Tekutina bílé barvy. Rozeznáváme několik druhů mléka. Kondenzované mléko - běžně k dostání převážně v plechovém obalu. Vyrábí se z kravského mléka v procesu odstřeďování, tím vznikne velmi hustá tekutina nažloutlé barvy. Obsahuje velké množství cukru. Jeho charakteristickou vlastností je i dlouhá trvanlivost. Používá se při výrobě domácích vaječných likérů, vánočního cukroví, přidává se do karamelových bonbónů, dezertů. Kozí mléko - v obchodech není až tak běžně k sehnání. Od kravského mléka se odlišuje obsahem některých látek, a tak kozí mléko působí na náš organismus rozdílně. Neobsahuje kasein (bílkovina vyskytující se v kravském mléce), který u mnoha lidí způsobuje alergické reakce, takže je vhodné i pro malé děti a dospělé s tímto problémem. Nahrazením běžně používaného mléka tímto druhem, pozitivně ovlivníme náš trávicí trakt a to zejména slinivku, dále pak zlepšíme vzhled pokožky a posílíme imunitní systém. Můžeme jej pít studené, tepelně upravené a najdeme ho i v různých mléčných výrocích, které jsou vyrobeny z kozího mléka, jako jsou jogurty, kefíry nebo sýry. A kravské mléko - produkt Tura domácího. K dostání plnotučné, polotučné nebo nízkotučné. Obsahuje důležité látky, bílkoviny, které jsou nezbytné pro náš organismus a také tuk, který je dobře využitelný. Dále je zdrojem velmi důležitého vápníku, který podporuje růst kostí, nalezneme zde fosfor, draslík, hořčík a vitamíny B a D. Bílkovina kasein může způsobovat alergické reakce. Pokud bychom nahradili dlouhodobě stravu pouze mléčnými výrobky, vedlo by to k chudokrevnosti, protože mléko obsahuje velmi málo železa.
Fotogalerie
Nahrát vlastní fotografie
Chačapuri
1. Těsto (mouku, mléko, vejce, máslo a sůl) vypracujeme ručně vařečkou nebo v robotu či v domácí pekárně. N...

Chačapuri
1. Těsto (mouku, mléko, vejce, máslo a sůl) vypracujeme ručně vařečkou nebo v robotu či v domácí pekárně. N...

Babiččiny palačinky
Do nádoby nalijeme mléko, přidáme mouku a sůl. Šleháme RUČNÍM šlehačem dokud nerozšleháme všechny hrudky. ...
Majoránkové zapečené brambory
Brambory uvaříme ve slupce. Scedíme a necháme vychladit. Uzené maso (plecko nebo krkovičku) a vajíčka také ...
Řezy s čokoládou a ostružinami
Čokoládu Margot nastrouháme najemno, přidáme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Dobře promíchá...


Jak na kynuté těsto
Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky
Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty
Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života
Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně klesá potřeba jídla, někdy ...