Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Med z květů černého bezu

Med z květů černého bezu

Obtížnost Čas přípravy
1dní 0h 0min
Čas vaření Celkový čas Porce
3h 20min 1dní 3h 20min
Nutriční hodnoty
0 kalorií 0.0g cukrů 0.0g tuků 0.0g bílkovin

Příprava

V těchto dnech rozkvétá černý bez. Někde už je možná v plném květu, ale tady u nás v Krkonoších teprve začíná. Doufám, že tenhle bezva med stihnete zkusit všichni! Rozhodně si udělejte alespoň jednu dávku na zimu, protože je k nezaplacení!!! Když mě v zimě začínalo pobolívat v krku, tak jsem si 3x denně dala čajovou lžičku téhle dobroty a sladila si čaj a nemoc se ani nestihla rozjet...prostě během dvou dnů ustoupila!!! Prckovi tím sladím čaj celoročně a zatím (musím zaklepat) měl jen rýmičku.
Květy bezu rovnou ze stromu stříhám nůžkami těsně za okvětím. Pak květy propláchnu pod studenou vodou a nechám okapat. Okapané květy vložíme do velkého hrnce, přidáme na plátky pokrájený oloupaný citrón, zalijeme litrem vody a povaříme 20 minut. Poté vše necháme 24 hodin odležet. Druhý den vše přecedíme přes plínu a důkladně vymačkáme, až nám zbyde jen taková koule z květů. Do vymačkané šťávy (samozřejmě, že už to není litr, ale rozhodně žádnou vodu nedolévejte!!!!) přidáme cukr a vaříme tak dlouho (el. sporák na č.4), dokud se nám nevytvoří zlatavý med - vaří se to za občasného míchání asi 2 hodiny (já vařím 2 hodiny na č.4, pak sporák stáhnu na č.3 a nechám ještě hodinku pomalinku dozlátnout). Můžete to vařit i méně, med nemusí být až tak moc "karamelový", stačí takový světlejší...jak kdo rád. Když je med hotový, přelijeme ho do skleniček od dětské přesnídávky nebo i jiných a otočíme do druhého dne dnem vzhůru.


KATZVEL

28. 06. 2010, Recept navštíven: 3062x


Přidat recenzi
majka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
je to vyborný vonavy med

24. 12. 2016, 21:22

Přidat komentář
Thumb
děkuji moc za recept,vždy jsem květy jen sušila a letos vyskouším i med.

Lada Černá 12. 05. 2011, 14:08

Hloušková
Dělám jej taky je výborný při nachlazení.

Hloušková 11. 07. 2011, 10:52

Facebook komentáře