Bez černý
Jedná se o listnatý keř, dosahující výšky až 8m. Má drobné žlutobílé květy uspořádané do vrcholíků. Plody jsou tvořeny černo-fialovými kuličkami – bezinkami, které jsou jako čerstvé mírně jedovaté. Jedovaté jsou i listy a kůra. Ovšem sušením nebo tepelnou úpravou se tato vlastnost ztrácí. Černý bez je hojně rozšířen po celé České republice. Květy obsahují glykozity, aromatické oleje, tříslovinu, slizovité látky a některé kyseliny. Z květů se dá připravit osvěžující limonáda. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Plody obsahují organické kyseliny, cukr, vitamíny A a C. Proto se dá z plodů připravit výborná šťáva do nápojů, která člověka v létě osvěží a v zimě posílí imunitní systém.
Fotogalerie
Nahrát vlastní fotografieKomentáře
Přidat komentář© 2024, Railsformers s.r.o.
Veronika 31. 03. 2011, 13:14
02. 04. 2011, 10:41