Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Jaro

Zapékaný lilek se zeleninou a sýrem

Zapékaný lilek se zeleninou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lilek, 2 střední rajčata, 1 zelená paprika , 1 jarní cibulka, 2 lžíce kečupu, 50 g šunky, 2 lžíce medvědího česneku, bylinkové koření, sůl, olej, 150 g tvrdého sýra

Lilek nakrájíme zhruba na 1,5 cm kolečka. Osolíme a necháme asi 20 minut vypotit. Mezitím si spaříme ve vroucí vodě rajčata a oloupeme je. Papriku, cibulku a rajčata nakrájíme na kousky a osmažíme na oleji. Přidáme šunku, česnek a po chvíli i keč...

Nivový dip s bazalkovým pestem

Nivový dip s bazalkovým pestem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g zakysané smetany, 115 g nivy, 1 lžíce pesta, 1 špetka bílého pepře

Nivu nastrouháme na jemném struhadle. Do misky dáme zakysanou smetanu, přidáme nastrouhanou nivu a pořádně promícháme. Podle chuti trochu opepříme. Na závěr vmícháme pesto a necháme vychladit v lednici. Podáváme ke grilovanému masu, dip je však vý...

Bramborák s medvědím česnekem

Bramborák s medvědím česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 větší brambory, sůl, kmín, majoránka, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 1 velká hrst medvědího česneku, rostlinný olej

Brambory nastrouháme nahrubo. Osolíme, okmínujeme, okořeníme majoránkou. Vmícháme vejce, hladkou mouku a velkou hrst nakrájeného čerstvého medvědího česneku. Smažíme na oleji po obou stranách do zlatova. Můžeme podávat se směsí listových salátů se...

Velikonoční nádivka se sušenými rajčaty

Velikonoční nádivka se sušenými rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 rohlíků, 1/4 l polotučného mléka, 400 g uzeného masa, 4 vejce, 2 ks jarní cibulky, 1 hrst petrželové natě, 1 lžíce pažitky, 10 ks sušených rajčat, sůl, pepř, 1 špetka muškátového ořechu, 1 lžíce sušeného medvědího česneku, 1 lžička majoránky, 1 lžíce sádla, 1 lžíce strouhanky

Den staré rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Necháme nasáknout. Pak rozmačkáme rukama a přidáme vařené uzené maso nakrájené na drobno, 4 žloutky, pokrájenou jarní cibulku, petrželku, pažitku a sušená rajčata. Okořeníme solí, pepřem, ...

Červené zelí s kuřecím stehnem na pivu a bramborovými noky

Červené zelí s kuřecím stehnem na pivu a bramborovými noky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce kachního sádla, 1 cibule, 1 sklenice červeného sterilovaného zelí, sůl, pepř, cukr, mouka, voda, 1 a 1/2 balení bramborových noků, 4 kuřecí stehna, 1/4 l černého piva

V hrnci rozehřejeme lžíci kachního sádla (je lepší než vepřové) a osmažíme na něm cibuli do sklovita. Pak vyklopíme sklenici červeného sterilovaného zelí i se šťávou, přisolíme, připepříme, zamícháme a zalijeme trochou vody. Podusíme do měkka. Pod...

Hráškové pesto

Hráškové pesto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hrášku, 1/2 hrsti máty peprné, 1/2 hrsti bazalky, 1/2 stroužku česneku, 2-3 lžíce parmazánu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička citrónové šťávy, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks bagety

Hrášek rozmixujeme spolu s mátou, bazalkou a česnekem. Osolíme a opepříme podle chuti. Zakápneme citrónovou šťávou. Bagetku nakrájíme na plátky a opečeme ji nasucho v pánvi. Podáváme namazané hráškovým pestem.

Jarní špenátová polévka

Jarní špenátová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 1 ks cibule, 2 ks brambor, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 150 g špenátu, 1-2 ks kardamomu, 200 ml sójového mléka, 1 lžička kurkumy, 1 hrst řeřichy, 1/2 lžičky soli

Cibuli osmahneme na oleji, přidáme oloupané a nakrájené brambory, bujón a trochu vody a uvaříme doměkka. Špenátové listy omyjeme a přidáme je do polévky. Vše rozmixujeme dohladka, dochutíme solí, kurkumou, kardamomem, sójovým mlékem, řeřichou a...

Teplý chřestový salát se slaninou

Teplý chřestový salát se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků anglické slaniny, 5 ks vajec, 500 g chřestu, 50 g lískových ořechů, 2 lžičky francouzské hořčice, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce jablečného octu, 3 lžíce oříškového (ořechového) oleje

Plátky slaniny opečeme dokřupava a poté nalámeme na kousky. Dáme stranou. Vejce uvaříme na tvrdo. Připravíme si dresing: vyšlehám oba oleje, jablečný ocet a hořčici. Osolíme, opepříme podle chuti. Chřest povaříme 5 minut v osolené vodě. Ve...

Špenátovo-řeřichový salát

Špenátovo-řeřichový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 hrst řeřichy, 100 g špenátu, 1 ks červené cibule, 7 g soli, 7 g pepře

Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Smícháme ji s řeřichou a špenátem. Olivový olej vyšleháme s citrónovou šťávou, solí a pepřem. Salát podáváme zastříknutý zálivkou.

Letní polévka s pestem

Letní polévka s pestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cuketa, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce parmazánu, 7 g soli, 7 g pepře, 200 g hrášku, 250 g rýže basmati, 100 g špenátu, 4 lžíce bazalkového pesta, 1 kostka masoxu

Cuketu nakrájíme na tenká půlkolečka. Spolu s hráškem ji povaříme 3 minuty. Rýži uvaříme do měkka. 600 ml vody smícháme s masoxem nebo pro vegetariánskou verzi se zeleninovým bujónem. Přidáme rýži a špenát a dvě minuty povaříme. Přidáme i cuke...

Zdravá pomazánka z pečených paprik s Racio knäckebroty

Zdravá pomazánka z pečených paprik s Racio knäckebroty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks papriky (kapie), 200 g fety, 1 špetku bazalky, 1 špetku soli, 1 špetku pepře, 2 lžíce olivového oleje, 1 balení Knäckebrotu

Papriky pokrájejte na malé kousky a poklaďte je na pečícím papírem vyložený plech. Zakapejte olivovým olejem a dejte do trouby, předehřáté na 200 stupňů, péct na cca 20 minut, dokud pevné slupky paprik mírně nezhnědnou. Vychladlé papriky promíchej...

Pórkový salát s jablky

Pórkový salát s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks pórku, 200 g jablek, 50 ml majonézy, 50 ml bílého jogurtu, špetka soli, špetka pepře, troška citronové šťávy

Syrový pórek očistíme a nakrájíme na kolečka, které ještě překrojíme napůl. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a pak smícháme s jablky v poměru 1:1. Zalijeme majonézou smíchanou s bílým jogurtem. Osolíme, mírně opepříme a podle chuti...

Salát z kořenové zeleniny

Salát z kořenové zeleniny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g bulvového celeru, 200 g kořenové petržele, 200 g mrkve, 1 cibule, 1/2 hrnku zakysané smetany, špetka soli, 1/2 lžičky citronové šťávy

Očištěnou syrovou zeleninu jemně nastrouháme, oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme. Dle potřeby osolíme, okyselíme a nakonec zalijeme smetanou, kterou můžeme nahradit kysaným mlékem.

Jarní pomazánka s lučinou

Jarní pomazánka s lučinou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g taveného sýra, 100 g Lučiny, 100 g mrkve, 100 g bulvového celeru, 1 cibule, 100 g šunky, špetka soli

Omytou a očištěnou mrkev a celer nastrouháme na jemno. Tavený sýr smícháme s Lučinou, přidáme mrkev, celer a vše promícháme. Šunku a oloupanou malou cibulku nakrájíme na kostičky a přimícháme do směsi. Dle chuti osolíme.

Jarní salát s křenem

Jarní salát s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 3 svazky ředkviček, 1 svazek jarní cibulky, 1 lžíce křenu, 2 dcl zakysané smetany, špetka soli

Omytou neloupanou okurku a ředkvičky nakrájíme na tenké plátky. Očištěné cibulky i s kousky světlé natě nakrájíme na kroužky. Přidáme strouhaný křen, dle chuti osolíme, zalijeme smetanou a dobře promícháme. Salát vychladíme a ozdobíme půlkami řed...

Jogurtové mléko s okurkou

Jogurtové mléko s okurkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bílý jogurt, 1/8 l zakysané smetany, 1 menší salátová okurka, špetka soli, troška cukru krystal, troška pepře, 1 rajče

Bílý jogurt s kyselou smetanou ušleháme v mixéru, přidáme omytou a nastrouhanou salátovou okurku, okořeníme dle chuti a opět šleháme. Podáváme chlazené.

Zapékaný pórek

Zapékaný pórek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 pórky, 2 plátky sýra, 400 g uzeného masa, 40 g másla, 1 lžička Vegety kari, 1 šálek vývaru z kostí

Dobře očištěné a omyté středně velké pórky vložíme do vymazané ohnivzdorné misky, osolíme, posypeme kořením, zalijeme šálkem vývaru z masa a 20 minut dusíme. Potom na pórek položíme plátky sýru, přikryjeme pokličkou a dusíme na velmi mírném ohni ...

Reveňový (rebarborový) koláč

Reveňový (rebarborový) koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 stonky rebarbory, 2 hrnky třtinového cukru, 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky, 1/2 hrnku hladké špaldové mouky + 50 g na drobenku, 125 g másla + 50 g na drobenku , 3 vejce, 1/2 hrnku 100% pomerančového džusu, 50 g cukru moučka, 50 mletých vlašských ořechů

Reveň oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, promícháme ji s 1 hrnkem cukru a necháme odležet. Hluboký plech vyložíme pečicím papírem. Zbylý cukr smícháme s prosátou polohrubou a špaldovou moukou. Máslo v kastrůlku rozpustíme a necháme trochu vych...

Domácí pampeliškový med

Domácí pampeliškový med

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 pomeranč, 1 citrón, 1,5 kg cukru krupice, 250 g pampelišky lékařské

Přibližně 250 gramů plně rozkvetlých pampeliškových květů zbavíme zeleného zákrovu, propereme abychom je zbavili nečistot, dáme do mísy a přelijeme vroucí vodou. Přikryté necháme do druhého dne, kdy je scedíme přes kousek plátna a vymačkáme. Pom...

Zapečené masové šišky s kopřivou

Zapečené masové šišky s kopřivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřového mletého masa, 1 brambor, 2 dcl vody, špetka mleté paprikay, špetka pepře, 1/2 lžičky soli, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 100 g sádla, 100 g kopřiv

Z masa, vody, vajíčka, koření, kopřiv, uvařeného a nastrouhaného bramboru a utřeného česneku si připravíme těsto. Vymažeme sádlem pekáč a z masové směsi na něj pokládáme šišky obalené v mouce. Během pečení šišky obracíme a potíráme výpekem. Pečeme...

Dušená rebarbora karamelizována

Dušená rebarbora karamelizována

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g rebarbory, 10 g cukru moučka, 10 g másla, špetka soli

Na "kolečka " nakrájenou rebarboru dusíme ve vodě do poloměkka. Přidáme máslo, sůl, cukr a dusíme na mírném ohni, až se vytvoří hustý škrobovitý sirup, který pokryje rebarboru.

Marmeláda z rebarbory

Marmeláda z rebarbory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rebarbory, 1-2 lžíce citronové šťávy, 500 g cukru krupice

Nakrájenou rebarboru uvaříme v trošce vody. Když je rozvařená přidáme cukr, citrónovou šťávu a vaříme do zhoustnutí. Lijeme do skleniček.

Kuřecí roláda plněná bylinkovou nádivkou a bramborovým pyré

Kuřecí roláda plněná bylinkovou nádivkou a bramborovým pyré

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Kuřecí roláda: 1,3 kg vykostěného jarního kuřete, 10 g českého čerstvého másla, mořská sůl, pepř, Jarní nádivka: 500 g předvařeného kuřecího prsa, 250 g uzeného vařeného masa, 250 ml čerstvého plnotučného mléka, 7 vejcí, 7 rohlíků, 250g – 400 g nasekaných kopřiv , Podle chutě bylinky např.: čerstvou mátu, bazalku, sůl, čerstvě umletý pepř

JARNÍ NÁDIVKA: Rohlíky nakrájíme na kostičky. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme s mlékem a zalijeme pečivo. Necháme vsáknout. Uvařené maso pokrájíme nadrobno, všechny bylinky nasekáme. Kopřivy je třeba před použitím nejprve...

Jarní nádivka s kopřivami s dipem z červené řepy

Jarní nádivka s kopřivami s dipem z červené řepy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 rohlíků, 5 vejcí, 100 ml mléka, kopřivy dle chuti, 250 g uzeného masa, 1 červená řepa, pepř, sůl

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Přidáme misku nadrobno nakrájených kopřiv, které nejdříve očistíme a spaříme v horké vodě. Uzené maso nakrájené na kostičky orestujeme na rozpálené pánvi. Osolíme, opepříme a vše dobře promícháme. V...

Ovocný salát s feta sýrem

Ovocný salát s feta sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velké listy římského salátu, 1 velký grepfruit, 1 velký pomeranč, 1 avokádo, feta sýr

Na 4 talíře natrháme římský salát. Oloupaný a na větší kousky nakrájený pomeranč, grep i avokádo položíme na salát. Na konec posypeme sýrem feta.

stránka: