Pomalu pečené velikonoční jehněčí s citrónem a olivami

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

20min
Čas vaření
3h 30min

Celkový čas

3h 50min

Porce


Nutriční hodnoty

918 kalorií
1.0g cukrů
15.0g tuků
21.0g bílkovin


Příprava

Česnek rozebereme na stroužky – polovinu stroužků necháme neoloupané, druhou polovinu oloupeme a nakrájíme na plátky. Citróny nakrájíme na čtvrtiny. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny (či osminy – podle velikosti).

Do pekáčku dáme neoloupané stroužky česneku, tři bobkové listy a čtvrtky z citrónu. Zalijeme 200 ml vody. Na to posadíme jehněčí kýtu a potřeme ji olivovým olejem. Osolíme, opepříme. V kůži jehněčího masa prořízneme malé otvory, kterými protáhneme zbylé bobkové listy a oloupaný česnek nakrájený na plátky. Kýtu ještě posypeme skořicí a zakryjeme. Pečeme 30 minut na 220 °C, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 4 hodiny (na posledních 30 minut odkryjeme).

Po hodině pečení přidáme do trouby brambory smíchané s olivovým olejem a okořeněné. Po upečení zabalíme kýtu na 30 minut do alobalu a necháme odpočívat. Zkontrolujeme zda jsou brambory upečené. Olivy přepůlíme a svaříme je s vínem. Jehněčí maso nakrájíme na plátky a podáváme s bramborami a olivami přelité šťávou (kterou můžeme zredukovat).

Tip k receptu

Pokud seženeme, použijeme čerstvé bobkové listy. V opačném případě si vystačíme se sušenými.
Ve většině receptů to není jedno, tady ale ano – můžeme použít i bílé suché víno.

přidejte na:
sonizna

26. 10. 2015

Další recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
fantastická lahodka
Svetlana 27. 10. 2015, 19:54
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
výborné jedlo
majka 30. 10. 2015, 22:46
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
Tohle jídlo, byť trochu náročné vidím moc dobře.
bookmen 06. 12. 2015, 23:18
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
napriek naročnejšej príprave je to velmi dobrý recept
hanka 03. 04. 2016, 18:22
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
naročnejšie,ale dobrý recept
katka16031 10. 05. 2019, 16:25