Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Jaro - stránka 4

Jarní koláč

Jarní koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 140 g polohrubé mouky, 200 g vlašských ořechů, 6 vajec, 450 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru

Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky odložíme stranou. Máslo smíchame s 250 g cukru a ořechy, přidáme mouku a pomalu vmícháme sníh z bílků. Vylejeme na vymaštěný a moukou vysypaný pekáč a dáme upéct. Ze žloutků a cukru ( 200 g cukr moučka, vanilkový c...

Jarní sedmikrásková polévka

Jarní sedmikrásková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 hrsti sušených hub, 1 mrkev, 1/2 petržele, kousek celeru, 2 lžíce dětské krupičky, 1 lžíce másla, 1 kostka zeleninového bujónu, troška pažitky, 2 vejce, špetka soli, 2 hrsti sedmikrásky

Houby předem namočíme aspoň na dvě hodiny. Změklé houby dáme vařit s kostkou zeleninového bujónu, vaříme asi 15 minut skoro doměkka. Na pánev dáme rozehřát máslo, přidáme zeleninu, nastrouhanou nahrubo, krátce osmahneme a zasypeme krupičkou a vš...

Pampeliškový med

Pampeliškový med

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 květů pampelišky lékařské, 1 kg cukru krupice, šťáva z 1 citrónu, 2 l vody

350 květů pampelišky a 2 litry vody vaříme 1,5 hodiny, pak přecedíme, přidáme 1 kg cukru a šťávu z jednoho citronu a svaříme na med, asi dvě hodiny, podle toho jak chceme mít med hustý.

Šlehaný beránek

Šlehaný beránek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 160 g cukru, 1 citrón, 160 g hrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 50 g másla

Celá vejce ušleháme, s cukrem do zpěnění, přidáme citrónovou kůru, vanilkový cukr, šťávu z poloviny citrónu a nakonec vmícháme hrubou mouku a zakapeme rozpuštěným máslem. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a zvolna pečeme.

Velikonoční beránek z třeného těsta

Velikonoční beránek z třeného těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 žloutky, 4 bílky, 130 g cukru krupice, 130 g Hery, 1 sáček vanilkového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 100 g rozinek, 50 ml rumu

Den před přípravou propláchneme rozinky horkou vodou a zalijeme je rumem. Žloutky, oba cukry a Heru dáme do mísy a alespoň 10-15 minut šleháme šlehačem do pěny. K ušlehané směsi přidáme přesátou mouku, smíchanou s práškem do pečiva a lehce vmíchám...

Černá ovečka

Černá ovečka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 žloutky, 160 g cukru moučky, 160 g Hery, 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce rumu, 100 ml sladké smetany, 4-5 lžic kakaa, 1 lžička skořice, 220 g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 4 bílky

Do mísy dáme žloutky, oba cukry, Heru, rum a smetanu a šlehačem ušleháme do pěny. Do ušlehané směsi přidáme prosátou mouku, smíchanou s práškem do pečiva, dobře vmícháme kakao a skořici a nakonec opatrně přidáme tuhý sníh, ušlehaný z bílků. Těsto ...

Jarní kuřecí roláda s kopřivami a vejci

Jarní kuřecí roláda s kopřivami a vejci

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vykostěné kuře, 2-3 lžíce plnotučné hořčice, 2-3 hrsti kopřiv, 5 vajec, 150 g moravského uzeného, 2-3 lžičky soli, 2 lžičky pepře, 2-3 lžičky kmínu, 2-3 lžíce rostlinného oleje, 1-2 lžičky hladké mouky

Kuře si koupíme už vykostěné nebo ho vykostíme sami. Maso upravíme na plát, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Pak plát masa poklademe plátky moravského uzeného. Kopřivy dáme do cedníku, dobře je omyjeme a krátce spaříme vroucí ...

Mandlové jidášky s medem

Mandlové jidášky s medem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 200 ml mléka, 2 vejce, 50 g a 3 lžíce másla, 100 g mandlí, 50 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 20 g droždí , 2 lžičky citronové kůry, 2 lžíce medu, 5 lžic rumu

Do nádoby pekárny dáme mléko, vejce, 50 g rozpuštěného másla, neoloupané mleté mandle, špetku soli, citrónovou kůru, mouku, cukr, vanilkový cukr a droždí a zapneme program těsto. Vykynuté těsto na vále propracujeme, rozdělíme na dílky a stáčíme d...

Jidáše s mákem

Jidáše s mákem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 1 balení kvasnic, 200 g másla, 3 lžíce cukru moučka, 4 žloutky, 1 zarovnaná lžička citronové kůry, špetka soli, mléko dle potřeby, 1 vejce na potření, hrst máku

Z droždí, mléka a 1 lžičky mouky a 1 lžičky cukru uděláme kvásek. Do mísy si prosejeme mouku, do níž nakrájíme na kostičky máslo, přidáme zbytky cukru, špeku soli, citronovou kůru a kvásek. Zamícháme a ve zbytku mléka rošleháme žloutky a vmícháme ...

Pomazánka z mladé mrkve s jarní cibulkou

Pomazánka z mladé mrkve s jarní cibulkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek mladé mrkve, 2 jarní cibulky, 100 ml tatarské omáčky, 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce citronové šťávy

Mrkvičku oškrábeme a najemno nastrouháme, jarní cibulky nasekáme nadrobno i s natí. Oboje dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme citrónovou šťávu a nakonec vmícháme tatarskou omáčku. Mažeme na krajíčky veky, zdobíme plátkem mrkve, dílkem citrón...

Velikonoční nádivka neboli Hlavička

Velikonoční nádivka neboli Hlavička

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg uzeného vepřového masa, 15 dkg syrových jater, 4-5 ks vajec, 4-5 ks rohlíků či housek, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky majoránky, 6 stroužků česneku, troška nastrouhaného muškátového ořechu, 4-5 lžic nasekané mladé kopřivy, 1 hrneček mléka - spíš dle potřeby, troška mletého pepře, špetka ¨mletého nového koření

Maso nakrájíme na prkénku na malé kostičky. Nemeleme jej! Játra naškrábeme a lehce opečeme na pánvi. Rohlíky či housky namočíme do mléka, přidáme vymačkané do mísy k masu, přidáme i játra. Z bílků uděláme sníh a spolu se žloutky lehce vmícháme do...

Beránek na Velkou noc

Beránek na Velkou noc

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g margarínu, 300 g cukru krupice, 300 g odtučněného tvarohu, 300 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, citrónová kůra z 1 citrónu, 75 g vlašských ořechů, tuk a mouka na vysypání formy

Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou, potom ji naplníme připraveným těstem. Přiklopíme a pečeme ve vy...

Velikonoční beránek s majonézou

Velikonoční beránek s majonézou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 150 g cukru krupice, 250 g majonézy, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžičku citrónové kůry, 2-4 lžíce cukru moučky, 1 lžíci citrónové šťávy, 1 lžíci rumu

Majonézu vymícháme s cukrem, přidáme mléko a nakonec mouku s kypřícím práškem a kůrou. Vše vymícháme do hladka a těsto vlijeme do připravené formy. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Pečeme pozvolna, dokud povrch nezezlátne. Pro jistotu...

Bezinková šťáva

Bezinková šťáva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks citrónu, 2 kg cukru krystalu, 2 l vody, 15 velkých květů Bezu černého

Převaříme 2 l vody, necháme vychladnout. Natrháme 15 květů černého bezu, dobře opereme a dáme do převařené vychladlé vody. Přidáme na plátky nakrájené citrony a necháme 24 hod. stát. Potom vyndáme květy a vodu přecedíme přes husté síto nebo plátno...

Lahůdkový salát s chřestem

Lahůdkový salát s chřestem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička nastrouhaného křenu, půl lžičky cukru krupice, sůl, pepř, pažitka, 250 g měkkého salámu, 1 cibuli, 1 jablko, 2 rajčata, 250 g vařeného nebo sterilovaného chřestu, 2 natvrdo uvařená vejce

Jogurt dáme do salátové mísy, smícháme ho s majonézou, hořčicí, nasekanou pažitkou a ochutíme solí, pepřem, cukrem a křenem. Salám a cibuli oloupeme, jablko a rajče rozkrojíme a zbavíme jader. Všechno včetně chřestu nakrájíme na nudličky a smíchám...

Ořechové koláčky z domácí pekárny

Ořechové koláčky z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 2 vejce, 2 dcl oleje, 0,5 kg hladké mouky, 27 dkg cukru, sůl, 2,5 lžičky instantního droždí, 25 dkg mletých ořechů, 1,5 dcl mléka na nádivku, rozinky

250 ml mléka, 2 vejce, 2 dcl oleje, 1/2 kg hladké mouky, 7 dkg cukru, trochu soli a 2,5 lžičky instantního droždí dáme do pekárny a zapneme program TĚSTO. Po vykynutí přendáme do mísy a lžící odkrajujeme menší kousky. Ty pak rukou roztáhneme a pl...

Velikonoční masová nádivka

Velikonoční masová nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzené krkovice nebo bůčku, 150 g králičí kýty nebo drůbežího masa, 150 g vepřového plecka, 100 ml mléka, 1 cibule, 5 vajec, 5 rohlíků nebo housek, 4 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané petrželové nati, špetka muškátového květu, hrst mladých kopřiv, mletý pepř, sůl, strouhanka na vysypání pekáčku, sádlo na vymazání pekáčku

Do hrnce nalijeme přibližně 1 litr vody, přidáme na polovinu rozkrojenou oloupanou cibuli, na plátky nakrájený oloupaný česnek, očištěné vepřové maso a pomalu vše přivedeme k varu. Po 15 minutách vaření přidáme bůček (krkovici) a králičí (kuřecí)m...

Severní pól

Severní pól

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 ml vodky, 30 ml mléka, hnědý cukr na ozdobu, 1 limeta, 5 kostek ledu

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Hrdlo sklenice navlhčíme rozkrojenou limetou a vysypeme cukrem, který nám sklenici pěkně ozdobí. Do sklenice vlijeme vodku, mléko, šťávu vymačkanou z limety a zamícháme. Vhodíme led, dozdobíme kous...

Vajíčkový salát

Vajíčkový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 menší cibule, 250 ml majonézy, pepř, sůl, 3 větší sterilizované okurky, 12 vejcí

Vejce zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut na tvrdo. Uvařená vejce prudce zchladíme a necháme vychladnout. Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme na jemno nakrájené cibule, na kostičky nakrájené okurky, majonézu, pepř, sůl d...

Růžové potěšení

Růžové potěšení

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml Red Bullu, 50 ml griotky, 20 ml citrónové šťávy, 1 plátek limety na ozdobu, 10 kostek ledu

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Do sklenice vhodíme kostky ledu a vlijeme Red Bull, griotku, citrónovou šťávu a ozdobíme plátkem limety.

Mandlové řezy

Mandlové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 100 g mandlí, 200 g sušeného mléka, 200 g cukru moučky, 100 g pokrmového tuku, 30 g mandlových vloček

Mandle zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme, dokud se hnědá slupka nezačne odlupovat. Mandle scedíme, oloupeme a pomeleme. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme sušené mléko, mandle, roztopený pokrmový tuk a vše důkladně promícháme. Plech vyložíme...

Předkrm z brokolice

Předkrm z brokolice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brokolice, 1 lžička sezamu, 2 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce rozinek, 50 ml rumu

Brokolici zbavíme spodní části a rozřežeme na jednotlivé růžičky (hlavičky), které umyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Rozinky dáme do rumu a necháme projít varem. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme okapanou brokolici a smažíme na mírném p...

Jarní závitky Saigon

Jarní závitky Saigon

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rýžového papíru, 250 g vepřového mletého masa, 2 vejce, 25 g rýžových nudlí, 1 kedluben, 1 mrkev, 20 g čínských hub, 2 jarní cibulky, troška koriandru, 1 cibule, 1 lžíce omáčky Thai Pride, 1 lžička glutamanu sodného, 1 hrst fazolových klíčků, 2 lžíce slunečnicového oleje, 4 dcl teplé vody na namáčení surovin

Připravíme si jednotlivé suroviny: rýžové nudle dáme změknout do teplé vody, pak je nastříháme na cca 5 cm. Houby taktéž namáčíme v teplé vodě, aby změkly, pak je nasekáme na nudličky. Kedlubnu i mrkev zpracujeme na tenké nudličky. Cibule a korian...

Špagety s chřestem

Špagety s chřestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 150 g chřestu, sůl, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička oregana, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sojové omáčky

Špagety uvaříme v osolené vroucí vodě a scedíme. Mezitím chřest očistíme, odřízneme tuhý konec a nakrájíme na 5 cm dlouhé kusy. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozetřený česnek a chřest. Smažíme na mírném plameni 4 minuty. Přitom chřest stále ot...

Chřestová polévka

Chřestová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g chřestu, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačky), sůl, pepř, 1 svazek pažitky na ozdobu, 50 g másla, 700 ml zeleninoého bujónu, 2 lžíce hladké mouky

Chřest očistíme, odřízneme tuhý konec a nakrájíme na drobno. Chřest vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Poté chřest scedíme. Mezitím na másle dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání smažíme d...

stránka: