 30 g másla, 1 menší cibule, petržel, 100 g šunky, sůl, muškátový ořech, 1 vejce, strouhanka

Housku nakrájíme na malé kostičky, které namočíme do mléka a necháme odležet, aby se mléko do housky vsáklo. Na pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a petržel, osmahneme a necháme vychladnout. K cibuli přidáme namočenou a ...

Houskové nočky do polévky

Houskové nočky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 housky, 2 dcl mléka, 30 g másla, sůl, muškátový ořech, 1 vejce, 20 g hrubé mouky

Housky nakrájíme na malé kostičky, které namočíme do mléka a necháme odležet, aby se mléko do housek vsáklo. Máslo utřeme se solí, žloutkem z vejce a s muškátovým oříškem. Přidáme vymačkané housky, vsypeme mouku a zamícháme. Z bílku si uděláme sní...

Jemné máslové nočky do polévky

Jemné máslové nočky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g másla, sůl, 2 žloutky z vejce, 100 g hrubé mouky, 2 dcl sladké smetany

Máslo utřeme se solí a se žloutky, až se vytvoří pěna. Přidáváme střídavě po částech mouku a smetanu. Vypracujeme těstíčko. Lžící vykrajujeme jednotlivé nočky, které ihned vhodíme do vroucí polévky. Vaříme cca 5 minut.

Jednoduché nočky do polévky

Jednoduché nočky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g másla, sůl, 1 vejce, 0,5 l mléka, 100 g hrubé mouky

Máslo utřeme se solí a s vejcem. Přidáváme po částech mléko a mouku a vypracujeme hustší těstíčko. Vezmeme si lžičku, namočíme ji do studené vody a vykrajujeme pomocí lžičky nočky, které hned vhodíme do vroucí polévky. Nočky povaříme jen 5-6 minut...

Domácí nudle do polévky

Domácí nudle do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hrubé mouky, 1 vejce, 2 lžíce mléka

Mouku prosejeme a vsypeme na vál. Do mouky uděláme důlek a nalijeme do něho vajíčko rozkvedlané v mléce. Těsto zpracováváme nejprve vidličkou, pak hněteme rukama, až je těsto dost tuhé. Válečkem vyválíme tenkou placku a necháme chvíli oschnout. Bě...

Nudle do polévky - hotové

Nudle do polévky - hotové

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g nudlí, 2,5 l vody, 1 lžíce oleje, sůl

Vodu osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody vsypeme nudle, zamícháme aby se nepřilepily ke dnu hrnce a vaříme 15 - 20 minut podle druhu. Před scezením ochutnáme, zda jsou nudle dostatečně uvařené. Scedíme, propláchneme studenou vodou, aby se v...

Játrové knedlíčky do polévky

Játrové knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 100 g jater, 1 menší cibule, 2 lžíce másla, sůl, pepř, majoránka, 1 stroužek česneku, 100 g strouhanky

Játra rozmixujeme do kaše. Cibuli nasekáme nadrobno a stroužek česneku prolisujeme. Do misky vložíme játra, cibuli, česnek, máslo, vajíčko, majoránku, sůl a pepř a vše dobře zamícháme. Přidáme strouhanku tak, aby vniklo husté těstíčko. Vezmeme si ...

Vajíčkové kapání do polévky

Vajíčkové kapání do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 30 ml mléka, sůl, 50 g hrubé mouky

V hrníčku rozšleháme mléko a vejce. Přisypeme mouku, osolíme a rozkvedláme na těstíčko, které by mělo být řídké. Vše nalijeme do vařící polévky. Lijeme nejlépe přes vidličku, aby se vytvořili slabé praménky. Povaříme cca 5 minut.

stránka: