Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Zkušený kuchař

Nudlové taštičky s pestem

Nudlové taštičky s pestem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 2 ks vejce, 3 ks žloutků, 140 ml olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 100 g paprikové pasty, 2 lžíce sýru ricotta, 1 svazek bazalky, 7 g mořské soli, 100 g piniových ořechů, 6 stroužků česneku, 80 g parmezánu, 7 g pepře

Připravíme si těsto na nudlové taštičky: smícháme hladkou mouku, jedno vejce, tři žloutky, lžíci olivového oleje a půl lžičky soli. Podle potřeby můžeme přidat lžíci až dvě vody. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Na ná...

Lasagne s lososem, špenátem a rajčaty

Lasagne s lososem, špenátem a rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g lososa, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 300 g špenátu, 4 ks rajčat, 400 g mascarpone, 200 ml polotučného mléka, 2 ks vejce, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 květ muškátového květu, 300 g lasagní, 100 g parmezánu, 1 lžíce bazalky

Lososa zbavíme kůže a rozebereme na kousky. Česnek utřeme a smažíme ho na troše olej, přidáme špenát, sůl a pepř. Rajčata nakrájíme na kolečka. Mascarpone smícháme s mlékem, vejce, muškátovým květem, bazalkou a tymiánem. Pekáček vymažeme ol...

Sardské hovězí dršťky

Sardské hovězí dršťky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small

700 g drštěk, 2 lžíce olivového oleje, 2 ks cibule, 3 ks česneku, 1/2 ks celeru, 1/2 ks chilli papričky, 1 hrst petrželové natě, 1/2 hrsti máty peprné, 80 ml bílého vína, 50 ml vinného octu, 4 lžíce parmazánu, 7 g soli, 7 g pepře, 2 ks tortilly, 100 ml rajčatového pyré

Nejprve si uvaříme dršťky: důkladně je umyjeme vodou a vaříme 30 minut. Poté slijeme a vaříme dalších 30 minut. Slijeme a vaříme hodinu doměkka. Poté je necháme vychladnout a překrájíme na kousky velikosti sousta. Cibuli, česnek a papriku nakráj...

Pappardelle z cizrny se ztraceným vejcem

Pappardelle z cizrny se ztraceným vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g cizrnové mouky, 50 g lískových ořechů, 40 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 7 g soli, 7 g pepře, 7 ks vejce, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octu, 4 lžíce parmazánu

Mouku smícháme se dvěma vejci a jedním žloutkem. Přidáme dvě lžíce olivového oleje a připravíme tuhé těsto. To rozválíme v tenký plát a nakrájíme na široké nudle. Vaříme je 3 minuty v osolené vodě doměkka. Lískové ořechy nasekáme nahrubo a opeče...

Hovězí oháňka na zelenině

Hovězí oháňka na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 ks hovězí oháňky, 50 ml olivového oleje, 1 ks mrkve, 1 ks cibule, 2 ks řapíkatého celeru, 200 ml bílého vína, 7 g soli, 7 g pepře, 1 konzerva sterilovaných rajčat

Oháňku nakrájíme podle obratlů a osmažíme ji ze všech stran na oleji. Poté vyjmeme. Do výpeku z masa dáme na jemno nakrájenou zeleninu - mrkev, cibuli a celer. Osmažíme dozlatova, poté přilijeme víno. Po odpaření vína vrátíme maso a zalijeme 50...

Šípková omáčka

Šípková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g anglické slaniny, 2 cibule, 1 kg kančího masa na guláš, 2 mrkve, 1 kořenová petržel, 1/2 celeru, 2 rajčata, 2 lžičky skořice, 8 kuliček jalovce, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička majoránky, 30 g cukru krupice, 50 g švestkových povidel, 200 ml šípkového pyré, 300 ml červeného vína, 1,5 l zeleninového vývaru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 citrón

Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a společně je opékáme v hrnci. Přidáme maso a opečeme ho ze všech stran. Poté ho dáme stranou. Ke slanině přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky, koření a cukr. Necháme zkaramelizovat. Poté při...

Carbonnade a lá Flamande

Carbonnade a lá Flamande

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

800 g hovězího zadního masa, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky pepře, 100 g anglické slaniny, 3 cibule, 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci hladké mouky, 750 ml černého piva, trošku zeleninového vývaru, kapku plnotučné hořčice, 1/2 lžičky tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 ks bobkového listu, 1 lžičku barevného pepře

Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a osmažíme na oleji dohněda. Dáme stranou. Slaninu nakrájíme na kostičky a také ji osmažíme. Poté ji dáme k masu. Cibuli nakrájíme na kostičky a 15 minut ji opékáme na výpeku ze slaniny. Poté zasypeme cu...

Vepřová líčka na pivě

Vepřová líčka na pivě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 kg vepřových líček, 30 g másla, , 200 g anglické slaniny, 1-2 mrkve, 1 kořenovovou petržel, 1 kousek bulvového celeru, 1 cibule, 1 červenou cibuli, 1 bobkový list, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 svazek kořenové petržele, trošku nového koření, 3 stroužky česneku, 1/2 chilli papričky, , 12 ks žampiónů, trošku kmínu, 1 lžičku soli, trošku pepře, 1 l černého piva

Vepřové maso nakrájíme na větší kusy a osmahneme na směsi oleje a másla. Poté maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme anglickou slaninu. Přidáme i pokrájenou mrkev, petržel a celer, obě cibule na měsíčky a osmahneme. Přidáme koření a bylinky, utřený če...

Vepřová rolka s petrželkou a česnekem

Vepřová rolka s petrželkou a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 kg vepřové plece, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 100 g plnotučné hořčice, 3 lžíce rozmarýnu, 1 lžíce kmínu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 5 lžíc petrželové natě

Maso nařízneme na plát, ten pak osolíme a opepříme. Zevnitř potřeme maso utřeným česnekem, hořčicí, posypeme petrželkou a zarolujeme. Mrkev a cibuli nakrájíme na větší kusy a dáme na dno pekáče. Maso pokmínujeme. Maso dáme na zeleninu a pečeme 45...

Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 kg dýně, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 70 g másla, 2 špetky muškátového ořechu, 1 cibule, 250 ml bílého vína, 1,5 l drůbežího vývaru, 100 g parmazánu, 120 g sýru Mascarpone, 300 g kulatozrnné rýže

Dýni oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, osolíme, opepříme a dochutíme 2 lžícemi olivového oleje. Dáme stranou. Cibuli nakrájíme najemno a smažíme ji na másle asi 5 minut. Poté přidáme rýži a pořádně ji zamícháme,...

Karbanátky v pivním těstíčku

Karbanátky v pivním těstíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg vepřového mletého masa, 3 ks slepičí vejce, 100 ml rostlinného oleje, 150 g hladké mouky, 250 ml světlého piva, 1/4 lžičky pepře, 1/4 lžičky soli, 2 lžíce petrželové natě, 1 okurka, 2 rajčata, 2 lžíce vody, 1/2 kg hovězího mletého masa

Mletá masa dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vajíčko, 2 lžíce horké vody, promícháme a necháme spojit. Pivní těstíčko: do misky nalijeme pivo, oddělíme bílky a žloutky rozšleháme v pivu. Za stálého míchání přisypeme hladkou mouku a vyp...

Vepřová panenka v listovém těstě

Vepřová panenka v listovém těstě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500.0 g vepřová panenka, 1.0 balení listové těsto, 200.0 g anglická slanina, 3.0 lžíce plnotučná hořčice, 2.0 troška pepř, 0.5 lžička sůl, 3.0 lžíce rostlinný olej

Vepřovou panenku v celku odblaníme a prudce orestujeme na oleji ze všech stran. Koupené listové těsto vyválíme na vál , potřeme ho hořčicí a celé poklademe plátky anglické slaniny. Do středu těsta dáme vepřovou panenku, osolíme a opepříme. Těst...

Jikrové karbanátky

Jikrové karbanátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 dkg jiker, 2 brambory, 1 lžíce petrželové natě, troška máty peprné, 1 lžička soli, troška pepře, 3 lžíce hladké mouky, 1 dcl rostlinného oleje, 1 cibule

Jikry z kapra povaříme 10 minut ve vodě, odblaníme a rozmixujeme. Přidáme uvařené, rozmačkané brambory, na kostičky pokrájenou cibuli, petrželku a mátu, dle potřeby osolíme, opepříme a dobře prohněteme. Uděláme karbanátky, obalíme je v hladké mouc...

Výborné plundrové koláčky - recept po babičce

Výborné plundrové koláčky - recept po babičce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla , 10 dkg hladké mouky, 40 dkg polohrubé mouky, 1/2 balení droždí v kostce, 6 dkg cukru krupice, 150 ml mléka, 3 žloutky, 1/4 lžičky soli, 50 dkg plnotučného tvarohu, 2 sáčky vanilkového cukru, švestky či jiné ovoce

Z másla a hladké mouky vypracujeme těsto, které vložíme do lednice ztuhnout (pozor, ne příliš tuhé - jde pak špatně rozválet). Vytvarujeme ho do tvaru kostky podobně jako je kostka másla. Do mísy dáme mouku a kvásek, připravený z části teplého ...

Houbová omáčka z mladých hřibů

Houbová omáčka z mladých hřibů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml smetany či šlehačky, 300 ml mléka, 6 lžic másla, 4-6 čerstvých hřibů (dle velikosti), 1 cibule, 80 dkg hovězího masa, troška soli, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru krupice

Maso dáme vařit do osolené vroucí vody, když je měkké, vyndáme jej na talířek. Na drobno pokrájenou cibulku zpěníme na másle, přidáme houby pokrájené na malé kousky, podlijeme vývarem z masa a podusíme doměkka. Omáčku připravíme ze smetany, mlé...

Čokoládový dort s banány

Čokoládový dort s banány

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 4-5 lžic oleje či Hery, 100 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 3 vejce, 500 ml šlehačky, 80 g cukru krupice, 30 g strouhané čokolády na vaření, 2-3 banány, 100 g čokoládové polevy, 20 dkg čokolády na vaření

Vejce, krupicový i vanilkový cukr pořádně vyšleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme nastrouhanou čokoládu na vaření - 20 dkg a olej a všechny přísady lehce smícháme. Pečeme v dortové formě, asi 40 minut při 150-160°C v předehřáté trou...

Kedlubnová kaše

Kedlubnová kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 brambor, 3 kedlubny, 200 ml mléka, 50 g másla, 2 stroužky česneku, špetka soli, 1 cibule

Kedlubny, brambory a cibuli si nakrájíme na kostky, a uvaříme v osolené vodě do měkka. V trošce vody rozmixujeme. Přidáme prolisovaný česnek, měkké máslo a ohřáté mléko. Vymícháme dohladka.

Domácí kachní paštika

Domácí kachní paštika

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg játry, 200 g másla, 0,4 cl Brandy, 0,6 cl Marsala, 2 špetky soli, špetka pepře bílého

Játra necháme na den namočit do mléka. Poté játra vyndáme, vycévkujeme a přemeleme. Necháme si rozpustit máslo a potom všechno tyčovým robotem rozmixujeme dohladka. Vezmeme formu na pečení a vyložíme jí potravinářskou fólií. Poté vše vylijeme do n...

Nakládané vepřové řízky

Nakládané vepřové řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků vepřové kýty, 1 velké balení bílého jogurtu - Selský, 1 lžička mletého barevného pepře, 1 lžíce drceného česneku, 2 lžíce grilovacího koření Rossk, sůl dle potřeby, 3 vejce, 2 hrnečky strouhanky na obalení, vepřové sádlo na smažení dle potřeby

Plátky kýty osolíme, opepříme a lehce naklepeme. Připravíme si marinádu z 500 ml velkého jogurtu (nejraději používám Selský), rozšleháme do něho vajíčka, přidáme grilovací koření a česnek, buď prolisovaný nebo může být i sušený. Dáme do chladničky...

Dobošův dort

Dobošův dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Na korpus: 200 g másla, 6 vajec, 180 g cukru krystal, 180 g hladké mouky, špetka citronové kůry, Na krém: 100 g cukru krupice, 330 ml smetany ke šlehání, 170 g čokolády na vaření, 90 g kakaa, 70 g pokrmového tuku, 70 g másla, Poleva: 200 g čokolády, 50 g cukru moučka

Krém na dort si připravíme den dopředu. Cukr, tuk a smetanu přivedeme k varu, vmícháme kakao a strouhanou čokoládu. Dáme do lednice a druhý den do krému zašleháme změklé máslo. Na korpus upečeme 6 kulatých plátků a to tak, že máslo vyšleháme se ...

Srnčí hřbet s šalotkami a vínem

Srnčí hřbet s šalotkami a vínem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g srnčího hřbetu, mletý pepř dle potřeby, jalovec dle chuti, rozmarýn dle potřeby, sůl dle chuti, 12 ks šalotky, máslo, 2 lžíce cukru krystal, 2 snítky čerstvého tymiánu (Mateřídouška obecná), portské víno, kuřecí vývar, olivový olej a kostička másla

Očištěný srnčí hřbet rozdělíme na porce, ochutíme pepřem, rozmarýnem, rozmačkaným jalovcem a marinujeme v oleji asi 3 hodiny. Osolíme a opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran dozlatova. Stáhneme teplotu a přidáme kostičku másla, rozmarýn z mari...

Plněná taška

Plněná taška

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Na těsto: 450 g polohrubé mouky, 2 lžičky instantního droždí, 1 lžička cukru moučka, 150 ml zeleninového vývaru, 150 ml rajčatového protlaku, 1 vejce, Na náplň: 300 g kuřecích prsou, 50 g špenátových listů, pokrájených, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 lžíce oleje, sůl a pepř dle chuti

Mouku nasypeme do mísy. Přidáme kvasnice, cukr, vývar a protlak a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném válu jej zpracováváme asi 10 minut. Poté vrátíme do mísy a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme ...

Zürcher Geschnetzeltes, Swiss rösti

Zürcher Geschnetzeltes, Swiss rösti

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g telecí kýty (nebo plec), 4 špetky soli, 1 lžička bílého pepře, 2 lžíce másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce řepkového oleje, 200 g žampionů, 1 lžíce citronové šťávy, 2 dcl bílého vína, 1 cibule, 1,5 dcl masového vývaru, 2 dcl smetany, 1 lžíce Solamylu, 1 hrst petrželové natě, 200 g telecích ledvinek

Telecí maso a spařené očištěné ledvinky nakrájíme na tenké (asi 1 mm) plátky. Mírně osolíme a opepříme. Mouku smícháme s trochou pepře a soli. Maso obalíme v mouce a opečeme na másle a dáme do tepla(trouby na 60-80°C). Na pánev přidáme olej a os...

Bifteky na víně se žampióny

Bifteky na víně se žampióny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězího masa - pravá svíčková, 150 g žampionů, 1 dcl červeného vína, 3 lžíce olivového oleje, 40 g másla, 1 cibule, sůl dle potřeby, pepř barevný mletý dle potřeby

Odleželou svíčkovou opláchneme studenou vodou a otřeme utěrkou. Odblaníme a nakrájíme na 4 plátky bifteků - jsou silnější!, poté je lehce naklepeme. Upravíme do pěkného tvaru, potřeme olejem a dáme odpočinout do lednice. Cibuli nakrájíme na ...

Platýs na česneku

Platýs na česneku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 větší filety z platýse ( po 200 g), 5 větších cibulí, 5 stroužků česneku, 400 g rajčat, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce másla, sůl a pepř podle potřeby, 1 hlávku hlávkového salátu, 1 citrón a trochu zelené petržlenové nati na ozdobu

Na oleji orestujeme nadrobno posekanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme pokrájané, umyté, ošúpané rajčiaky a 15 minut dusíme. Na masle prudko opečieme filety platesa, osolíme a okoreníme. Rajčiaky podlejeme troškou vody, vložíme opečené platesy...

stránka: