Polévka z bílého chřestu

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

25min
Čas vaření
42min

Celkový čas

1h 7min

Porce


Nutriční hodnoty

160 kalorií
0.0g cukrů
12.0g tuků
0.0g bílkovin


Příprava

Chřest oloupejte ostrou škrabkou. Odkrojte hlavičky, stonky překrájejte na kratší špalíčky a dejte je stranou. Zavadlé konce společně se slupkami vložte do menšího hrnce. Zalijte 1 litrem vody, osolte 1/2 lžičkou soli a nechte 15 minut vařit. Cibulku nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo, vsypte cibulku a restujte ji, až zesklovatí. Pak zaprašte moukou a 1 minutu restujte, aby vznikla světlá cibulová jíška. Tu zalijte vínem, rozšlehejte metličkou a další asi 1 minutu vařte. Do hrnce s provařenou jíškou sceďte vývar ze slupek a rozšlehejte. Přidejte špalíčky chřestu a nechte 15–20 minut vařit na mírném ohni. Provařenou polévku důkladně rozmixujte. Pokud chcete, aby byla úplně hladká, proceďte ji. Pak do polévky přidejte hlavičky chřestu a vlijte smetanu. Dochuťte strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem a ještě 5 minut povařte.

Tip k receptu

Polévka se musí vařit alespoň 15 minut, aby se mouka pořádně uvařila. Čím déle, tím lépe. Z čistě estetického hlediska do ní můžete přidat i hlavičky zeleného chřestu.

Recept pochází z knihy Jezte česky.

přidejte na:
Smart Press

30. 10. 2012

Podobné recepty

Mohlo by vás zajímat


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
tuto polievku určite vyskúšam
palino 29. 05. 2016, 19:54