Pepř
Další názvy
Pepřovník černý, pepřovník obecný, černé kořeníPoužití v kuchyni
Pro černý pepř se sbírají plody těsně před uzráním a nechávají se usušit na slunci. Bílý pepř se naopak získává tak, že se bobule pepřovníku nechávají uzrát na slunci a pak se namáčejí, aby se oddělila slupka od bílého semene. A nakonec zelený pepř se získává nakládáním nezralých bobulí do octa nebo jiného kyselého nálevu. Čerstvě mletý pepř se hodí skoro do všech jídel. Bílý pepř se používá do bílých omáček, nákypů a dokonce i do bramborové kaše. Všeobecně se říká, že do tmavých jídel by se měl používat pepř černý a do světlých pepř bílý, který by se měl ale přidat až ke konci přípravy. Naproti tomu černý pepř by se měl povařit déle. Pepř zelený se používá k nakládané zelenině a masovým pokrmům a dodává jim delikatesní chuť. Pepř je navíc součástí několika velmi známých směsí koření.
Rady
Mletý pepř ztrácí své aroma velmi rychle, proto je lepší pomlít jej těsně před užitím.
Geny 12. 06. 2016, 21:41
Honza Gabriel 28. 08. 2021, 02:10