Polévka z bílého chřestu
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Chřest oloupejte ostrou škrabkou. Odkrojte hlavičky, stonky překrájejte na kratší špalíčky a dejte je stranou. Zavadlé konce společně se slupkami vložte do menšího hrnce. Zalijte 1 litrem vody, osolte 1/2 lžičkou soli a nechte 15 minut vařit. Cibulku nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo, vsypte cibulku a restujte ji, až zesklovatí. Pak zaprašte moukou a 1 minutu restujte, aby vznikla světlá cibulová jíška. Tu zalijte vínem, rozšlehejte metličkou a další asi 1 minutu vařte. Do hrnce s provařenou jíškou sceďte vývar ze slupek a rozšlehejte. Přidejte špalíčky chřestu a nechte 15–20 minut vařit na mírném ohni. Provařenou polévku důkladně rozmixujte. Pokud chcete, aby byla úplně hladká, proceďte ji. Pak do polévky přidejte hlavičky chřestu a vlijte smetanu. Dochuťte strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem a ještě 5 minut povařte.
Tip k receptu
Polévka se musí vařit alespoň 15 minut, aby se mouka pořádně uvařila. Čím déle, tím lépe. Z čistě estetického hlediska do ní můžete přidat i hlavičky zeleného chřestu.
Recept pochází z knihy Jezte česky.
Smart Press30. 10. 2012