Badyán

Další názvy

Čínský nebo hvězdicový anýz

Použití v kuchyni

Svou nasládlou kořeněnou chutí může konkurovat anýzu, jeho mírně palčivé aroma je však mnohem plnější a ohnivější. Badyán se používá, stejně jako anýz, při přípravě sladkého pečiva, perníků nebo vánočního cukroví. Přidává se do povidel, kompotů či pudinků. Využívá se k výrobě bonbónů a likérů. Ochutí také svařené víno, v němž působí mimo jiné dekorativně. Hojně se používá v čínské kuchyni.

Rady

Přidáním několika kapek silice do aromalampy zapudíte za teplých letních nocí obtížný hmyz. Používá se do léků proti kašli a do hotových krmiv pro zvířata. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě a v temnu, ikdyž je to poměrně odolné a trvanlivé koření.

 

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář