Pomalu pečené velikonoční jehněčí s citrónem a olivami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Česnek rozebereme na stroužky – polovinu stroužků necháme neoloupané, druhou polovinu oloupeme a nakrájíme na plátky. Citróny nakrájíme na čtvrtiny. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny (či osminy – podle velikosti).
Do pekáčku dáme neoloupané stroužky česneku, tři bobkové listy a čtvrtky z citrónu. Zalijeme 200 ml vody. Na to posadíme jehněčí kýtu a potřeme ji olivovým olejem. Osolíme, opepříme. V kůži jehněčího masa prořízneme malé otvory, kterými protáhneme zbylé bobkové listy a oloupaný česnek nakrájený na plátky. Kýtu ještě posypeme skořicí a zakryjeme. Pečeme 30 minut na 220 °C, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 4 hodiny (na posledních 30 minut odkryjeme).
Po hodině pečení přidáme do trouby brambory smíchané s olivovým olejem a okořeněné. Po upečení zabalíme kýtu na 30 minut do alobalu a necháme odpočívat. Zkontrolujeme zda jsou brambory upečené. Olivy přepůlíme a svaříme je s vínem. Jehněčí maso nakrájíme na plátky a podáváme s bramborami a olivami přelité šťávou (kterou můžeme zredukovat).
Tip k receptu
Pokud seženeme, použijeme čerstvé bobkové listy. V opačném případě si vystačíme se sušenými.
Ve většině receptů to není jedno, tady ale ano – můžeme použít i bílé suché víno.
26. 10. 2015