Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Domácí švestková povidla

Obtížnost: Rating Rating Rating_gray Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 15min , Čas vaření: 4h 0min
Celkový čas: 4h 15min , porce

2135 kalorií, 200.0g cukrů, 0.0g tuků, 20.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Švestky vypeckujeme a vložíme do hrnce s nepřilnavým povrchem. Zalijeme vodou a na prudším ohni přivedeme k varu. Až se začne tvořit kašovitá hmota, přidáme cukr a koření. Na mírném ohni pak občasně zamícháme a vaříme cca 3-4 hodiny. Voda se musí úplně vypařit a vzniknout až lepivá hmota, která se občas přichytne k okrajům. Pak plníme do sklenic a pro jistotu zavaříme. Z tohoto množství švestek vzniknou jen dvě menší zavařovací sklenice povidel (cca 2 přesnídávkové skleničky).

Bulb Tip k receptu

Když vynecháte cukr, vzniknou nesladká povidla, která jsou vhodná pro přípravu sladších nebo diabetických jídel a moučníků.

Tatiana

03. 08. 2011, Recept navštíven: 7138x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Domácí švestková povidla

Domácí švestková povidla

Švestky vypeckujeme a vložíme do hrnce s nepřilnavým povrchem. Zalijeme vodou a na prudším ohni přivedeme k...

Zobrazit všechny podobné recepty k Domácí švestková povidla Link-arrow

Přidat recenzi
hanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
dobrý tip na prípravu

20. 05. 2016, 09:52

Přidat komentář
Angel 666
Já dělám povidla už kolik let ve staré velké remosce, kterou mám jen pro tento účel :o). Výhoda je, že povidla kolem neprskají, stačí je jen občas promíchat a zase zaklopit víko. Do každé dávky přidávám asi 3 lžíce octa, v povidlech to není cítit, ale zvýrazní to jejich chuť. Pro zvýraznění chuti přidávám ke švestkám při vaření i několik švestkových pecek. To je babiččina vychytávka. Stačí asi 3 pecky na jednu dávku. Jen si pak musí člověk vzpomenout a pecky z hotových povidel vyndat, aby pak při mlsání nepřišel o zoubek :o))))

Angel 666 17. 08. 2011, 12:48

Tatiana
Díky za tipy, Angel, určitě vyzkouším! Tu remosku závidím. měla jsem od toho prskání celou kuchyň a na ruce hnusnou spáleninu. při vaření jsem si připadala jak čarodějnice, co vaří lektvar :-)

Tatiana 18. 08. 2011, 08:24

Angel 666
Ano, já sice v remosce dělám švestková povidla, ale jinak mám na rukách puchýře už tři a jeden i na noze. Já jsem na sporáku vařila povidla z hrušek, ale nejvíc prskal kečup, který přišel na řadu po povidlech. Jj, každý rok, když různě zavařuju, tak musím přinášet oběti :o))).

Angel 666 18. 08. 2011, 09:57

Facebook komentáře