Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Pomocné recepty - stránka 2

Falešné játrové knedlíčky

Falešné játrové knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení játrové paštiky, popř. májky, 1 vejce, 1-2 lžíce strouhanky, 1 lžička majoránky, špetka pepře bílého, 1 lžíce petrželové natě

Paštiku dáme do mísy a rozmačkáme vidličkou. Pak přidáme vejce, promícháme, okořeníme (solit není třeba, paštika již slaná je), přidáme petrželku a dobře promícháme. Naposledy přidáváme strouhanku tak, aby hmota získala konzistenci, z níž se již d...

Máslová jíška

Máslová jíška

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g másla, 50 g hladké mouky, 50 - 100 ml vody

V rendlíku rozpustíme máslo a pak do něj vmícháme hladkou mouku tak, aby vznikla kompaktnější hmota (nesmí být moc suchá a drolivá, ale neměla by být ani tekutá), kterou osmažíme. Můžeme nechat mouku jen zpěnit - pak budeme mít světlou jíšku, nebo...

Domácí tortila

Domácí tortila

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 šálky celozrnné špaldové mouky, 3 lžíce másla, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli, 0,5 šálku vody

Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vodu použijeme teplou, spíše vlažnou. Všechny suroviny smícháme v míse a vypracujeme v těsto. To rozdělíme na cca 6 kousků - vytvoříme si malé koule, které necháme tak 10 minut odležet. Poté je rozválíme na p...

Čokoládovo-smetanová pěna

Čokoládovo-smetanová pěna

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

65 g másla, 250 g kvalitní hořké čokolády, 5 ks vejce, 75 g cukru moučka, 250 ml smetany ke šlehání (33 až 40 %)

V míse v horké vodní lázni rozehřejte máslo s čokoládou a vymíchanou hmotu zašlehejte do pěny vypracované šlehačem v kotlíku nad párou z oddělených žloutků a cukru (pěnu pouze prohřejte!). Než zchladne, vyšlehejte z bílků pevný sníh, ze smetany vy...

Jablečný sníh

Jablečný sníh

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílky, 350 g cukru moučka, 250 g jablek

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a najemno nastrouháme. Z bílků ušleháme hodně tuhý sníh a vmícháme do něj cukr. Potom zlehka vmícháme i nastrouhaná jablka, z kterých jsme důkladně vymačkali šťávu. Sněhem plníme třeba kremrole.

Koňakový krém

Koňakový krém

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 2 lžíce cukru moučka, 125 ml koňaku

Změklé máslo utřeme s cukrem a pomalu přiléváme koňak a utřeme hladký krém. Krém je vhodný na plnění vosích hnízd a košíčků.

Jablečné želé s bílým rumem

Jablečné želé s bílým rumem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek (čistá váha po oloupání a vyříznutí jádřinců), 500 g želírovacího cukru 2:1, 50 ml bílého rumu

Olupaná jablka nasrouháme najemno, dobře promícháme s želírovacím cukrem a přivedeme za stálého míchání k varu. Želé povaříme podle návodu na obalu cukru, když začne želírovat, kápneme pár kapek želé na malý talířek, abychom zjistili, jaestli je ž...

Džem z broskví a letních jablíček

Džem z broskví a letních jablíček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

650 g broskví (čistá váha po vypeckování a oloupání), 350 g letních jablek (váha ovoce po oloupání a vykrojení jádřinců), 500 g želírovacího cukru 2:1, šťáva z 1/2 citrónu

Oloupané a vypeckované broskve nakrájíme na malé kousky, oloupaná jablka nastrouháme najemno. Oboje v hrnci dobře smícháme s želírovacím cukrem, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme podle návodu na obalu cukru. Když nám džem začíná tuhn...

Kakaový krém

Kakaový krém

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml smetany, 1 balení kakového pudinku, 250 g másla, 200 g cukru moučka

Smetanu a kakaový pudinkový prášek za studena promícháme, potom uvaříme pudink a necháme ho vychladnout. Čas od času ho promíchejte at nezpuckovatí. Potom ho postupně všleháme do změklého másla, které jsme nejdřív utřeli s cukrem. Uchovávat v chladu.

Kávový krém

Kávový krém

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 200 g cukru moučka, 250 ml studené černé silné kávy, 3 lžíce hrubé mouky

Máslo si necháme změknout v teple. Poté ho utřeme s cukrem do pěny, nejlépe v robotu. Kávu svaříme s hrubou moukou na kaši a po vychladnutí jí vmícháme do utřeného másla. Skladujeme v chladu.

Tmavá poleva

Tmavá poleva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g ztuženého pokrmového tuku, 50 g cukru moučka, 4 lžíce mléka, 4 lžíce kakaa, 1 lžíce Solamylu

Připravíme si vodní lázeň. Větší hrnec naplníme vodou tak, aby v něm seděl menší hrnec a dal se volně otáčet. Vodu v hrnci zahřejeme a do vodní lázně dáme všechny suroviny, které pořádně rozmícháme a rozpustíme v této lázni. Přivedeme k varu, prom...

Bílá citrónová poleva

Bílá citrónová poleva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru moučka, 1 bílek, 1 citrón

Z citrónu vymačkáme do misky šťávu bez pecek. Přidáme bílek a promícháme. Postupně přidáme cukr a důkladně promícháme a použijeme.

Rajčatová salsa

Rajčatová salsa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední rajče, 1 střední červená cibule, 2 lžíce čerstvého nakrájeného koriandru, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky strouhané citronové kůry, sůl dle chuti

Rajče i koriandr nakrájíme nadrobno. Cibuli nakrájíme na velmi tenké plátky. V misce důkladně všechny suroviny promícháme. Zakryté alobalem dáme chladit do lednice. Po vychladnutí můžeme podávat.

Hamburgerové bulky

Hamburgerové bulky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml vody, 1 lžička cukru krupice, 1 lžička soli, 2 lžíce změklého másla, 3 lžíce sušeného mléka, 375 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, vejce nebo trochu kondenzovaného mléka na potření, sezamová semínka na posyp

Do nádoby pekárny nalijeme vodu, přidáme cukr, sůl, změklé máslo, sušené mléko, mouku a nakonec droždí. Zapneme program na těsto. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků a z každého dílku utvoříme kuličku. Kuličky přendáme na plech, každou lehce sp...

Slaninové knedlíčky s petrželkou

Slaninové knedlíčky s petrželkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g anglické slaniny, 1 vejce, 2 lžičky sušené petrželky, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 40 g jemné strouhanky

Anglickou slaninu pokojové teploty, vejce a sušenou petrželku rozmixujeme společně se solí, mletým pepřem a škrobem. Směs přendáme do misky, přidáme strouhanku a vařečkou řádně promícháme. Poté rukou jěště prohněteme a utvoříme bochánek. Odebíráme...

Bůčková nádivka

Bůčková nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg bůčku, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce strouhanky, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 4 stroužky česneku, 8 vajec, troška petrželky nebo pažitky

Vepřový bůček nakrájíme namalé kostičky a dáme do misky. Přisypeme mouku, žloutky a utřený česnek. Vše pořádně promícháme. Osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou petrželku nebo pažitku a nakonec tuhý sníh z bílků. Dobře promícháme. Pekáč vymažeme s...

Játrový svítek

Játrový svítek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g jater, 30 g tuku, 2 housky, 2 vejce, sůl, pepř a majoránka podle chuti, 1 stroužek prolisovaného česneku, 2-3 lžíce strouhanky, špetka kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička čerstvé petrželové natě

Pečeň zomelieme, blany a iné zvyšky dáme vyvariť do polievky. Po pečeni zomelieme žemle navlhčené mliekom alebo vodou. Zmäknutý tuk vymiešame so žĺtkami, pridáme zomletú pečeň, žemle, strúčik rozotretého cesnaku, štipku korenia,soli, majoranu a s...

