Mrkev

Kořenová zelenina, původem z jižní Asie. Kořen je válcovitý, charakteristická je oranžová barva. Nejsladší jsou ještě mladé mrkve, chuť ztrácí s pokročilou dobou zralosti na intenzitě. Obsahuje velké množství beta karotenu (forma vitamínu A), který pozitivně ovlivňuje zrak a sliznici. Mrkev můžeme konzumovat syrovou, jemně oškrábanou, výborně chutná mrkvový salát. Můžeme z ní připravovat mrkvovou šťávu, která se vyrábí lisováním kořenů mrkve, dá se kombinovat např. se šťávou z jablka nebo s banánem, broskví a vytváří tak osvěžující nápoj. Mrkev je nezbytnou součástí klasických jídel, jako je dušená mrkev s hráškem. Látky v ní obsažené ovlivňují naše močové cesty, průběh revma. Pokud mrkev projde tepelnou úpravou, umožníme tak našemu organismu vstřebat více karotenu než ze syrové mrkve.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář