Srnčí hřbet s šalotkami a vínem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Očištěný srnčí hřbet rozdělíme na porce, ochutíme pepřem, rozmarýnem, rozmačkaným jalovcem a marinujeme v oleji asi 3 hodiny. Osolíme a opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran dozlatova. Stáhneme teplotu a přidáme kostičku másla, rozmarýn z marinády a pomalu dopečeme.
Na másle zprudka opečeme celé oloupané šalotky. Když zezlátnou, přisypeme cukr, snížíme teplotu a necháme cukr zkaramelizovat. Přidáme tymián, přilijeme víno a necháme ho pomalu vyvařit. Poté přilijeme část kuřecího vývaru a opět necháme skoro vyvařit, to opakujeme, dokud nejsou šalotky měkké a asi z třetiny ponořené v lesklé, husté omáčce.
Po upečení necháme odležet na teplém místě alespoň 5 minut. Odleželé maso překrojíme na dva či tři plátky a podáváme. Jako příloha je dobré bramborovo-celerové pyré a zelené fazolky.
Tip k receptu
Zvěřinu vhodnou k minutkové úpravě se doporučuje péci na stupeň medium rare (vnitřní teplota 45-48°C), kdy zůstane maso krásně měkké a šťavnaté. Pokud srnčí nebo i jinou zvěřinu úplně propečeme, maso bude suché. Důležité je i odpočinutí, během kterého se v mase vyrovná teplota a při krájení z něj nevytéká šťáva.
Smart Press11. 05. 2012