Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Velikonoce

Velikonoční nádivka se sušenými rajčaty

Velikonoční nádivka se sušenými rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 rohlíků, 1/4 l polotučného mléka, 400 g uzeného masa, 4 vejce, 2 ks jarní cibulky, 1 hrst petrželové natě, 1 lžíce pažitky, 10 ks sušených rajčat, sůl, pepř, 1 špetka muškátového ořechu, 1 lžíce sušeného medvědího česneku, 1 lžička majoránky, 1 lžíce sádla, 1 lžíce strouhanky

Den staré rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Necháme nasáknout. Pak rozmačkáme rukama a přidáme vařené uzené maso nakrájené na drobno, 4 žloutky, pokrájenou jarní cibulku, petrželku, pažitku a sušená rajčata. Okořeníme solí, pepřem, ...

Červené zelí s kuřecím stehnem na pivu a bramborovými noky

Červené zelí s kuřecím stehnem na pivu a bramborovými noky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce kachního sádla, 1 cibule, 1 sklenice červeného sterilovaného zelí, sůl, pepř, cukr, mouka, voda, 1 a 1/2 balení bramborových noků, 4 kuřecí stehna, 1/4 l černého piva

V hrnci rozehřejeme lžíci kachního sádla (je lepší než vepřové) a osmažíme na něm cibuli do sklovita. Pak vyklopíme sklenici červeného sterilovaného zelí i se šťávou, přisolíme, připepříme, zamícháme a zalijeme trochou vody. Podusíme do měkka. Pod...

Pečené jehněčí koleno

Pečené jehněčí koleno

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 stroužky česneku, 5 lžíc olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 svazek rozmarýnu

Smícháme olivový olej, sůl, pepř, utřený česnek a nasekaný rozmarýn. Touto směsí potřeme kolínka a necháme je v marinádě aspoň přes noc. Poté je dáme i s marinádou do pekáče, podlijeme troškou vody a pečeme hodinu přiklopené na 200 °C. Odkryje...

Vejce plněná ředkvičkovou pomazánkou

Vejce plněná ředkvičkovou pomazánkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks vejce, 1 svazek ředkviček, 4 ks jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 200 g Lučiny, 1-2 lžíce pažitky, 1-2 lžíce petrželové naťě, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Oloupeme je a podélně je rozpůlíme. Vyjmeme žloutky a utřeme je s lučinou, najemno nakrájenými ředkvičkami a jarní cibulkou, nasekanou pažitkou a petrželkou a utřeným česnekem. Podle chuti osolíme a o...

Koláč s jehněčím ragú a cuketami

Koláč s jehněčím ragú a cuketami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 ks cibule, 2 ks mrkve, 2 ks cukety, 4 ks Filo těsta, 300 ml rajčatového pyré, 25 g másla, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 400 g jehněčí kýty, 1 hrst kešu ořechů, 1 hrst rozinek, 4 lžíce oregana, 1 lžíce římského kmínu, 1 lžíce kmínu, 1/2 lžičky mleté papriky

Jehněčí maso umeleme na mlýnku. Cibuli nakrájíme nahrubo a opečeme na oleji dosklovita. Přidáme maso a restujeme, dokud se neodpaří všechna voda. Poté přidáme koření a nastrouhanou mrkev. Zalijeme passatou, přidáme mletou papriku, kešu a rozin...

Velikonoční vývar s noky

Velikonoční vývar s noky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks bulvového celeru, 2 ks kořenové petržele, 2 ks mrkve, 4 ks brambor, 1 ks pórku, 1 vejce, 60 g másla, 1,5 l drůbežího vývaru, 100 g hrášku, 50 ml plnotučného mléka, 80 g hrubé mouky, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 svazek pažitky, 1 hrst petrželové natě

Mrkev, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na kousky. Orestujeme je na másle. Přidáme oloupané a nakrájené brambory a ještě chvíli restujeme. Zalijeme vývarem a vaříme 15 minut. Mezitím si připravíme noky – smícháme vejce, mléko, mouku, nasek...

Fazolový guláš s fetou

Fazolový guláš s fetou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

940 g fazolí, 100 g fety, 100 ml olivového oleje, 3 ks červené cibule, 2 ks mrkve, 1 ks řapíkatého celeru, 4 ks sušených rajčat, 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička skořice, 1 lžička třtinového cukru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce petrželové natě, 3 lžíce kopru

Mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, rajčata nakrájíme na kousky. Řapíky celeru nakrájíme na jemno. Bylinky nasekáme najemno, fetu rozdrobíme prsty nebo nastrouháme. Fazole slijeme – ale 200 ml nálevu si schováme. Do velkého hrnce dáme olej a o...

Dušené jehněčí se zeleninou

Dušené jehněčí se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 kg jehněčí kotlety, 4 ks mrkve, 1 kg brambor, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 hrst šalvěje, 450 ml černého piva, 75 dcl hovězího vývaru, 100 g špenátu, 7 g soli, 7 g pepře

Maso nakrájíme na kostky a opékáme ho 10 minut ze všech stran dozlatova na oleji. Poté maso vyjmeme. Na výpeku z masa opékáme brambory a mrkev (oloupané a nakrájené na větší kusy). Zalijeme pivem a promícháme. Přidáme vývar, šalvěj a maso. D...

Velikonoční trhanec

Velikonoční trhanec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 100 g špenátu, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 7 g soli, 7 g pepře, 1 lžička slunečnicového oleje

Špenát spaříme horkou vodou a necháme ho vychladnout. Poté ho nakrájíme na jemno. Bílek ušleháme v tuhý sníh. Do bílku všleháme žloutek, špenát, smetanu, sůl a pepř. Smažíme jako omeletu na oleji. Podle velikonoční tradice podáváme roztrha...

Jehněčí špízy s tzaziky z granátového jablka

Jehněčí špízy s tzaziky z granátového jablka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jehněčí kotlety, 150 g okurky, 50 g granátového jablka, 200 g Řeckého jogurtu, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky garam masala, 1/2 lžičky skořice, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 3 lžíce máty peprné, 1 lžíce včelího medu

Nejprve si připravíme koření na jehněčí maso: smícháme kmín, koriandr, sůl, pepř, garam masala a skořici. Jehněčí maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a obalíme je v koření. Nyní si připravíme tzatziki: smícháme řecký jogurt, nasekanou ša...

Pomalu pečené velikonoční jehněčí s citrónem a olivami

Pomalu pečené velikonoční jehněčí s citrónem a olivami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 česnek, 8-10 ks bobkových listů, 3 citróny, 2,5 kg jehněčí kýty, 50 ml olivového oleje, 1 lžička skořice, 1 kg brambor, 140 g oliv, 125 ml červeného vína, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Česnek rozebereme na stroužky – polovinu stroužků necháme neoloupané, druhou polovinu oloupeme a nakrájíme na plátky. Citróny nakrájíme na čtvrtiny. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny (či osminy – podle velikosti). Do pekáčku dáme neol...

Zapečené jehněčí s těstovinami

Zapečené jehněčí s těstovinami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce oregana, 1 cibule, 1 kostka masoxu, 2 stroužky česneku, , 800 g sterilovaných rajčat, 400 g těstovin, 250 g sýru ricotta, 50 g parmazánu, 50 ml polotučného mléka, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Na oleji opečeme cibuli doměkka, přidáme česnek a smažíme ještě minutu. Poté přidáme jehněčí mleté maso, osolíme a opepříme a opékáme dohněda. Poté přidáme skořici, masox, rajčata a oregano. Podusíme 15 minut, poté ještě 15 minut odkryté povařím...

Pečená jehněčí kýta

Pečená jehněčí kýta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

3 kg jehněčí kýty, 6 stroužků česneku, 1 citrón, 4 lžíce oregana, 6 lžíc olivového oleje, 1 hrst oliv, 400 g sterilovaných rajčat, 1,5 kg brambor

Smícháme utřený česnek, polovinu oregana, citrónovou šťávu a kůru, olej a špetku soli. Jehněčí kýtu nařízneme na několika místech a marinádou ji potřeme – vetřeme i do naříznutých míst. Do velkého pekáče dáme nakrájené brambory a smícháme je se...

Jehněčí špízy s rozmarýnem a česnekem

Jehněčí špízy s rozmarýnem a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg jehněčí kotlety, 1 citrón, 20 stroužků česneku, 3 ks papriky (kapie), 2 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 4 lžíce rozmarýnu

Jehněčí maso nakrájíme na kostky a smícháme je s citrónovou šťávou a kůrou, utřeným česnekem a nasekaným rozmarýnem. Necháme odpočívat přes noc. Papriku a cibuli nakrájíme na kostičky o hraně stejné délky jako jehněčí maso. Jehněčí maso napich...

Jehněčí maso s citrónem a tymiánem

Jehněčí maso s citrónem a tymiánem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčí kotlety, 200 g řeckého jogurtu, 2 stroužky česneku, 2 citróny, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Jehněčí kotlety rozdělíme na jednotlivé porce podle kostí. Potřeme je citrónovou šťávou a kůrou, tymiánem a prolisovaným česnekem. Necháme 15 minut marinovat. Řecký jogurt promícháme s citrónovou šťávou a tymiánem. Jehněčí kotlety vyjmeme z ma...

Pekanový nákyp se skořicovým jablkem

Pekanový nákyp se skořicovým jablkem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

85 g másla, 85 g Xylitolu, 125 g hladké mouky, 25 g ovesných vloček, 1 lžička skořice, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, , , , 200 g Řeckého jogurtu

Váha jablek je po oloupání a zbavení jádřinců. Nyní je nastrouháme. Máslo vyšleháme s xylitolem, poté vmícháme mouku, namočené ovesné vločky, skořici a kypřící prášek. Přidáme vejce, mléko a vyšleháme dohladka. Nakonec vmícháme jablko. Těsto přeli...

