Znáte rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem?

Ačkoli máme do pravé chřestové sezóny ještě daleko, rozhodli jsme se vám přinést článek, který vysvětlí, jak se zeleným a bílým chřestem pracovat. Zároveň vám poradíme, jak chřest vybírat a nejlépe připravovat.

Sezóna chřestu začíná na konci dubna a končí v polovině června. V některých supermarketech jej můžete nalézt již v průběhu března, ale v této době bude opravdu velice drahý. Z toho důvodu doporučujeme počkat pár týdnů, kdy ceny této suroviny půjdou dolů.

Něco málo o chřestu

Kromě populárního zeleného chřestu můžete na pultech podniků najít i bílý a fialový. Pokud si jeho chuť chcete doopravdy vychutnat, vsaďte na ten čerstvý, ideálně ten den sklizený. Chcete-li poznat čerstvý chřZnáte rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem?est, měl by mít zavřené hlavičky, pevnou strukturu (při ohnutí by měl prasknout) a lesk na povrchu.

Narazíte-li na gumový kus s oschlými konci, jděte od něj raději dál.

Rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem

Bílý chřest roste pod zeminou a černou fólií, aby nedošlo k nechtěnému zabarvení. Oddenky bílého chřestu se musí oloupat cca dva až tři centimetry od vršku. Asi nejlépe tuto práci zvládnete s obyčejnou škrabkou. Spodní konce se u bílého chřestu odřezávají.

Zelený chřest obsahuje vyšší procento vitaminu C a je s ním i méně práce – nemusí se totiž loupat. Stačí jej omýt vodou a odlomit dřevnaté konce.

Nejlepší příprava chřestu je pomocí blanšírování, o němž jsme se bavili v jednom z minulých článků.

Co podávat ke chřestu

Bílému chřestu svědčí brambory nebo holandská omáčka. Co se týče masa, můžete k němu servírovat ryby a telecí maso.

Zelený chřest snese i výraznější kombinace. Přidat můžete česnek, zázvor i chilli.

přidejte na:
BB

11. 03. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář