Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
švestky

švestky

Přidat na Pinterest

Plody slivoně či švestky, které se pěstují stovky let a pochází z Asie. Existuje na 2000 odrůd tohoto ovoce. Například slívy, mirabelky, trnky, blumy a další. Liší se od sebe tvarem, barvou slupky i dužiny. Řadí se mezi peckoviny. Obsahují mnoho sacharidů a vlákniny, jsou bohaté na minerály a stopové prvky jako je železo, měď, zinek, draslík a vápník, vitaminy skupiny B, vitamin C a betakaroten. Oblíbené sušené švestky obsahují tyto živiny ještě v koncentrovanějším množství. Toto ovoce vám může pomoci na zácpu, podpořit chuť k jídlu, zlepšit látkovou výměnu, funkci ledvin a jater. Modré barvivo pomáhá tlumit záněty, snížit hladinu cholesterolu a chránit před rakovinou nebo srdečním infarktem. V sezoně je můžete koupit v obchodech i na tržnicích čerstvé z domácí produkce, v zimním období z dovozu nebo jako kompot. V kuchyni je využijete převážně při přípravě sladkých pokrmů jako jsou nákypy, tvarohové, kynuté nebo bramborové knedlíky, koláče s drobenkou, bublaniny a záviny. Sušené se hodí do těst na litý perník, biskupský chlebíček, cookies nebo drobné cukroví. Chutově dobře doplní i pečené maso nadivoko - králíka, kachnu, husu i kuře. Ze švestek si můžete uvařit domácí povidla nebo je nechat vypálit na slivovici. Pokud máte nejraději ovoce zasyrova, tak na švestky, stejně jako na jiné peckoviny nepijte mnoho tekutin. Mohlo by vám to způsobit nevolnost a střevní potíže.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Švestky pošírované v medu a pomeranči

Švestky pošírované v medu a pomeranči

Švestky dáme do hrnce, nalijeme vodu tak, aby všechny švestky byly ponořené. Poté nalijeme med a džus. Přiv...

Švestkový štrúdl dle Marcely

Švestkový štrúdl dle Marcely

Švestky vypeckujeme a nakrájíme na tenké plátky. Z listového těsta rozválíme dva pláty. Každý posypeme kok...

Tvarohovo - braborové knedlíky se švestkami

Tvarohovo - braborové knedlíky se švestkami

V míse smícháme tvaroh, vejce, sůl a cukr. Přidáme sypkou směs a vypracujeme těsto, které necháme 5 minut o...

Výborné plundrové koláčky - recept po babičce

Výborné plundrové koláčky - recept po babičce

Z másla a hladké mouky vypracujeme těsto, které vložíme do lednice ztuhnout (pozor, ne příliš tuhé - jde pa...

Dvoubarevný hrnkový koláč

Dvoubarevný hrnkový koláč

Švestky a meruňky očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukre...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí švestky Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře