Srnčí hřbet s šalotkami a vínem

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

3h 10min
Čas vaření
30min

Celkový čas

3h 40min

Porce


Nutriční hodnoty

230 kalorií
0.0g cukrů
12.0g tuků
0.0g bílkovin


Příprava

Očištěný srnčí hřbet rozdělíme na porce, ochutíme pepřem, rozmarýnem, rozmačkaným jalovcem a marinujeme v oleji asi 3 hodiny. Osolíme a opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran dozlatova. Stáhneme teplotu a přidáme kostičku másla, rozmarýn z marinády a pomalu dopečeme.
Na másle zprudka opečeme celé oloupané šalotky. Když zezlátnou, přisypeme cukr, snížíme teplotu a necháme cukr zkaramelizovat. Přidáme tymián, přilijeme víno a necháme ho pomalu vyvařit. Poté přilijeme část kuřecího vývaru a opět necháme skoro vyvařit, to opakujeme, dokud nejsou šalotky měkké a asi z třetiny ponořené v lesklé, husté omáčce.
Po upečení necháme odležet na teplém místě alespoň 5 minut. Odleželé maso překrojíme na dva či tři plátky a podáváme. Jako příloha je dobré bramborovo-celerové pyré a zelené fazolky.

Tip k receptu

Zvěřinu vhodnou k minutkové úpravě se doporučuje péci na stupeň medium rare (vnitřní teplota 45-48°C), kdy zůstane maso krásně měkké a šťavnaté. Pokud srnčí nebo i jinou zvěřinu úplně propečeme, maso bude suché. Důležité je i odpočinutí, během kterého se v mase vyrovná teplota a při krájení z něj nevytéká šťáva.

přidejte na:
Smart Press

11. 05. 2012

Podobné recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
chutné

majka 02. 10. 2015, 15:17

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
velmi dobrý recept

Svetlana 30. 11. 2015, 11:04

Přidat komentář