Minimazance s drobenkou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Mouku prosejeme do mísy a přidáme sůl. Mléko dáme do kastrůlku a lehce ohřejeme tak, abychom v něm udrželi prst. V jiném kastrůlku rozpustíme máslo a necháme chladnout. Lžíci cukru odebereme, zbytek vsypeme k mouce spolu s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Uprostřed mouky uděláme důlek. Droždí rozdrobíme a smícháme se lžící cukru a třemi lžícemi vlažného mléka. Drožďovou kašičku vlijeme do důlku v mouce a přimícháme asi půl lžíce okolní mouky. Pak mísu zakryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě stát, dokud kvásek v důlku nezvětší svůj objem na dvojnásobek.
Poté přidáme dva žloutky, mléko, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto. Za pomoci vařečky do těsta vtlačíme co nejvíce vzduchu. Poté zakryjeme a necháme v teple kynout asi 30–45 minut.
Nakynuté těsto rozválíme na 1 cm tlustou placku a nakrájíme na čtverce. Můžeme je naplnit tvarohem s rozinkami nebo hustým džemem. Pak přehneme rohy přes náplň a vytvarujeme bochánky. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi tak 15 minut dokynout.
Mezitím si připravíme drobenku. Smícháme mouku s oříšky, rozdrobíme s máslem a nakonec smícháme s džemem. Bochánky potřete žloutkem, posypte drobenkou a dáme je péct do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 20–25 minut.
Tip k receptu
Můžete si udělat i klasickou drobenku, ve které je stejný poměr polohrubé nebo hrubé mouky a krupicového cukru.
Recept pochází z knihy Jezte česky.
Smart Press04. 03. 2014
Ingredience
- 3 žloutky (1 na potírání)
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 100 g másla
- 100 g cukru moučka
- 20 g droždí (kvasnic)
- 250 ml mléka
- 2 lžíce špaldové mouky
- 2 lžíce jahodového džemu
- 2 lžíce másla
- 1 lžička nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citrónu
- špetka soli
- 1 hrst mletých lískových oříšků
- 1 sáček vanilkového cukru