Nepečené kuličky

Nepečené kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 tatranek, 250 g másla, 150 g cukru moučka, 4 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 100 g lískových ořechů, 1 šálek strouhaných ořechů

Tatranky čokoládové nebo lískooříškové rozdrtíme (třeba v mixéru). Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do husté pěny. Přidáme rum, kakao, rozdrcené tatranky a jemně umleté oříšky. Vše dobře propracujeme. Pokud je těsto příliš měkké a lepivé, d...

Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 150 g cukru moučka, 2 slepičí vejce, 1 balení vanilkového cukru, 250 g jemného tvarohu, 500 g hladké mouky, 2 balení prášku do pečiva, 80 g rozinek, 3 lžíce rumu, 4 lžíce polotučného mléka

V míse utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem do hladké pěny. Zašleháme postupně vejce, vmícháme vanilkový cukr, tvaroh a mouku spolu s prášky do pečiva. Do těsta zapracujeme rozinky, které jsme předem nechali nabobtnat v rumu. Těsto podle potře...

Minimazance s drobenkou

Minimazance s drobenkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké pšeničné mouky, 100 g másla, 250 ml mléka, 100 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 20 g droždí (kvasnic), 3 žloutky (1 na potírání), 1 lžička nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citrónu, špetka soli, 2 lžíce špaldové mouky, 1 hrst mletých lískových oříšků, 2 lžíce jahodového džemu, 2 lžíce másla

Mouku prosejeme do mísy a přidáme sůl. Mléko dáme do kastrůlku a lehce ohřejeme tak, abychom v něm udrželi prst. V jiném kastrůlku rozpustíme máslo a necháme chladnout. Lžíci cukru odebereme, zbytek vsypeme k mouce spolu s vanilkovým cukrem a citr...

Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 balení Salka, 3 balení ledových kaštanů (marrons gracés), 4 kostky hořké čokolády, 500 ml rumu

Šlehačku vylijeme do hrnce a zahřejeme. Poté přidáme čokoládu, nalámané tyčinky ledových kaštanů a necháme rozpustit. Za stálého míchání povaříme a následně necháme vychladnout. Na závěr vmícháme Salko, rum a plníme do lahví.

Velikonoční škvařenice

Velikonoční škvařenice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 5 vajec, 300 g uzeného masa, 8 lžic krupice, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce sádla

Z mléka a krupice uvaříme hustou kaši, osolíme, opepříme a přidáme rozšlehaná vejce a uzené maso nakrájené na kousky. Vše promícháme a dáme do pekáče vymazaného sádlem a necháme asi tak 30 minut zapéct v troubě.

Mandlová kolečka

Mandlová kolečka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g cukru moučka, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 lžíce kakaa, 40 g strouhaných mandlí, Na náplň - 100 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 3 žloutky, 1 lžíce rumu, 150 g strouhaných vlašských ořechů, čokoládová poleva

Mouku, cukr a kakao prosejeme. Na vále smícháme mouku, cukr, skořici, kakao a mandle. Do této směsi nožem rozsekáme máslo na menší kousky a vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme na 2 hodiny do chladna odpočinout. Poté těsto tence vyválíme...

Kostky s vitacitem

Kostky s vitacitem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 sklenka rostlinného oleje, 1/2 sklenka cukru krupice, 2 sklenky polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 500 g jemného tvarohu, 250 g másla, 200 g cukru moučka, 1 l vody, 2 balení pudinkového prášku, 2 lžíce cukru krystal, 1 balení vitacitu/Tang

Žloutky utřeme s olejem a cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a kakaem a nakonec vmícháme tuhý bílkový sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě. Na vychladlý plát naneseme náplň a polijeme polevou a ...

Barevná mozaika

Barevná mozaika

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml láku z okurek, 100 g majonézy, 100 g jogurtu, 4 vejce uvařená natvrdo, 200 g sterilovaných okurek, 50 g tenkých plátků šunky, ½ mrkve, citrónová šťáva, sůl, 20 g práškové želatiny

Jednu okurku a mrkev nakrájíme na co nejjemnější nudličky, nudličky z mrkve krátce povaříme v osolené vodě, přecedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Želatinu nasypeme do tlustostěnné sklenice a zalijeme 50 ml studené vody a r...

Velikonoční beránek s čokoládovým a vanilkovým krémem

Velikonoční beránek s čokoládovým a vanilkovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

900 g hladké mouky, 400 ml rostlinného oleje, 5 vejcí, 500 g cukru, 1 prášek do pečiva, 400 g čokolády, 30 g kakaa, 500 ml polotučného mléka, 350 ml smetany ke šlehání, 400 g jablek, 350 g kiwi, 100 g hroznového vína, 130 ml pasterovaných vaječných žloutků , 1 vanilka

U beránka je stejný postup jako u bábovek nebo piškotů. Vanilková omáčka: Vyšleháme žloutek s cukrem a přidáme ho do mléka, které se skoro vaří. Mícháme metličkou a zaprášíme moukou v cedníku, aby se nedělaly hrudky, 10 minut vaříme, přidáme trošk...

stránka: