Hřebíček

Další názvy

Hřebíčkovec vonný, zubní bylina

Použití v kuchyni

Hřebíček má velmi příjemnou aromatickou vůni a chuť, v kuchyni se uchovává celý a mele se před přípravou, mletý ztrácí rychle vůni, ale je velmi silný, takže při jeho dávkování buďte opatrní. Jako koření je součástí celé řady směsí, např. kari Je vhodný do sladkých i slaných pokrmů, pečiva, sušenek, kompotů i svařeného vína. Tvoří také základ směsi garam masala nebo francouzských quatre épices. Dochutí se jím šunka, hovězí maso, omáčky, masové vývary, zeleninové jídla, rýže. Spolu s bobkovým listem tvoří vhodnou kombinaci do marinád.

Rady

Stará moudrost praví, že hřebíček může působit jako afrodiziakum. Pokud jej napícháte na pomeranč, může příjemně provonět celý byt a dokonce i odpudit moly.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář