Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Domácí švestková povidla

Obtížnost Čas přípravy
15min
Čas vaření Celkový čas Porce
4h 0min 4h 15min
Nutriční hodnoty
2135 kalorií 200.0g cukrů 0.0g tuků 20.0g bílkovin

Příprava

Švestky vypeckujeme a vložíme do hrnce s nepřilnavým povrchem. Zalijeme vodou a na prudším ohni přivedeme k varu. Až se začne tvořit kašovitá hmota, přidáme cukr a koření. Na mírném ohni pak občasně zamícháme a vaříme cca 3-4 hodiny. Voda se musí úplně vypařit a vzniknout až lepivá hmota, která se občas přichytne k okrajům. Pak plníme do sklenic a pro jistotu zavaříme. Z tohoto množství švestek vzniknou jen dvě menší zavařovací sklenice povidel (cca 2 přesnídávkové skleničky).

Bulb Tip k receptu

Když vynecháte cukr, vzniknou nesladká povidla, která jsou vhodná pro přípravu sladších nebo diabetických jídel a moučníků.


Přidat na Pinterest
Tatiana

03. 08. 2011, Recept navštíven: 7514x


Přidat recenzi
hanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
dobrý tip na prípravu

20. 05. 2016, 09:52

majka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
celkom dobrý recept na vyskúšanie

27. 06. 2017, 21:00

Přidat komentář
Angel 666
Já dělám povidla už kolik let ve staré velké remosce, kterou mám jen pro tento účel :o). Výhoda je, že povidla kolem neprskají, stačí je jen občas promíchat a zase zaklopit víko. Do každé dávky přidávám asi 3 lžíce octa, v povidlech to není cítit, ale zvýrazní to jejich chuť. Pro zvýraznění chuti přidávám ke švestkám při vaření i několik švestkových pecek. To je babiččina vychytávka. Stačí asi 3 pecky na jednu dávku. Jen si pak musí člověk vzpomenout a pecky z hotových povidel vyndat, aby pak při mlsání nepřišel o zoubek :o))))

Angel 666 17. 08. 2011, 12:48

Tatiana
Díky za tipy, Angel, určitě vyzkouším! Tu remosku závidím. měla jsem od toho prskání celou kuchyň a na ruce hnusnou spáleninu. při vaření jsem si připadala jak čarodějnice, co vaří lektvar :-)

Tatiana 18. 08. 2011, 08:24

Angel 666
Ano, já sice v remosce dělám švestková povidla, ale jinak mám na rukách puchýře už tři a jeden i na noze. Já jsem na sporáku vařila povidla z hrušek, ale nejvíc prskal kečup, který přišel na řadu po povidlech. Jj, každý rok, když různě zavařuju, tak musím přinášet oběti :o))).

Angel 666 18. 08. 2011, 09:57

Facebook komentáře