Domácí hovězí bujón (vývar)
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Hovězí maso a kosti důkladně umyjeme pod tekoucí studenou vodou a rozkrájíme na menší části. Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Hrnec přikryjeme pokličkou a obsah přivedeme k varu. Postupem času se vytváří srážením bílkovin bílá pěna a nad ní ještě hnědá sraženina. Tuto sraženinu se snažíme odstraňovat. Necháme vařit 2 hodiny. Přidáme sůl a pepř, omytou zeleninu a necháme projít prudkým varem. Poté plamen zmírníme a vaříme dál asi hodinu. Maso a kosti vyjmeme, vývar přecedíme pomocí velmi jemného sítka, do kterého můžeme ještě vložit kus plátna. Z vývaru odstraníme mastnotu.
Tip k receptu
Do vývaru můžeme přidávat kořenovou zeleninu nebo houby podle chuti.
Čím čistší chceme mít vývar, tím pomaleji musíme vařit.
Pokud chceme použít vývar na přípravu omáčky, použijeme méně vody (asi 1,5 l).
31. 03. 2009