Pikantní omáčka z vajec

Pikantní omáčka z vajec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg másla, 4 žloutky, 3 dcl hovězího vývaru, 5 lžic citronové šťávy, troška mletého pepře, špetka soli, 2 lžíce petrželové natě

Máslo a žloutky dáme do hrnce a šleháme ve vodní lázni asi 5 minut. Po troškách přidáváme vývar a nakonec přidáme citronovou šťávu. Na závěr přidáme koření (pepř a sůl) a nasekanou petrželku. Podáváme čerstvé.

Domácí tatarská omáčka 1

Domácí tatarská omáčka 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 žloutky, 3 ml rostlinného oleje, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžíce mléka, 1 kousek steril. okurky, troška cibule nadrobno

Do misky dáme žloutky, které třeme a přitom k nim přikapáváme olej (dle potřeby). Pak přidáme nadrobno nakrájenou okurku a trochu cibule (opravdu najemno). A dle chuti k směsi dáme hořčici. Můžeme přidat i trochu mléka.

Domácí (nejen bazalkové) pesto

Domácí (nejen bazalkové) pesto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 stroužek česneku, špetka soli, 1 lžíce pinií, 1 lžíce parmazánu, hrst čerstvě nasekané bazalky, 1 dcl olivového oleje, 5 kapek citronové šťávy

V třecí misce utřeme česnek se solí a poté přidáme pinie, parmazán, bazalku a zalijeme olivovým olejem. Nakonec přidáme pár kapek citronové šťávy.

Játrová polévková zavářka

Játrová polévková zavářka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězích nebo vepřových jater, 1 vejce, 100 g polohrubé mouky, sůl a pepř dle chuti, majoránka dle chuti, česnek dle chuti, hovězí nebo drůbeží vývar dle potřeby

Hovězí nebo vepřová játra pomeleme i s oloupaným česnekem. Přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a po promíchání polohrubou mouku. Játrovou směs dáme na síto s většími otvory (na halušky) a necháme pomalu prokapat do vařícího vývaru. Můžeme použít i...

Domácí švestková povidla

Domácí švestková povidla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg švestek, 1 hrnek cukru krystal, 1 badyán (čerstvě umletý), 1 skořice (čerstvě umletá), 3-5 hřebíčků (čerstvě umletých), 0,3 dcl vody

Švestky vypeckujeme a vložíme do hrnce s nepřilnavým povrchem. Zalijeme vodou a na prudším ohni přivedeme k varu. Až se začne tvořit kašovitá hmota, přidáme cukr a koření. Na mírném ohni pak občasně zamícháme a vaříme cca 3-4 hodiny. Voda se musí ...

Švestkový sirup

Švestkový sirup

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cukru krupice, 4,5 kg švestek, 300 ml octa

Omyté a vypeckované švestky nasypeme do velké mísy. Prosypeme je cukrem a promícháme. Necháme 24 hodin uležet. Během odpočinku několikrát ručně promícháme. Pak směs přendáme do hrnce a přilijeme ocet. Vaříme pomalu 5-6 hodin, dokud se objem nezre...

Vařený marcipán k potahování i modelaci

Vařený marcipán k potahování i modelaci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnečky cukru moučka, 1 hrneček vody, 4 hrnečky jemně pomletých mandlí

Svaříme vodu s cukrem a mícháme v hrnci tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Přisypeme mandle a mícháme tak dlouho, až se hmota skoro přestane lepit. Odstavíme z tepla. Hmotu dál promícháváme dřevěnou vařečkou a když dostatečně zchladne, tak i ...

Marináda na pečený bůček

Marináda na pečený bůček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,7 kg vepřového boku s kostí, 1 cibule (nasekaná najemno nebo umletá), 3 stroužky česneku, 3 lžíce slunečnicového oleje, špetka chilli, 2 lžíce worcesterské omáčky, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce medu, citronová šťáva dle chuti, pepř, sůl

Všechny ingredience smícháme dohromady (včetně česneku utřeného se solí) a potřeme tím vepřový bok. Necháme den uležet v lednici a pak pečeme v troubě na 180°C cca 2 h.

stránka: