Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Pomocné recepty - stránka 4

Pampeliškový med

Pampeliškový med

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 květů pampelišky lékařské, 1 kg cukru krupice, šťáva z 1 citrónu, 2 l vody

350 květů pampelišky a 2 litry vody vaříme 1,5 hodiny, pak přecedíme, přidáme 1 kg cukru a šťávu z jednoho citronu a svaříme na med, asi dvě hodiny, podle toho jak chceme mít med hustý.

Sýrové nočky

Sýrové nočky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce prášku do pečiva, 1 vejce, 120 g hrubé mouky, 50 g Eidamu, 1 lžička soli, špetka muškátového květu

Eidam nastrouháme a smícháme s dalšími ingrediencemi. Důkladně promícháme. Lžící vykrajujeme malé nočky a vaříme v polévce nebo vývaru doměkka.

Kroužky do polévky

Kroužky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 brambor, 1 cibule, špetka soli

Brambory nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kolečka. Osolíme a v horkém oleji smažíme dozlatova. Vkládáme do polévky.

Knedlíčky do polévky s houbovou kořenící směsí

Knedlíčky do polévky s houbovou kořenící směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 3 lžíce strouhanky, 2 lžíce strouhaného sýra, 1 lžička houbové směsi ROSSK

Uvedené ingredience smícháme - dle hustoty přidáme strouhanku, aby nám vznikla hustá hmota. Vytvoříme kuličky, které vkládáme do polévky - třeba jen zeleninového vývaru. Houbové koření má velice dobrý vliv na chuť knedlíčků. Pokud se nám zdá kořen...

Salámová růžička

Salámová růžička

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5-8 koleček trvanlivého salámu (Herkules, Vysočina)

Kolečka salámu seřadíme za sebou tak, aby se zčásti překrývala. Pak spodní okraj ohneme tak, aby dosahoval krajem asi do poloviny koleček. Celé to otočíme kolem sebe a jednotlivá kolečka můžeme trochu od sebe odtáhnout. V případě potřeby lze zpevn...

Rajčátková růžička

Rajčátková růžička

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 rajče

Vezmeme rajče s pevnou slupkou, omyjeme ho a otřeme. Pak ostrým tenkým nožem (například na krájení sýra), nejlépe s pilkou, začneme odkrajovat tenkou slupku. Začínáme na špici rajčete, a to tak, že nejprve vykrojíme - ale nedokrojíme, kolečko a pl...

Velikonoční nádivka neboli Hlavička

Velikonoční nádivka neboli Hlavička

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg uzeného vepřového masa, 15 dkg syrových jater, 4-5 ks vajec, 4-5 ks rohlíků či housek, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky majoránky, 6 stroužků česneku, troška nastrouhaného muškátového ořechu, 4-5 lžic nasekané mladé kopřivy, 1 hrneček mléka - spíš dle potřeby, troška mletého pepře, špetka ¨mletého nového koření

Maso nakrájíme na prkénku na malé kostičky. Nemeleme jej! Játra naškrábeme a lehce opečeme na pánvi. Rohlíky či housky namočíme do mléka, přidáme vymačkané do mísy k masu, přidáme i játra. Z bílků uděláme sníh a spolu se žloutky lehce vmícháme do...

Bramborová růže

Bramborová růže

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší brambora, olej - tuk na smažení, párátka

Bramboru omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi tenké, téměř průhledné plátky. Jeden plátek pak stočíme do úzkého válečku, ke kterému budeme postupně přidávat kolem dokola další plátky. Můžeme si pomoci párátky, jimiž plátky připíchneme ke středu (...

Domácí čokoláda

Domácí čokoláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení ztuženého pokrmového tuku, 35 g holandského kakaa, 125 g cukru moučka, 1 lžíce škrobové moučky

Do hrnce vložíme tuk rozkrájený na kousky. Hrnec položíme nad větší hrnec s trochou vody tak, aby se nedotýkal dnem vody. Vše se musí připravovat v páře, nesmí se vařit. Rozpustíme tuk a přidáme moučkový cukr, postupně přisypeme kakao a škrobovou ...

Vanilková rychlopěna

Vanilková rychlopěna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva kondenzovaného neslazeného mléka (nejlépe 9% tuku), 4 lžíce cukru moučka, 1 lžička vanilkové esence

Do hlubší mísy vylijeme kondenzované mléko a do mísy též vložíme metly. Přikryjeme potravinářskou fólií. Vše dáme do lednice a necháme vychladit nejméně 3 hodiny. Poté šleháme ručním mixérem na nejvyšší obrátky tak dlouho, dokud kondenzované mléko...

Jablečná povidla

Jablečná povidla

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg jablek, 1 kg cukru, 1/8 l 4% octa, celá skořice

K oloupaným a nahrubo nastouhaným jablkům přidáme cukr, ocet a skořici. Zamícháme a necháme do druhého dne odpočinout. Pak toto svaříme, až nechává vařečka při míchání širší stopu. Vyjmeme skořici a ještě za horka plníme do sklenic, kde navrch můž...

Jogurtová majonéza

Jogurtová majonéza

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce bílého jogurtu, 150 g majonézy, špetka pepře bílého, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky plnotučné hořčice, 1/2 lžičky cukru moučka, 1 menší podušené nebo zavařené jablko, 1 lžička cukru krupice, Worcesterská (Worcesterová) omáčka

Majonézu ochutíme citrónovou šťavou, horčicou a práškovým cukrom, pridáme biele korenie, trocha soli a worcestrovej omáčky. Všetko dobre premiešame, pridáme podusené jablko, cukor, jogurt a zľahka premiešame. Majonéza sa výborne hodí do zeleninový...

Přírodní sýr

Přírodní sýr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 10 lžic čerstvé citrónové šťávy

Mléko zahřejeme až do varu. Odstavíme z plotny a vmícháme citrónovou šťávu. Důkladně mícháme, až se začnou tvořit bublinky. Pak necháme vychladnout. Vychladlé mléčné sraženiny necháme okapat v čisté utěrce a potom ještě jemným vymačkáním zbavíme v...

Domácí kečup

Domácí kečup

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg rajčat, 2 ks jablek, 4 velké cibule, 5 ks papriky, 5 ks hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 4 lžičky mleté sladké papriky, 30 dkg cukru

Jablka zbavená jádřinců nakrájíme spolu s rajčaty, cibulí a paprikami na menší kousky a přidáme vše ostatní. Vaříme 1,5 - 2 hodiny pod pokličkou. Uvařené pak ponorným mixérem rozmělníme, přepasírujeme a dáme do sklenic od dřívějších kečupů. Uzavře...

Noky z mouky

Noky z mouky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, sůl, trochu mléka, trochu vody

Suroviny smícháme. Těsto vhazujeme do vroucí vody polévkovou lžící. Vaříme cca 3-4 minuty. Jeden nok vyndáme, rozkrojíme a zjistíme, zda je už hotový. Pokud ano, tak postupně vyndáme všechny a rychle rozkrájíme, aby se nesrazily. Podáváme k játrov...

Domácí hořčice

Domácí hořčice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg cukety, 2 ks feferonky, 2 paličky česneku, 2 lžíce sůl, 1 lžička pepře mletého, 150 ml slunečnicový olej, 300 ml ocet, 1 velké balení plnotučné hořčice

Cuketu oloupeme,odstraníme jadérka a nastrouháme na hrubo.Česnek a feferonku nasekáme na malé kousky, přidáme ostatní suroviny a vše vaříme do měkka.Vše rozmixujeme a naplníme do skleniček.Sterilujeme 15 minut.

Mozečkové knedlíčky

Mozečkové knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g mozečku, 20 g másla, 1 vejce, 3 lžíce strouhanky, mléko na zvlhčení, muškátový květ, špetka soli

K utřenému máslu přidáme vejce, prosátou a mlékem zvlhčenou strouhanku a odblaněný prolisovaný nebo utřený mozeček. Okořeníme muškátovým květem, osolíme a chvíli třeme. Pak necháme asi půl hodiny odpočinout. Hmota musí být tuhá, aby se z ní dobře ...

Šunkové knedlíčky se sýrem

Šunkové knedlíčky se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g střídky z bílé veky, trocha mléka, 20 g šunky, 40 g hrubé mouky, 20 g tvrdého sýra, 1 vejce, troška soli, 1 muškátový ořech, petrželka dle potřeby, 20 g morku

Střídku z bílé veky zvlhčíme mlékem, vymačkáme, dáme do misky, přidáme rozsekanou šunku, nastrouhaný morek a sýr, trošku soli, nasekanou petrželku, žloutek, trochu mouky a sníh z bílků. Z těsta tvoříme malé knedlíčky a obalujeme je v mouce a zavař...

Morkové knedlíčky

Morkové knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, špetka soli, muškátový květ, 4 lžíce strouhanky, mléko dle potřeby, petrželka, 50 g morku

Morek utřeme se solí a s muškátovým květem, přidáme strouhanku, petrželku, vejce a podle potřeby mléko. Dobře promícháme. Z těsta děláme rukama potřenýma mlékem knedlíčky a zavaříme je do polévky.

Drožďové nočky

Drožďové nočky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g droždí (kvasnic), 20 g másla, 1 menší cibule, 5 lžic strouhanky, 1 vejce, trocha mléka, špetka soli, špetka pepře

Rozdrobené droždí opražíme na zpěněné cibuli dorůžova, zalijeme asi třemi lžícemi mléka, osolíme, opepříme, přidáme strouhanku a vejce, těstíčko dobře rozmícháme. Lžičkou vykrajujeme nočky a vaříme je v polévce asi 4 minuty.

Krupicové nočky

Krupicové nočky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g krupice, 1 vejce, 6 lžic másla, špetka soli

Máslo utřené se solí zalijeme teplým mlékem, přidáme krupici, rozšlehané vejce, zamícháme a necháme 30 minut odpočinout. Potom lžičkou vykrajujeme nočky a vaříme je v polévce 4 minuty. Jiný postup: Z krupice, ze soli, z másla a z mléka uvaříme hu...

Piškotový svítek

Piškotový svítek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 40 g hrubé mouky, špetka soli, tuk a mouka na pánev

Z bílků ušleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme žloutky s hrubou moukou a se solí. Na tukem vymazanou a hrubou moukou vysypanou pánev rozetřeme těsto a v troubě pečeme dorůžova. Upečený, prochladlý svítek nakrájíme na čtverečky.

Sedlina

Sedlina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 4 lžíce mléka, sůl, petrželka, máslo

Vejce s mlékem dobře rozšleháme, osolíme, přidáme nasekanou petrželku a nalijeme do porcelánového hrnku vymazaného tukem, příklopíme pokličkou nebo kouskem alobalu a vaříme ve vodní lázni asi 20 minut. Uvařenou sedlinu vyklopíme a nakrájíme na dro...

Strouhání do polévky

Strouhání do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 120 g hrubé mouky

Připravíme velmi tuhé nudlové těsto. Bochánek těsta nastrouháme na struhadle. Strouhaní rozložíme a necháme trochu proschnout. V polévce vaříme asi 3 minuty.

Nudle

Nudle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 80 g polohrubé mouky

Mouku prosijeme na vál. Do mouky uděláme důlek, do něho rozklepneme vejce a nejprve nožem spojujeme vejce s moukou, potom rukama vypracujeme hladké tužší těsto. Z těsta uděláme 2 bochánky a rozválíme je na slabě pomoučeném vále nebo na utěrce na t...

stránka: