Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci švestky

Švestky pošírované v medu a pomeranči

Švestky pošírované v medu a pomeranči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g švestek, 140 g včelího medu, 300 ml pomerančového džusu

Švestky dáme do hrnce, nalijeme vodu tak, aby všechny švestky byly ponořené. Poté nalijeme med a džus. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 15 minut. Poté švestky s pomocí lžíce vyjmeme z nálevu a dáme stranou. Nálev vaříme dokud nemá s...

Švestkový štrúdl dle Marcely

Švestkový štrúdl dle Marcely

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 velkých švestek, 1 listové těsto, 1 sklenka strouhaného kokosu, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžičky skořice, 1 vejce

Švestky vypeckujeme a nakrájíme na tenké plátky. Z listového těsta rozválíme dva pláty. Každý posypeme kokosem, uprostřed poklademe nakrájenými švestkami, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Zabalíme do závinů, okraje přitiskneme a zahneme. Opa...

Tvarohovo - braborové knedlíky se švestkami

Tvarohovo - braborové knedlíky se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka tučného tvarohu ve folii, 1 vejce, špetka soli, 1 lžíce cukru moučka, 250 ml bramborového těsto v prášku, 500 g švestek

V míse smícháme tvaroh, vejce, sůl a cukr. Přidáme sypkou směs a vypracujeme těsto, které necháme 5 minut odpočinout. Do kousku těsta zabalíme švestku a vytvarujeme knedlík. Vhazujeme je do vroucí osolené vody a vaříme. Jakmile knedlíky vyplavou, ...

Výborné plundrové koláčky - recept po babičce

Výborné plundrové koláčky - recept po babičce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla , 10 dkg hladké mouky, 40 dkg polohrubé mouky, 1/2 balení droždí v kostce, 6 dkg cukru krupice, 150 ml mléka, 3 žloutky, 1/4 lžičky soli, 50 dkg plnotučného tvarohu, 2 sáčky vanilkového cukru, švestky či jiné ovoce

Z másla a hladké mouky vypracujeme těsto, které vložíme do lednice ztuhnout (pozor, ne příliš tuhé - jde pak špatně rozválet). Vytvarujeme ho do tvaru kostky podobně jako je kostka másla. Do mísy dáme mouku a kvásek, připravený z části teplého ...

Dvoubarevný hrnkový koláč

Dvoubarevný hrnkový koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 slepičí vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 1 hrnek polotučného mléka, 1/2 hrnku slunečnicového oleje, 1 a 1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva, 1/2 hrnku meruněk, 1/2 hrnku švestek, 1 a 1/2 lžíce kakaa, 1 lžíce citronové kůry

Švestky a meruňky očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej, mouku s kypřicím práškem a mléko. Na závěr lehce vmícháme sníh. Část těsta si odebere...

Ovocná melounová miska

Ovocná melounová miska

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 vodního melounu, 6 švestek, 1 bluma, 1/2 sáčku skořicového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru

Meloun vydlabeme a zbavíme pecek, nakrájíme na hranolky (můžeme použít ozdobný nůž na máslo). Švestky nakrájíme na měsičky. Ovocnou směs promícháme se skořicovým a vanilkovým cukrem. Necháme vychladit a nakonec dozdobíme žlutou blumou.

Hruškový salát

Hruškový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jablka, 2 hrušky, 100 g hroznového vína, 1 hrst vlašských ořechů, 6 lžic zakysané smetany, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce cukru moučka, 6 švestek

Jablka a hrušky oloupeme, vykrojíme jadřince, nakrájíme na tenké nudličky a dáme do mísy. Hrozno rozpůlíme, švestky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky a smícháme. Vše pokapeme citrónovou šťávou. Do smetany vmícháme cukr, nalijeme na ovoce a promíc...

Zapečený nákyp z rýže a ovoce

Zapečený nákyp z rýže a ovoce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g rýže, smetana či mléko dle potřeby, 1 vejce, 1 - 2 lžíce cukru krupice, voda dle potřeby, 2 - 3 balení skořicového cukru na posypání, 1/2 lžičky soli, švestky na povrch dle potřeby, 5 - 6 jablek

Rýži uvaříme téměř doměkka v osolené vodě. Ke skoro dovařené vlijeme smetanu či mléko a 2 lžíce másla, trochu přisladíme. Směs musí mít hustotu hustší kaše. Raději lehce mícháme, aby se rýže nepřipálila. Mezitím rozkrájíme neloupaná jablka na čtvr...

Smažené švestky

Smažené švestky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg švestek, 150 g hladké mouky, 2 vejce, 1/4 l vody, špetka soli, 200 g ztuženého pokrmového tuku, 20 g cukru krupice, cukr moučka, skořice

Nemoc měkké ovoce vypeckuji, místo pecky dám mandli. Z mouky, vajec, vody, soli a cukru udělám těsto. Vkládám do těsta ovoce a hned dám na rozpálený tuk a smažím. Hotové obaluji v cukru se skořicí.

Švestková marmeláda

Švestková marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg švestek, 800 g cukru krystal, 1/2 lžičky kyseliny citronové

Švestky zbavené pecek pomeleme v mlýnku na maso a pak podusíme pod pokličkou. Dále vaříme 15 minut bez pokličky. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou. Poté ještě chvílí vaříme. Následně plníme horké do sklenic.

Koláč se švestkami v pudinku

Koláč se švestkami v pudinku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 1 vejce, 200 g cukru moučka, 300 g polohrubé mouky, 2 lžíce vody, 1/2 balení kypřícího prášeku do pečiva, 250 g jemného tvarohu, 1/2 l polotučného mléka, 1 balení pudinkového prášeku, 3 žloutky, 300 g švestek

Z mléka a pudinkového prášku si uvaříme pudink a necháme vychladnout. Z másla, vejce, 100 g cukru, mouky s práškem do pečiva a vody vypracujeme hladké těsto. Vyšší plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj vyválíme. Žloutky utřeme se 100 g cuk...

Merenda

Merenda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g švestek, 2 l vody, 1 balení smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, 50 ml ušlehané šlehačky, 50 g džemu

Švestky vypeckujeme a vaříme ve vodě s 3-5 peckami. Necháme švestky úplně rozvařit. Poté švestky zahustíme smetanou, nejdřív jen polovinou a podle potřeby i zbytkem, kterou jsme smíchali s moukou. Povaříme a podle chuti osladíme. Pecky vyjmeme. Me...

Švestkový koláč z lineckého těsta s ořechy

Švestkový koláč z lineckého těsta s ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 180 g moučkového cukru, 220 g másla, 1 vejce, troška skořice, 20 švestek, vlašských nastrouhaných ořechů, 1 vejce na potření

Mouku, sůl, cukr, máslo a vejce zpracujeme v hladké těsto. Jednu třetinu odebereme, ostatní těsto rozválíme, přeneseme na vymaštěný plech, poklademe vypeckovanými švestkami a posypeme cukrem, skořicí a strouhanými ořechy. Z odloženého těsta zformu...

Kuřecí prsa se švestkami

Kuřecí prsa se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 125 ml bílého vína, 2 lžíce Brandy, 125 ml drůbežího vývaru, 6 zralých švestek, 4 šalotky, 2 stroužky česneku, 2 lžičky estragou, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce rostlinného oleje

Kuřecí prsa trošičku osolíme, více spíše opepříme. Smícháme víno, brandy a vývar. Švestky vypeckujeme, rozkrájíme na menší kousky a přidáme k vínu. Pánev potřeme olejem a necháme rozpálit. Vložíme kuřecí prsa a asi 2 minuty po obou stranách opékám...

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 sáček van. cukru, 2 vejce, 1/2 hrnečku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrneček mléka Alpro soya, švestky dle potřeby

Mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr (s oblibou dávám hnědý) a vanilkový cukr promísíme. Přidáme vajíčka, rostlinný olej, mléko, pro nemocné intolerancí bílkovin či laktózy použiji jakékoliv jiné mléko (Alpro soya), které snáší. Pro zdravé lidi ...

Kynutá šněrovačka se švestkami a tvarohem

Kynutá šněrovačka se švestkami a tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 40 g cukru krupice, 2 lžíce cukru krupice, 25 g droždí (kvasnice), 100 ml kravského mléka, 1 slepičí vejce, 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 50 g másla, špetka soli, 250 g jemného tvarohu, 3 lžíce pudinkového prášku, troška citronové kůry, 1 lžíce rumu, 1 lžička rumu, vejce na potření, 1 hrst mandlí na posypání, 400 g švestek

Z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, rozpuštěný vlažný tuk, vejce, rum a kvásek. Zpracujeme těsto a necháme kynout. Náplň: Tvaroh smícháme s vejcem, cukry, pudinkovým práškem, rumem a citrónovou...

Švestkovo-tvarohový rýžovník

Švestkovo-tvarohový rýžovník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 sáčky rýže, 0,2 kg švestek, 1 balení tvarohu, 1 vejce, troška másla, 2 lžičky skořice, 5 lžíc cukru moučka, 1 sáček pudinkového prášku, špetka soli

Rýži si uvaříme v lehce osolené vodě doměkka. Do uvaření rýže vmícháme dle chuti trochu cukru a skořice. Polovinu ochucené rýže navrstvíme na dno zapékací misky, na to poklademe vypeckované švestky, lehce zaprášíme skořicí, a potřeme tvarhovou náp...

Sladká rýže s tvarohem, mákem a švestkami

Sladká rýže s tvarohem, mákem a švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g odpeckovaných švestek , 1 sáček rýže ve varném sáčku, Do rýže - 1 žloutek, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžíce Ramy, 2 lžíce mléka, 1 lžička kukuřičného škrobu, 3 lžíce tvarohu, Do máku - 100 g mletého máku, 1 žloutek, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžíce Ramy, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 50 ml mléka, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, Na sníh - 2 bílky , 2 lžíce cukru krystal

Pečící formu 25 x 17 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Švestky umyjeme, odpeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Žloutek vyšleháme s vanilkovým a krystalovým cukrem, přidáme ramu a po prošlehání tvaroh. Vmícháme mléko a škrob. Vyšlehanou smě...

Nemíchaná povidla od babičky I.

Nemíchaná povidla od babičky I.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 kg švestek, 0,5 l octa, 1,5 kg cukru krupice

Švestky umyjeme, vyloupeme a smícháme s octem a cukrem. Necháme stát přes noc a druhý den dáme vařit. Bez míchání vaříme na mírném ohni 4-5 hodin. Povidla odstavíme z ohně, teprve pak důkladně promícháme a dáme do sklenic.

Netradiční švestkový koláč

Netradiční švestkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 2/3 sklenky cukru krupice, 80 g hodně změklého másla, 2 balení (260 g) Bebe sušenek, 1 sklenka (250 ml) červeného vína, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 lžičky kakaa, lžička skořice, 500 g švestek, 2 lžíce mandlových lupínků, 1 - 2 lžíce medu

V míse ušleháme žloutky s cukrem a měkkým máslem do pěny. Bebe sušenky rozmixujeme nebo umeleme a zalijeme vínem. Promícháme a necháme nasáknout. Vlhkou směs sušenek přišleháme spolu s kypřícím práškem do vaječné hmoty. Nakonec do těsta lehce vmí...

Balkánská švestková omáčka ke stejkům

Balkánská švestková omáčka ke stejkům

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vypeckovaných švestek, 1 lžíce sterilovaného kopru, 1 lžíce octa, 2 snítky estragonu, 1/2 paličky česneku, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžíce soli

Rozpůlené švestky podlijeme troškou vody a pod pokličkou chvíli podusíme. Měkké švestky rozmixujeme, přidáme kopr, ocet, nadrobno nasekaný estragon a vaříme dál. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek. Nakonec do houstnoucí omáčky přidáme oba druhy ...

Mandlové tartaletky s jablky a švestkami

Mandlové tartaletky s jablky a švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

240 g polohrubé mouky, 2 lžíce cukru moučka, 3 lžíce mletých mandlí, 125 g Hery, 2 lžíce vody, 300 g švestek, 3 jablka, 4 lžíce medu, 2 lžíce másla, hrst mandlových lupínků

Z mouky, cukru moučky, vody, hery a mletých mandlí vytvoříme těsto, které rozdělíme na 8 částí. Sedm z nich namačkáme do formiček na tartaletky. Jablka oloupeme a nastrouháme do mísy, přidáme švestky nakrájené na kostičky, med, měkké máslo a man...

Obrácený švestkový koláč

Obrácený švestkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g třtinového cukru, 7 větších švestek, odpeckovaných a rozpůlených, 225 g změklého másla, 100 g cukru krupice, 1 lžička vanilkové esence, 3 vejce, 260 g hladké mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 3/4 lžičky sody bikarbóny, 1 lžička skořice, 40 g mandlových lupínků, 2 lžíce mléka

Rozdělávací koláčovou formu rozdělíme a dno vyložíme pečícím papírem. Formu složíme a okraje potřeme máslem, nebo vymažeme olejem. Dno formy posypeme jednou lžíci třtinového cukru a na cukr naskládáme rozpůlené švestky rozkrojenou částí dolů. ...

Rajčatová marmeláda se švestkami

Rajčatová marmeláda se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg švestek, 40 dkg ostružin, 2 - 3 kg rajčat, 3 lžičky kyseliny citronové, 2 sáčky Želírfixu 2:1, 1500 g cukru krystal

Pomeleme ostružiny a švestky na mlýnku na ovoce a potom i rajčata. Šťávu ze švestek a ostružin doplníme do 2 litrů šťávou z rajčat. V troše cukru rozmícháme oba Želírfixy, nasypeme do šťávy a 5 minut povaříme. Potom po částech přidáme zbytek cukru...

Podzimní hruškové muffinky se švestkou

Podzimní hruškové muffinky se švestkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 50 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 190 g másla, 120 ml mléka, 250 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce rumu, 2 středně velké hrušky, asi 12 švestek, hrst mandlových lupínků, 2 lžíce hrubého cukru krystal, špetka skořice, špetka mletého hřebíčku

Oloupané hrušky nakrájíme na menší kostičky a zakapeme rumem. Necháme chvíli odležet. Změklé máslo utřeme s cukrem, přimícháme vejce, přidáme mléko, mouku s kypřícím práškem, koření a nakonec vmícháme hruškové kostičky. Těsto rovnoměrně rozdělím...

stránka: