Jehněčí hřbet v bylinkové krustě
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Prvním krokem je výběr kvalitního jehněčího. Zvolíte-li krásný kus hřbetu, ideálně pocházející z malochovu či farmy. určitě nebudete litovat. Křehkost, šťavnatost a lahodnost jehněčího masa si vás získá.
Poté můžete začít připravovat krustu. Vyberte bylinky, ideální jsou petžel, máta a rozmarýn, ale můžete zvolit i jiné, dle své chuti. Nasekejte je a smíchejte se změklým máslem, strouhankou a solí. Dejte do lednice ztuhnout.
Hřbet očistěte od šlach a blan. Opečte naprudko na pánvi aby se krásně zatáhl a můžete vypáct také šlachy a přidat čerstvý tymián a česnek.
Poté hřbet vložte i s pánví do trouby a dopékejte při 180°C. Trvá to asi 10 minut. Poté jej vyndejte, potřete hořčicí a navrch dejte krustu. Zapečte na 200°C.
Jako přílohu můžete servírovat brambory vařené ve slupce, které poté rozmačkáte a necháte zapařit s petrželí a máslem (nešetřete).
Jehněčí vyndejte z trouby, přendejte na talíř, přikryjte alobalem a nechte chvíli odpočívat.
Tuk z pánve odlijte stranou, na pánvi nechte výpek, zalijte ho asi 1 dcl červeného vína a nechte odpařit. Pak přilijte vývar, osolte, opepřete a přeceďte.
Na talíř nandejte orestované brambory, nakrájený jehněčí hřbet a zalijte šťávou.
Dobrou chuť
Baara20. 05. 2019