Výborné plundrové koláčky - recept po babičce
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z másla a hladké mouky vypracujeme těsto, které vložíme do lednice ztuhnout (pozor, ne příliš tuhé - jde pak špatně rozválet). Vytvarujeme ho do tvaru kostky podobně jako je kostka másla.
Do mísy dáme mouku a kvásek, připravený z části teplého mléka a lžičky cukru. Přidáme žloutky, trošku soli, mléko dle potřeby a pořádně uhněteme. Necháme v teple vykynout (těsto lze vytvořit i v hnětači nebo domácí pekárně).
Mezitím si připravíme náplň z tvarohu, vanilkových cukrů, popř. ještě pískového či moučkového cukru a můžeme přidat také rozinky.
Vykynuté těsto rozválíme na placku velikosti plechu, doprostřed položíme kostku listového těsta a všechny rohy přehneme přes listové těsto (až vypadá jako zabalený dopis) a opět rozválíme.Rozválené těsto přeložíme napůl a opět rozválíme, toto opakujeme 3x a pak rozválené těsto pokrájíme na čtverce, kraje potřeme vajíčkem aby lépe držely, poklademe tvarohem, ovocem, zabalíme do koláčů a potřeme vejcem. Pečeme v rozehřáté troubě na 180-200° asi 25 minut.
Tip k receptu
Podáváme pocukrované.
Recept má hodně obměn, plnit plundrové těsto lze i džemem, povidly, do tvarohu přidat rozinky, makovou či ořechovou náplní atd.
Roxana30. 09. 2013