Jehněčí hřbet v bylinkové krustě
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Prvním krokem je výběr kvalitního jehněčího. Křehkost, šťavnatost a lahodnost jehněčího masa si vás získá. Poté můžete začít připravovat krustu. Vyberte bylinky, ideální jsou petržel, máta a rozmarýn, ale můžete zvolit i jiné, dle své chuti. Nasekejte je a smíchejte se změklým máslem, strouhankou a solí. Dejte do lednice ztuhnout.
Hřbet očistěte od šlach a blan. Opečte naprudko na pánvi, aby se krásně zatáhl a můžete přidat čerstvý tymián a česnek. Poté hřbet vložte i s pánví do trouby a dopékejte při 180°C. Trvá to asi 10 minut. Poté jej vyndejte, potřete hořčicí a navrch dejte krustu. Zapečte na 200°C.
Jako přílohu můžete servírovat brambory vařené ve slupce, které poté rozmačkáte a necháte zapařit s petrželí a máslem (nešetřete). Jehněčí vyndejte z trouby, přendejte na talíř, přikryjte alobalem a nechte chvíli odpočívat. Tuk z pánve odlijte stranou, na pánvi nechte výpek, zalijte ho asi 1 dcl červeného vína a nechte odpařit. Pak přilijte vývar, osolte, opepřete a přeceďte. Na talíř nandejte orestované brambory, nakrájený jehněčí hřbet a zalijte šťávou.
Baara20. 05. 2019