Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Jalovec

Jalovec

Další názvy

Borovička, boleraz, jalovčinky

Použití v kuchyni

Toto trpce nasládlé koření používáme ke skopovému masu a zvěřině (například do jeleního guláše), do marinád, gulášů, pokud jim chceme propůjčit „divokou“ příchuť, při pečení drůbeže, nakládání zeleniny a ryb. Před přípravou můžeme plody jalovce rozdrtit, aby se pak lépe uvolnila vůně. Jalovčinky mají nasládlou a výrazně pryskyřičnou chuť. Koření se velmi dobře kombinuje s česnekem nebo s koriandrem (při uzení). V německé a také jí podobné alsaské kuchyni se přidává do kysaného zelí. Neváhejte jej přidat i do domácích likérů, je součástí ginu a borovičky.

Rady

Jalovčinky by neměly používat těhotné ženy nebo lidé s nemocnými ledvinami. Zato podporují krevní oběh a používají se k léčbě koliky nebo nadýmání. Zajímavou chuť dostane i koláč, když malinké množsví přidáte do ovocné náplně.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Vepřové srdce v paprikovo-smetanové omáčce

Vepřové srdce v paprikovo-smetanové omáčce

Vepřové srdce uvaříme spolu se zeleninou a kořením do měkka (nejlépe v papiňáku - zkrátíme tak dobu vaření)...

Šípková omáčka

Šípková omáčka

Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a společně je opékáme v hrnci. Přidáme maso a opečeme ho z...

Kuře na jalovci

Kuře na jalovci

Do vymazané zapékací mísy vložíme naporcované osolené a opepřené kuře, posypeme hustě nakrájenou cibulí a z...

Ragú z divočáka se slaninovým knedlíkem

Ragú z divočáka se slaninovým knedlíkem

Očistěte maso z divočáka a nakrájejte na kostky. Zahřejte hrnec a přilijte slunečnicový a ořechový olej. Re...

Kachní játra na jalovci

Kachní játra na jalovci

Kachní játra omyjeme a nakrájíme na kousky. Nesolíme, protože játra by ztvrdla. Šalotku a česnek nasekáme n...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Jalovec Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře