Jalovec
Další názvy
Borovička, boleraz, jalovčinkyPoužití v kuchyni
Toto trpce nasládlé koření používáme ke skopovému masu a zvěřině (například do jeleního guláše), do marinád, gulášů, pokud jim chceme propůjčit „divokou“ příchuť, při pečení drůbeže, nakládání zeleniny a ryb. Před přípravou můžeme plody jalovce rozdrtit, aby se pak lépe uvolnila vůně. Jalovčinky mají nasládlou a výrazně pryskyřičnou chuť. Koření se velmi dobře kombinuje s česnekem nebo s koriandrem (při uzení). V německé a také jí podobné alsaské kuchyni se přidává do kysaného zelí. Neváhejte jej přidat i do domácích likérů, je součástí ginu a borovičky.
Rady
Jalovčinky by neměly používat těhotné ženy nebo lidé s nemocnými ledvinami. Zato podporují krevní oběh a používají se k léčbě koliky nebo nadýmání. Zajímavou chuť dostane i koláč, když malinké množsví přidáte do ovocné náplně.