Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Mrkev

Mrkev

Přidat na Pinterest
Kořenová zelenina, původem z jižní Asie. Kořen je válcovitý, charakteristická je oranžová barva. Nejsladší jsou ještě mladé mrkve, chuť ztrácí s pokročilou dobou zralosti na intenzitě. Obsahuje velké množství beta karotenu (forma vitamínu A), který pozitivně ovlivňuje zrak a sliznici. Mrkev můžeme konzumovat syrovou, jemně oškrábanou, výborně chutná mrkvový salát. Můžeme z ní připravovat mrkvovou šťávu, která se vyrábí lisováním kořenů mrkve, dá se kombinovat např. se šťávou z jablka nebo s banánem, broskví a vytváří tak osvěžující nápoj. Mrkev je nezbytnou součástí klasických jídel, jako je dušená mrkev s hráškem. Látky v ní obsažené ovlivňují naše močové cesty, průběh revma. Pokud mrkev projde tepelnou úpravou, umožníme tak našemu organismu vstřebat více karotenu než ze syrové mrkve.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Podzimní variace na hrstkovou polévku

Podzimní variace na hrstkovou polévku

Nejdříve si alepoň na hodinu namočíme do studené vody luštěniny. Do vody si na chvíli namočíme také hrst su...

Mrkvové muffiny s jablky

Mrkvové muffiny s jablky

Do prosáté mouky s kypřicím práškem, solí a skořicí přidáme nastrouhanou mrkev, jablka, med, ořechy, rozšle...

Pikantní cizrnová polévka

Pikantní cizrnová polévka

Veškerou zeleninu si načistíme, nakrájíme na větší kousky, dáme do hrnce společně s cizrnou, chilli, česnek...

Vepřové plecko po bratislavsku

Vepřové plecko po bratislavsku

Vepřové plecko omyjeme, osušíme a ze všech stran osolíme a opepříme. Na oleji necháme zesklovatět pokrájeno...

Pohankové rizoto s hlívou a zeleninou

Pohankové rizoto s hlívou a zeleninou

Mrkev očistíme a předvaříme (na skus). Pohanku propláchneme, zalijeme vodou, přidáme bujón a povaříme asi 5...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Mrkev Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře