Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Jaro - stránka 2

Bezvaječný mazanec

Bezvaječný mazanec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

27 dkg polohrubé mouky, 10 dkg Hery, 140 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, špetka soli, 1 hrst rozinek, 1 hrst plátkových mandlí, 1 lžička instantního droždí, 1 lžička citronové kůry, 1 vejce na potření

Rozpustíme si Heru a necháme ji trochu zchladnout, pak ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Poté smícháme všechny suché přísady, k nim přidáme Heru i mléko a zpracujeme v těsto, které se nelepí. Zpracované těsto dáme kynout (1-2 hodinky, záleží na...

Polévka z bílého chřestu

Polévka z bílého chřestu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek bílého chřestu (500 g), 1 jarní cibulka, 1 plátek másla , 50 ml bílého vína, 1 lžíce hladké pšeničné mouky, 200 ml smetany, špetka strouhaného muškátového oříšku, špetka soli, špetka pepře

Chřest oloupejte ostrou škrabkou. Odkrojte hlavičky, stonky překrájejte na kratší špalíčky a dejte je stranou. Zavadlé konce společně se slupkami vložte do menšího hrnce. Zalijte 1 litrem vody, osolte 1/2 lžičkou soli a nechte 15 minut vařit. Cibu...

Pečený hřbet ze selátka s bylinkami

Pečený hřbet ze selátka s bylinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hřbety ze selátka (1 kg), 4 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, špetka majoránky, špetka tymiánu (Mateřídoušky obecné), špetka estragonu

Hřbety ze selátka opláchněte, osušte, zbavte přebytečné kůže a přendejte do pekáče. Nožem nařízněte ze shora do mřížky. Nakrájejte česnek na tenké plátky a vložte je do jednotlivých rýh v mase. Osolte, opepřete a navrch ozdobte snítky majoránky, t...

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 sáček van. cukru, 2 vejce, 1/2 hrnečku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrneček mléka Alpro soya, švestky dle potřeby

Mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr (s oblibou dávám hnědý) a vanilkový cukr promísíme. Přidáme vajíčka, rostlinný olej, mléko, pro nemocné intolerancí bílkovin či laktózy použiji jakékoliv jiné mléko (Alpro soya), které snáší. Pro zdravé lidi ...

Roštěnka s dušeným fenyklem

Roštěnka s dušeným fenyklem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 fenykly, 1 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 400 g hovězí roštěnky, nakrájené na 4 plátky (100g), 1 bageta

Cibuli oloupeme, očistíme a nakrájíme podélně na plátky. Necháme chvíli stranou. Očistíme si fenykl. Odkrojíme kořen i tužší stonky a podélně rozkrojíme napůl. Ze středu odřízneme čtyři tenké plátky a zbytek fenyklu nakrájíme na malé nudličky. N...

Rebarborový koláč se sněhem

Rebarborový koláč se sněhem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Hery, 100 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 1 slepičí vejce, 250 g hladké mouky, 2,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 5 lžic kravského mléka, 600 g rebarbory, 3 bílky, 150 g moučkového cukru

Heru utřeme s cukry a vejcem do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Těsto je husté. Natřeme na plech vyložený pečícím papírem. Rebarboru oloupeme a nakrájíme asi na 3 cm špalíčky. Poklademe na těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 m...

Brokolice s dipem a brambory

Brokolice s dipem a brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka brokolice, 1 zakysaná smetana, sůl, pepř, medvědí česnek dle chuti, 1 lžíce slunečnicového oleje, vařené brambory, máslo

Brokolici opláchneme pod vodou a necháme okapat. Rozebereme ji na menší růžičky a kdo chce, tak odkrojí košťál. Růžičky dáme vařit do páry. Oškrábané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Omytý a okapaný medvědí česnek krátce rozmixujeme se...

Zelenina na grilu s dresinkem

Zelenina na grilu s dresinkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dýně (zbavená semínek), 1 cuketa (zbavená semínek a vnitřní dužiny), 10 přepůlených rajčat, 1 svazek jarní cibulky, 6 lžic olivového oleje, mořská sůl a pepř dle potřeby, Na bazalkový dresing: několik lístků čerstvé bazalky, 3 lžíce olivového oleje, troška citronové šťávy, mořská sůl a pepř

Gril rozpalte na střední teplotu (200-250°C). Zeleninu očistěte, dle potřeby pokrájejte, dejte do misky, osolte, opepřete a pokapejte olejem. Vše mírně proházejte, aby se chutě pospojovaly. Zeleninu vyskládejte na gril do míst, kde není takový žár...

Vepřový bok v barbecue marinádě

Vepřový bok v barbecue marinádě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg vepřového nebo selecího boku, 2-3 lžíce olivového oleje, hrubá mořská sůl a čerstvě umletý pepř, Na marinádu: 4 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce octa balsamico, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce změklého másla, 2 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička chilli koření

Kůži masa nařízněte po povrchu mírně nožem, aby se marináda dostala co nejhlouběji. Bok pořádně osolte, opepřete a trochu potřete olejem. V míse nebo skleničce promíchejte všechny suroviny na marinádu a maso v ní obalte tak, aby se marináda dostal...

Ředkvičky s mletým masem

Ředkvičky s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 svazky ředkviček, 1 lžíce slunečnicového oleje, 300 g mletého masa, sůl, pepř, drcený kmín a mletý zázvor podle chuti, 2 hrsti čerstvých špenátových lístků, 3 stroužky česneku, 2-3 lžíce sojové omáčky, 1 lžička Solamylu, 2 lžičky vinného octa

Omyté ředkvičky rozkrájíme na čtvrtiny a vhodíme do pánve na rozehřátý olej. Asi 5 minut restujeme. Opečené ředkvičky vyndáme z pánve a odložíme stranou. Do pánve rozdrobíme mleté maso, lehce osolíme, opepříme, přidáme špetku kmínu a zázvoru a re...

Kuřecí s chřestem v alobalu

Kuřecí s chřestem v alobalu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 chřesty, 4 kuřecí prsa, 8 rajčat, 1 lžička bazalky, 2 mrkve, 2 lžíce olivového oleje, troška pepře barevného, troška tymiánu (Mateřídouška obecná)

Chřest operte, spodní třetiny oloupejte a dřevnaté konce odkrojte. Stonky nakrájejte na kousky. Mrkev očistěte, lehce oškrábejte a pokrájejte na tenké nudličky. Omytá rajčata nakrájejte na plátky. Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na tenké plát...

Křehký jarní salátek

Křehký jarní salátek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávkový salát, 1 větší kedluben, svazek ředkviček, 100 ml zakysané smetany, sůl, pepř a cukr podle chuti, 2 lžičky octa, 2 lžičky olivového oleje

Oloupaný kedluben rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké plátky, omyté ředkvičky také nakrájíme na plátky a vložíme do mísy, přidáme i salát natrhaný na menší kousky. Zakysanou smetanu dobře rozmícháme se solí, pepřem, lžičkou cukru, octem a olivovým o...

Hrnečkový beránek

Hrnečkový beránek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 a 1/2 šálek polohrubé mouky, 1 a 1/2 šálek cukru krupice, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 šálek mléka, 1/2 šálek slunečnicového oleje, 2 vejce, 2 balení vanilky, 1 citrón, 250 g cukru moučky, 1 sáček cukrářského zdobení

Smícháme cukry s mlékem a vejci, přidáme prášek do pečiva, mouku, vejce, citr. kůru, olej a těsto nalijeme do formy a pečeme. Trošku vychladlého vyklopíme a polejeme polevou z citrónové štávy, cukru a vody, posypeme cukrářským zdobením.

Jarní vepřové závitky

Jarní vepřové závitky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kýty, sůl a pepř podle chuti, 200 g žampionů, 1 starší rohlík, 1 vejce, svazek ředkviček, olej, 2 lžíce nasekané pažitky

Nejdříve si připravíme náplň: na rozehřátém oleji restujeme žampiony. Asi po třech minutách přihodíme rohlík nakrájený na malinké kostičky. Dohromady krátce opečeme, osolíme, opepříme, zalijeme vejcem, promícháme a až se vejce srazí, odstavíme a v...

Chřestový krém

Chřestový krém

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kousek kuřecího prsa, 250 g čerstvého chřestu, 2 lžíce másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 2 g bílého pepře, 1 g muškátového ořechu, špetka soli, 125 ml smetany, 1 žloutek, 1 lžíce pažitky, 4 plátky veky

Kuřecí prso uvaříme zvolna doměkka v osolené vodě. Chřest oloupeme, oddělíme hlavičky a uvaříme jej doměkka a rozmixujeme. Hlavičky uvaříme zvlášť. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou okořeníme, zalijeme vývarem z kuřecích prsíček a...

Ředkvičková polévka s celerem

Ředkvičková polévka s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 svazky ředkviček i s lístky, 1/4 celeru, lžíce másla, lžíce polohrubé mouky, sůl a pepř podle chuti, kostka zeleninového bujónu, zakysaná smetana

Z ředkviček odstraníme zvadlé listy a ostatní dobře omyjeme. Asi tři ředkvičky si odložíme stranou na ozdobu a zbytek rozkrájíme na kousky. Ředkvičkové listy dáme do cedníku a spaříme vařící vodou. Ihned ochladíme studenou vodou, přebytečnou tekut...

Velikonoční tvarohový mazanec

Velikonoční tvarohový mazanec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g másla, 250 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 lžička citronové kůry, 70 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 1 balení prášku do pečiva, špetka soli, 1-2 hrsti sultánek, 1 hrst plátkových mandlí, 1 lžíce rumu

Jako první dáme rozpustit máslo, aby nám stihlo zchladnout. Z jednoho vejce oddělíme bílek. Nastrouháme si lžičku citronové kůry. Pak si utřeme měkký tvaroh (z papíru, ne z vaničky) s vanilkovým i moučkovým cukrem, s jedním celým vejcem a s jedním...

Kynutí ptáčci ze smetanového těsta

Kynutí ptáčci ze smetanového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

220 ml smetany, 120 g rozpuštěného másla, 3 žloutky, 3 lžíce rumu, špetka soli, 500 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 30 g droždí , 100 g rozinek, 50 g kandovaných jahod, Na ozdobu: hřebíček, několik mandlí, 1 žloutek na potření ptáčků

Do nádoby pekárny vložíme suroviny v uvedeném pořadí. Kandované jahody překrájíme na menší kousky. Zapneme program na těsto. Po vykynutí těsto rozkrájíme na menší dílky. Z každého dílku uděláme váleček na jednom konci malinko silnější (to bude h...

Brambory zapečené s kopřivami a dvěma sýry

Brambory zapečené s kopřivami a dvěma sýry

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 větších brambor uvařených ve slupce, velká mísa mladých kopřiv, sůl a pepř dle chuti, 3 stroužky česneku, 250 g goudy, 120 g Mozzarelly, 200 ml smetany, olej na vymazáví pekáčku

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Kopřivy dáme do cedníku, dobře propláchneme studenou vodou a poté přes cedník spaříme horkou vodou, aby přestaly pálit. Necháme je vychladnout, dobře z nich vymačkáme přebytečnou vodu a nasekáme je na menší...

Jarní pomazánka se šunkou a vejci

Jarní pomazánka se šunkou a vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec vařených natvrdo, 1 velká kyselá okurka, 1 jarní cibulka i s natí, pažitka podle chuti, 100 g šunky, sůl a pepř, 100 g majonézy

Do misky nastrouháme nejemno vejce a kyselou okurku, přidáme nadrobno nasekanou cibulku a šunku, podle chuti přisypeme nasekanou pažitku, osolíme, opepříme a vmícháme majonézu. Pomazánku necháme před podáváním chvíli odležet v chladu. Mažeme na ...

Kuřátka na ozdobu svátečního stolu

Kuřátka na ozdobu svátečního stolu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 8 hřebíčků, kousek červené a kousek žluté nebo světle zelené papriky

Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Spodek vajíčka lehce seřízneme, aby dobře stálo. Do každého vajíčka zapíchneme dva hřebíčky jako oči, vpíchneme malý trojúhelníček ze žluté nebo zelené papriky jako zobáček. Do tenkého pro...

Velikonoční růžičkový koláč s medovou polevou

Velikonoční růžičkový koláč s medovou polevou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 80 g másla + 80 g na potření těsta, 1 vejce, špetka soli, 500 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 30 g droždí , 2 hrsti rozinek, 2 hrsti sušeného ovoce (třešně, borůvky, brusinky,...), skořice, asi 4 lžíce medu, 2 lžíce rumu, lžička citronové kůry

Do nádoby pekárny nalijeme mléko, rozpuštěných 80 g másla, přidáme vejce, sůl, mouku, cukr, citronovou kůru a droždí. Zapneme program na těsto. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. 80 g másla necháme rozehřát a rozválené těsto s ním potřeme. Roz...

Vanilkový beránek s čokoládovou polevou

Vanilkový beránek s čokoládovou polevou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 lžička mleté vanilky, 250 g cukru krupice, 4 vejce, 1 lžička citronové kůry, 200 g másla, 1 kypřící prášek do pečiva, 250 ml mléka, špetka soli, Poleva: 150 g hořké čokolády, 50 ml smetany ke šlehání, 50 g másla

Změklé máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme sůl, vanilku, prosejeme mouku a kypřící prášek do pečiva. Prošleháme a přidáme vejce s mlékem. Vyšleháme hladké těsto, které vložíme do máslem vymazené beránkové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°...

Velikonoční věnec s tvarohem

Velikonoční věnec s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 250 g jemného tvarohu, 160 g másla, 1 kostka droždí, 250 ml mléka, 1 lžička citronové kůry, 100 g cukru krupice, 50 g včelího medu, 30 ml smetany ke šlehání, 30 g sušených švestek, 30 g rozinek, 2 lžíce rumu, 30 g sušených jablek, 50 g mandlových lupínků, špetka soli

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru s trochou prosáté mouky a necháme vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut. Mezitím si vymícháme máslo s cukrem, citronovou kůrou, smetanou, medem a špetkou solí do pěny. Jemně přimícháme...

Sirup z květů černého bezu

Sirup z květů černého bezu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l vody, 2 kg cukru krupice, 2 citróny, 60 g kyseliny citronové, 15 květů bezu černého

Vodu svaříme s cukrem. Květy černého bezu dáme do většího hrnce zalijeme cukrovou vodou, přidáme omyté na kolečka nakrájené citrony a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den scedíme, přidáme kyselinu citronovou a můžeme podávat. Sirup je dobrý při na...

stránka: