Chybějící obrázek

Domácí hovězí bujón (vývar)

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

30min
Čas vaření
3h 0min

Celkový čas

3h 30min

Porce


Nutriční hodnoty

1272 kalorií
3.0g cukrů
97.0g tuků
98.0g bílkovin


Příprava

Hovězí maso a kosti důkladně umyjeme pod tekoucí studenou vodou a rozkrájíme na menší části. Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Hrnec přikryjeme pokličkou a obsah přivedeme k varu. Postupem času se vytváří srážením bílkovin bílá pěna a nad ní ještě hnědá sraženina. Tuto sraženinu se snažíme odstraňovat. Necháme vařit 2 hodiny. Přidáme sůl a pepř, omytou zeleninu a necháme projít prudkým varem. Poté plamen zmírníme a vaříme dál asi hodinu. Maso a kosti vyjmeme, vývar přecedíme pomocí velmi jemného sítka, do kterého můžeme ještě vložit kus plátna. Z vývaru odstraníme mastnotu.

Tip k receptu

Do vývaru můžeme přidávat kořenovou zeleninu nebo houby podle chuti.
Čím čistší chceme mít vývar, tím pomaleji musíme vařit.
Pokud chceme použít vývar na přípravu omáčky, použijeme méně vody (asi 1,5 l).

přidejte na:
Martina Třetinová

31. 03. 2009

Další recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
výborný vývar
Svetlana 08. 01. 2016, 12:21
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
chuťovo dobrá polievka
majka 03. 08. 2019, 22:03
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
chuťovo dobré
dušanka 26. 08. 2019, 21:36
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
vývar chutný
palino 20. 06. 2020, 02:20